Wandelen in Paleispark het Loo

Op zoek naar een mooie plek om te wandelen in Apeldoorn? Dan is Paleispark het Loo een aanrader! Dit prachtige park kent aangelegde stukken, maar ook ongerepte natuur met historische waarde. In dit artikel meer over de wandelingen die in het park zijn uitgezet, de bezienswaardigheden, openingstijden, toegangskosten en de parkeerplaatsen.

De Paleistuinen

De Paleistuinen zijn een bijzonder onderdeel binnen Paleispark het Loo. Je hebt toegang tot de tuinen wanneer je het paleis bezoekt. Daarom een mooie aanvulling als je een bezoek brengt aan Paleis het Loo.

De Hollandse baroktuinen zijn aangelegd door Willem III in de 17e eeuw om bezoekers van het paleis te imponeren. Dit waren tevens de eerste bewoners van Paleis het Loo. In de 19e eeuw zijn de tuinen omgezet richting een park in landschapsstijl, dat was destijds de mode. In 1980 zijn de tuinen weer in oude glorie hersteld. Bijzonder aan de tuinen zijn de prachtige fonteinen en beelden uit de Griekse mythologie.

De wandelroutes door Paleispark het Loo

Op de plattegrond van Paleispark het Loo zijn verschillende uitgezette wandelingen te vinden. In totaal zijn er 8 verschillende wandelingen deze zijn allemaal goed aangegeven met paaltjes en variëren in lengte, van 2 kilometer tot 13,5 kilometer. Zelf hebben we bijna alle wandelingen al meerdere keren gelopen. We vertrekken vaak vanaf parkeerplek Bosloo, aangezien hier de wandeling het meest door de natuur lopen in plaats van langs het meer aangelegde gebied rond het Paleis en de vijvers.

Wiild spotten bij de Paleistuinen van het Loo - HappyHikers

Onze aanraders voor wandelroutes door Paleispark het Loo

  • Heb je goede wandelbenen en wel even de tijd? Loop dan vooral de witte route van 13,5 kilometer. Deze route kan vanaf beide parkeerplaatsen worden begonnen. De route komt zowel langs meerdere bezienswaardigheden van het park (o.a. de theekoepel, paardenbegraafplaats en fort Wiesel), het hertenkamp, als dat je door de echte natuur loopt met mooie stukken heideveld, waar de paden minder aangelegd voelen. Ook loopt de route langs de wildobservatieplaats, waar we zelf al een keer wilde zwijnen hebben gespot. Deze route heeft het beste van beide werelden: natuur en cultuur. Onderweg zijn er genoeg bankjes om halverwege even op te zitten en te genieten van de omgeving. Lees hier ons gehele verslag terug over deze route.
  • De zwarte route (8 kilometer) begint vanaf parkeerplaats Bosloo, en loopt via de vijvers en over de Leeuwenbrug richting de kenmerkende sprengen. Zeker de moeite waard om te lopen, want de sprengen vonden we zelf erg bijzonder. Deze lopen ook door een rustiger gedeelte van het park. Tevens kent de route twee mooie plekken om even te zitten, namelijk de Bijlandt Rust en de Paraplu. Zo zit je zelfs met slecht weer eventjes droog in het park. Lees hier meer over de zwarte route.
  • Vanaf parkeerplaats Bosloo begint ook de rode route van zo’n 7 kilometer. Ben je groot fan van heide, loop deze route dan vooral tijdens augustus / september, want dan staan de heidevelden waar je langs loopt mooi in bloei! Ook bij deze route kun je langs het wildobservatiepunt lopen. De route loopt door een rustiger gedeelte van het park, dus de bezienswaardigheden zoals die er veel zijn rondom het Paleis sla je bij deze route over. (Artikel over de route volgt later! 😊)

De bezienswaardigheden in Paleispark het Loo

Het paleispark is niet alleen een plek waar je mooi kan wandelen, het heeft ook een aantal bezienswaardigheden en plekken met historische waarde. De belangrijkste en mooiste hebben we hieronder toegelicht.

Sprengen

Erg typerend voor de Veluwe zijn de Sprengen. Je komt ze op verschillende plekken tegen, in het Ugchelse bos, bij Loenen (Loenense waterval) en dus ook in Paleispark het Loo. Sprengen zijn bronbeken, welke door mensen zijn gegraven. Ze werden gegraven om watermolens aan te drijven, maar ook als watertoevoer voor wasserijen en het maken van papier.

Hoe het komt dat er water in de spreng loopt? Het gat van de spreng is gegraven in de helling van een heuvel. Dit gat heeft dezelfde diepte als de grondwaterspiegel. Hierdoor stroomde het bronwater naar de oppervlakte, en werd vervolgens door een aantal kanalen naar de plek gebracht waar het water gebruikt werd. Bij Paleis het Loo was dit voor fonteinen en vijvers.

Sprengen - Paleispark het Loo - HappyHikers

Hertenkamp in Paleispark het Loo

Erg bekend in Paleispark het Loo is het hertenkamp, welke vooral populair is onder de jongere bezoekers. Er loopt hier een groep damherten, waarvan sommige mannetjes met imposante geweien. Helaas worden de herten nog wel eens gevoerd door bezoekers, dit is niet de bedoeling! Het is natuurlijk leuk om dieren te eten te geven, maar vaak doet “mensenvoedsel” meer kwaad dan goed. Het hertenkamp rechter zijde van parkeerplaats Bosloo. Je kunt er vrij door het hertenkamp lopen en de herten zelf zijn relatief tam, maar het blijft altijd oppassen, zeker met kids.

De paardenbegraafplaats

Wij stonden wel even te kijken toen we hier voor het eerst langsliepen. Een begraafplaats midden in het bos? Wie zou er liggen? Natuurlijk geheel in sfeer bij een koninklijke familie: de geliefde huisdieren. Er liggen voornamelijk paarden, vandaar natuurlijk ook de naam paardenbegraafplaats. Toch heeft iemand van de familie er ook z’n andere huisdieren mogen begraven. Het is een mooie plek en leuk om even te kijken wat er over de dieren werd gezegd op de stenen.

Fort Wiesel

Hey, ligt er ook een fort in het Paleispark? Voordat je al te enthousiast wordt, je ziet niet dat het een fort is. Het zijn eigenlijk wat met groen begroeide bergen aarde. Naast Fort Wiesel is er ook een Fort Frederik Hendrik en Fort Java. Deze forten zijn in 1854-1855 aangelegd, waarvan nu aangenomen wordt dat deze zijn aangelegd als werkverschaffing. Er is nooit een militaire functie geweest voor de forten, behalve het veilig opbergen van kruit en patronen.

Openingstijden Paleispark het Loo

Paleispark het Loo is het gehele jaar geopend. Wel verschillen de openingstijden per periode. Tijdens de wintertijd is het park geopend van 09.00 tot 17.15. In de zomertijd periode van 08.00 tot 19.00.

Het paleispark maakt onderdeel uit van Kroondomein het Loo. Voor het Kroondomein gelden in sommige gebieden andere openingstijden. Dit i.v.m. de jacht door de koninklijke familie, waar jaarlijks veel over te doen is. Bepaalde gebieden zijn van 15 september t/m 25 december gesloten. Klik hier voor meer informatie over deze gebieden.

Kosten voor het park

Voor het Paleispark geldt een dagentree van €2,- voor iedereen boven de 12 jaar.

Er is tevens de optie om een jaarkaart te nemen, de aanschafprijs bedraagt €10, welke vervolgens jaarlijks kan worden verlengd voor €8. Het abonnement op de jaarkaart is geldig t/m 31 december van het desbetreffende jaar waarin het abonnement is aangeschaft. Het verlengen van het abonnement kan bij de toegangsautomaten welke zich aan de ingangen van het park bevinden bij de parkeerplaatsen.

Parkeergelegenheden

Voor de Paleistuinen kan gebruik gemaakt worden van 2 parkeerplaatsen. De eerste parkeerplaats bevind zich bij het bezoekersparkeerplaats van Paleis het Loo. Deze parkeerplaats geeft sneller toegang tot het meer aangelegde gedeelte van het park. Wanneer liever in de “wildere” natuur gelopen wordt, is parkeerplaats Bosloo aan te bevelen. Hier loop je meteen het bos in en voelt minder aangelegd.

Het parkeren is op beide plekken gratis.

Bij de parkeerplaatsen is tevens ruimte om de fiets te stallen.