Paleispark het Loo – 13,5 km wandeling

Er even een weekendje tussenuit was precies wat we nodig hadden. Gecombineerd met mogelijke verhuisplannen waarvoor verkenning van andere Nederlandse steden nodig is kwamen we op Apeldoorn. Dit bleek een goede keuze te zijn want in de omgeving van Apeldoorn kun je geweldig wandelen! We besloten het dichtbij ons hotel te houden en te gaan wandelen in Paleispark het Loo.

De route door Paleispark het Loo

Eerlijk gezegd waren we dit weekend een beetje luie wandelaars. De route was namelijk goed aangegeven met paaltjes door het gehele park heen. Hierdoor hoefden we ons geen zorgen te maken om te verdwalen in het 650 hectare grootte park. We kozen zelf voor de 13,5 kilometer route, ook wel de witte route op de kaart. Een handige kaart van het park met de routes is hier te vinden.  De witte route brengt je langs hoogtepunten zoals het theepaviljoen en het boothuis, maar ook de leeuwenbrug en het paardenkerkhof. Hiervan stonden we eerst een beetje raar te kijken, liggen hier mensen begraven? Gelukkig beseften we ons toen dat dit paarden en andere huisdieren van de familie waren.

Uitkijkpost naar het wild - Paleispark het Loo

Tijdens de route loop je ook langs de stillere gebieden in het park. Je kunt wel een half uur tot uur wandelen totdat je weer iemand tegenkomt. Dit vonden we zelf heel fijn, er is immers niks aan om de hele tijd als een treintje achter elkaar aan te wandelen natuurlijk. Ook was het op sommige plekken enorm stil, geen auto’s op de achtergrond, maar heerlijk in de natuur en weg van de bewoonde wereld. We vonden zelf de uitkijkpost voor wild erg mooi gelegen. Maar we hebben ook erg genoten van het afwisselende heide en boslandschap.

Herten in Hertenkamp - Paleispark het Loo

Ook het hertenkamp waar je doorheen kan lopen was schitterend. De damherten lagen dicht bij het pad, dus we waren wel een beetje uitgeweken om hun rust niet te verstoren. Ze deden overigens niks maar hielden je goed in de gaten. Wel wordt er gewaarschuwd voordat je het kamp inloopt. Bij het voeren kunnen de geweidragers uithalen met hun gewei. Een beetje opletten dus, zeker met kinderen. Ze hadden er een mooi stuk grond waar ze prima op vertoefden. De volgende keer nemen we zeker onze goede camera mee want ze zijn toch wel erg fotogeniek!

Ook was het midden november toen we er waren, dus we hebben nog volop paddenstoelen gezien. Altijd mooi in dit jaargetijde en deze foto’s wilden we jullie dan zeker ook niet onthouden.

Ook wandelen in de omgeving?

Bezoekersinformatie Paleispark het Loo

Het paleispark is het gehele jaar geopend. De openingstijden zijn afhankelijk van de zomertijd (08.00 – 19.00) of wintertijd (09.00 – 17.15). Om in het park te mogen lopen kun je een kaartje halen bij de beginpunten van de routes. Het dagentree kost €2 per persoon (contant meenemen want bij ons kon je destijds niet pinnen!) maar je kunt ook een jaarkaart aanschaffen bij de kassa van het Museum Paleis het Loo voor €10 per persoon. Let op: honden zijn in het Paleispark het Loo niet toegestaan! Dus helaas zul je een andere plek moeten zoeken waar je met je geliefde viervoeter er lekker op uit kunt.

Paleispark het Loo is goed te bereiken met twee parkeerterreinen: 1 bij Museum Paleis het Loo en bij parkeerplaats Bosloo. Hier kunnen ook de dagentrees via een automaat worden gekocht. Ook met de OV fiets ben je binnen 15 a 20 minuten bij de beginpunten vanaf Station Apeldoorn. Er gaat ook een bus die kant op mocht je liever niet willen fietsen na de 13,5 kilometer.

Wij komen hier zeker nog een keer terug bij Paleispark het Loo want we vonden het een heel mooi park om te lopen en hebben zeker nog niet alles gezien. De volgende keer combineren we waarschijnlijk twee andere routes met elkaar. Mochten we ooit in Apeldoorn gaan wonen dan hebben we ook alvast een plek waar we mooi kunnen hardlopen.