Wandelen in Apeldoorn – zwarte route door paleispark het loo (8km)

Het eerste weekend van mei was regenachtig en koud, we hadden zelfs een paar hagelbuien! Toch wilden we graag even de natuur in, ontstressen en wat meer lichaamsbeweging binnenkrijgen. Sinds we naar Apeldoorn zijn verhuisd in begin 2019 lag het voor de hand om in de buurt een mooie wandeling te gaan maken. We besloten om een route door paleispark het loo te wandelen. De witte route was immers de vorige keer ook goed bevallen.  Deze keer gingen we voor de zwarte route door Paleispark het Loo van 8km.

Bos en beek - Paleispark het Loo - HappyHikers

De zwarte route door Paleispark het Loo

Wat voornamelijk erg fijn liep is dat de route door het park goed staat aangegeven. Hierdoor hoef je niet op de route te letten maar is het makkelijker genieten van de mooie omgeving! Gewoon de zwarte paaltjes volgen en je loopt een mooi rondje van 8 kilometer door het paleispark. Kijk hier voor alle wandelroutes op een kaart.

Entree Paleispark het Loo

Het paleispark is tijdens de winter geopend van 9.00 tot 17.15. Tijdens de zomer is het park langer open, van 8.00 tot 19.00. De wandelroutes van het paleispark zijn het gehele jaar geopend. Wel dient een wandelaar in het bezit te zijn van een entreebewijs. Deze is verkrijgbaar bij de automaten bij de twee parkeerplaatsen en kost €2 voor een dagkaart. Bij de museumkassa is tevens een persoonlijke entreekaart te koop voor €10 (jaarlijks op te waarderen voor €8) welke je het gehele jaar toegang geeft voor het gebied.

Er zijn twee parkeerplekken waar vandaan je uitgezette wandelingen kunt maken. De zwarte route die we liepen vertrekt vanaf parkeerplaats Bosloo.

Een Hert - Paleispark het Loo - Happy Hikers

Begin van de zwarte route door Paleispark het Loo

Na een stuk fietsen door Apeldoorn besloten we eerst een persoonlijk toegangsbewijs voor het Paleispark te kopen. We willen namelijk het gebied wel vaker bezoeken in 2019. Vandaar fietsten we door naar parkeerplaats Busloo waar de zwarte route begint. De route staat goed aangegeven en wat ons opviel is dat hij voornamelijk in 1 richting is uitgezet. Dit zorgt ervoor dat je weinig mensen op de route tegenkomt in het begin en eindstuk. Het middenstuk overlapt met andere routes en daar is het dus ook drukker.

Je loopt meteen door het bos, wat fijn is op warme zonnige dagen of als het regent. Begin mei waren de bomen net groen. Al vrij snel loop je langs een plek (oude sprengen) waar een klein beekje ontspringt. Dit vind je terug door het gehele park en kom je op deze wandeling veel langs. De hoge wallen aan beide kanten van het beekje bieden veel te zien. Verschillende soorten mos, varens en gaten waarvan wij vermoeden dat er konijnen of hazen leven. Het bruggetje waar je over een gegeven moment overheen moet is wat smal maar heeft gelukkig nog wel aan 1 kant een reling. Niet eng genoeg om er toch nog een foto te durven maken.

Brug - Paleispark het Loo - HappyHikers

Kort daarop kwamen we langs een open veld (het driest op de kaart) met hoog gras. Een goede plek voor ganzen en hun jongen. Ook hebben we hier nog een jong hert gezien. Zo leuk! Hij was echt enorm dichtbij en had ons eerst niet door. Gelukkig heeft Eelco goede ogen en had hem/haar als eerste gespot.

De route loopt verder ook nog langs het paardenkerkhof. Hier liggen alle lievelingspaarden van de koninklijke familie door de jaren heen begraven. Ook liggen hier nog wat overleden huisdieren. Wel een gekke plek om opeens zo langs te lopen, maar het ligt er wel heel mooi.

Middenstuk zwarte route door Paleispark het Loo

Op ongeveer 1/3e van de route zie je opeens Paleis het Loo aan je rechterhand liggen. Je kunt de tuin welke omringt is door een muur niet zomaar inlopen, maar van achter het hek kun je het paleis wel in al z’n glorie zien liggen.

Alles staat in bloei - Paleispark het Loo - HappyHikers

Het middenstuk kenmerkt zich verder door een opener landschap. Je loopt minder door het bos en ziet dat dit gedeelte van het paleispark meer aangelegd en onderhouden is. Na het uitzicht op het paleis kom je uit bij de Veldvijver. Hier ligt een mooi theepaviljoen en het badhuis. De gebouwen zijn goed onderhouden en in dit gedeelte van het park zijn bankjes waar je even van de omgeving kunt genieten. De Veldvijver is ook erg populair bij allerlei vogels. Begin mei toen we de zwarte route liepen waren er al jonge vogels aanwezig op het water. Dit zorgde voor een boel geluiden maar ook een leuk uitzicht om even naar te kijken. Midden in de vijver ligt ook de leeuwenbrug waar de route je overheen laat lopen. Na de vijver achter ons te hebben gelaten lopen we nog langs het botenhuis.

Mos - Paleispark het Loo - HappyHikers

Eindstuk van de zwarte route door Paleispark het Loo

Het laatste gedeelte van de zwarte route kenmerkt zich door de vele sprengen. Dit zijn gegraven geulen tot de hoogte van het grondwaterpeil. Hierdoor ontstaat er druk en komt er bronwater naar boven. Door het laatste gedeelte van de wandeling zie je vaak de oorsprong van de sprengen, die vervolgens zorgen voor kleine beekjes door heel het Paleispark. Het is een gek gezicht en het leek ons eerst aangelegd. Natuurlijk is het ook door mensen aangelegd, anders ontstaan er niet zulke wallen met een beekje erin. Toch is het bovenkomen van bronwater op natuurlijke wijze en niet via een soort pomp. Dit was iets wat we nog niet kenden maar wel erg leuk om te zien.

Doordat je op het eind langs zoveel sprengen loopt met daarbij ook hoge wallen heeft de plek wel iets magisch. Een plek die je niet zomaar tegenkomt en echt van kan genieten. Alleen al hierom is de zwarte route door Paleispark het Loo echt een aanrader! Toch zouden we wel oppassen met kids. De wallen zijn erg hoog en als iemand hier vanaf valt kan hij/zij zich aardig bezeren. Zelf vonden we het niet gevaarlijk, maar als je onvoorzichtig bent…

Paraplu - Paleispark het Loo - HappyHikers

Verder komen we ook nog langs een klein hutje met een strodak en een overkoepeling. Toch fijn dat er onderweg nog een paar schuilplekken zijn mocht het ineens hard gaan regenen. Ook deze twee bouwwerken hebben wel iets specifieks, het voelde als een soort vondst toen we ze tegenkwamen! Mocht er nog een sanitaire stop gehouden moeten worden, dan kan dat bij Emma’s Oord, een boerderij complex in het park. Nog een klein half uurtje lopen en we waren alweer aan het eind van de wandeling. 

We vonden de zwarte route door Paleispark het Loo zeker een aanrader en zullen hem nog een keer gaan lopen! Het mooiste vonden we eigenlijk het laatste gedeelte langs de Sprengen. Echt heel erg bijzonder!

Sprengen - Paleispark het Loo - HappyHikers

Ook wandelen in de omgeving?