Zoektocht naar wandelschoenen – pasvorm

Het kopen van nieuwe wandelschoenen is niet altijd makkelijk. Je moet vaak met veel facetten rekening houden en het is een grote uitgave. Je wil dan ook dat je wandelschoenen in 1 keer goed zitten. Vandaar dat we graag wat meer willen uitweiden over de pasvorm wandelschoenen en waarom dit nu zo belangrijk is! Mocht je benieuwd zijn naar ons favoriete wandelschoenenmerk? Daar lees je meer over op de pagina waar je al onze favorieten terugvind: Favorieten van de HappyHikers.

Te grote pasvorm wandelschoenen

Wanneer je nieuwe wandelschoenen koopt is het belangrijk dat ze goed om je voet heen vormen. Het kan voorkomen dat de schoen iets te ruim valt. Denk in dit geval niet dat je dit op kunt lossen door dikkere wandelsokken te gaan dragen. Dit is nooit een goed idee! Dikkere wandelsokken kunnen zeker in de zomer zorgen voor een broeierig gevoel wat je voeten irriteert. Je voeten zweten dan te veel en kunnen dit niet goed kwijt aangezien je sokken na verloop van tijd ook vochtig/nat worden. Dit kan tot blessures leiden.

Daarnaast zorgt een te grote pasvorm er ook voor dat je kans hebt op blaren. Te grote schoenen zorgen namelijk voor meer wrijving waardoor er op die plek blaren ontstaan. Zeker wanneer je meerdere dagen achter elkaar wilt wandelen is het vermijden van blaren erg belangrijk.

Te kleine pasvorm wandelschoenen

Waar een schoen te groot kan vallen is het natuurlijk ook mogelijk dat je te kleine of krappe wandelschoenen koopt. Wanneer een schoen niet genoeg ruimte biedt kan dit ook zorgen voor blessures. Je voeten zetten namelijk uit naarmate je langer aan het lopen bent, ze hebben dan wel ruimte nodig om uit te kunnen zetten. Kan dit niet? Dan kun je hier behoorlijk last van krijgen!

Te kleine wandelschoenen kunnen daarnaast ook zorgen voor irritaties, voornamelijk bij de tenen. Dit is erg belangrijk wanneer je in een bergachtige omgeving loopt waarin je vaak moet stijgen en dalen. Bij een daling zullen je voeten iets naar voren schuiven in de schoen. Wanneer hier niet voldoende ruimte is kan het zijn dat je nagels telkens tegen de voorkant van je schoen stoten. Dit kan leiden tot blaren onder de nagel en uiteindelijk ook het afvallen van nagels. Een vervelend fenomeen wat het wandelen er niet makkelijker op maakt.

Smalle of brede pasvorm wandelschoenen?

Net haalden we het al even kort aan, schoenen kunnen te krap zijn waardoor je voet geen ruimte heeft om uit te zetten tijdens een lange wandeling en daardoor geïrriteerd kan raken. Om er zeker van te zijn of je een smalle of brede voet hebt is het aan te raden om bij een gerenommeerde buitensportwinkel te shoppen voor wandelschoenen. Deze hebben vaak een plaat waarop je kunt staan en ze vervolgens kunnen afmeten welke maat je het beste past en ook of je een smalle of brede voet hebt.

Er zijn erg veel verschillen in wandelschoenen. Mocht je dus iemand heel positief hebben gehoord over een bepaald merk, staar je daar dan alsjeblieft niet op blind. Het kan namelijk zijn dat dit schoenenmerk te smalle of juist te brede schoenen produceert. Daarnaast is het ene model natuurlijk anders dan het andere. Probeer er daarom een aantal uit om te ontdekken of ze echt fijn zitten.

Pasvorm wandelschoenen: Heb je de juiste te pakken?

Sowieso is het verstandig om iemand te laten kijken naar je voeten en of je daarbij ook de juiste schoen te pakken hebt. Daarnaast zijn er een aantal trucs om te achterhalen of je schoenen echt de juiste maat hebben voor je voet. Zo vind je vaak in buitensportwinkels een loopbrug en een gebied met verschillende materialen waar je overheen kunt lopen om te ontdekken of je schoenen goed en lekker zitten. Voornamelijk bij de brug is het belangrijk dat wanneer je naar beneden loopt de schoen niet tegen de voorkant van je tenen aankomt.

Let er daarnaast goed op dat je je voet goed kunt afwikkelen als je over verschillende type ondergronden loopt. Ook is het verstandig de schoenen nog een tijdje aan te houden in de winkel wanneer je eventueel nog andere benodigdheden nodig hebt. Zo hebben je voeten tijd om te wennen aan de schoenen en merk je misschien bepaalde irritaties op. Je voeten zetten dan vaak ook een beetje uit waardoor je kunt checken of ze nog steeds goed zitten. Dit is ook de reden waarom vaak wordt aangeraden om in de middag nieuwe schoenen te gaan passen, je voeten zijn dan vaak wat opgezet. Zitten ze nu nog steeds goed? Dan heb je een winnaar te pakken!

Mocht je op zoek zijn naar nieuwe wandelschoenen, lees dan ook de volgende artikelen:
Materialen van wandelschoenen
Categorieën wandelschoenen

Ook handig: Meer informatie over goede wandelsokken!