Wandelsokken – beste hike investering!

Terwijl ik eerst vaak nog rondliep in m’n wandelschoenen met normale sokken heb ik laatst besloten wandelsokken te kopen. Met normale sokken had ik snel vast van vermoeide voeten en blaren, maar gelukkig is dat nu totaal anders! Sinds ik ben gaan hiken met wandelsokken heb ik geen last meer gehad van blaren en blijven mijn voetjes lekker warm (want brrr het is nu koud!!).  Hieronder de uitleg waar op te letten bij de aanschaf van wandelsokken.

Voordelen wandelsokken

Wandelsokken zijn vaak gemaakt van materialen die vocht afvoeren (bijvoorbeeld Coolmax) of juist opnemen (wol). Dit zorgt ervoor dat je voeten zelf minder vochtig zijn en dus wordt de kans op blaren verminderd. Ook bekend minder vochtige voeten minder kans op huid irritaties. Daarnaast zitten in wandelsokken vaak stukken die schokken kunnen absorberen. Huh? Wat maakt die 0,5 mm extra dikte nou uit zul je je afvragen. Zo dacht ik ook altijd, wat een onzin, aparte sokken kopen voor wandelen. Maar uit eigen ervaring kan ik vertellen dat door het dragen van wandelsokken mijn voeten een stuk minder vermoeid zijn na een wandeling van 15 kilometer! En die blaren zijn dus ook verleden tijd gelukkig.

Verschillende materialen

Er zijn vele materialen waarvan wandelsokken worden gemaakt. Vaak wordt een mix van materialen gebruikt om extra eigenschappen aan de sok mee te geven. Hieronder een overzicht van de verschillende materialen en de eigenschappen.

Wol

Wol zit van nature zacht en comfortabel en heeft de goede eigenschap veel vocht te kunnen opslaan. Dit helpt bij de voorkoming van wrijving tussen de voet en de schoen en helpt daardoor blaren voorkomen. Sommige mensen krijgen huidirritatie van wol en kunnen beter kiezen voor Merinowol, wanneer het probleem aanhoudt is katoen een optie. Het nadeel van wol is dat het relatief langzaam droogt.

Katoen

Het is een goedkope stof welke ook comfortabel zit. Nadelen van de stof in wandelsokken zijn dat nat katoen gaat schuren en plakken aan de huid, wat blaren kan veroorzaken. Ook gaat hierdoor de schokdemping verloren. Daarnaast kan de stof krimpen en is het niet vormvast. Ook slijt het snel waardoor je sneller nieuwe sokken zult moeten kopen. Katoen is niet de beste optie voor wandelsokken dus.

Polyamide (nylon)

Deze stof is waterafstotend en droogt snel. Daarnaast is het ook zeer duurzaam want de stof slijt niet snel.

Polyester

Deze stof is waterafstotend en droogt snel. De stof is minder slijtvast dan nylon sokken.

Polypropyleen

Deze stof is het meest waterafstotend. Wanneer je dus snel natte voeten hebt zijn wandelsokken waar dit materiaal in verwerkt zit dus zeker aan te bevelen. Daarnaast drogen ze snel en is het materiaal slijtvast.

Viscose

Viscose is een zachte en gladde stof welke deels gemaakt is van natuurlijke vezels die het vocht goed afvoeren. Ook is viscose een koele stof, perfect voor in de zomermaanden dus.

Telcel of Lycocell

Deze materialen hebben dezelfde eigenschappen als Viscose maar worden milieuvriendelijker geproduceerd.

Elastaan, lycra of spandex

Toevoeging van deze materialen geven de sok een goede pasvorm en voorkomen het afzakken van de sok. In de juiste verhoudingen zorgen ze ervoor dat de sok altijd goed aansluit zonder de voet af te knellen.

Coolmax

Als je op wandelsokken jacht bent kom je vast sokken tegen met Coolmax erin verwerkt. Dit technische materiaal zorgt ervoor dat de sokken blijven ademen. Daardoor hou je warme voeten wanneer het koud is en vice versa.

Ideale pasvorm

Belangrijk in het voorkomen van huid irritaties en blaren is een goede pasvorm van de sok. Naden zorgen vaak voor irritaties en blaren, dus zorg ervoor dat je een naadloos exemplaar koopt. Verder moeten ze niet te ruim zitten, want dan gaan plooien zorgen voor irritaties. Ook moet de sok niet te krap zijn, dat gaat het juist schuren en verminderd het de bloedsomloop. Daarnaast zijn dunnere sokken vaak fijner dan een dikkere stof. Let hier dus op bij het kopen van wandelsokken en voel even in de winkel wat voor soort sok het is. Tegenwoordig zijn er anatomische wandelsokken welke verschil maken tussen de linker en rechter voet (de L en R op de sok). Je voeten verschillen immers van vorm, daar is bij de productie van deze sokken rekening mee gehouden. Ook zijn er speciale dames en heren sokken. De dames sokken zijn vaak iets warmer, smaller en geven meer demping.

Merk van je wandelsokken

Zoveel mensen zoveel sokkenmerken lijkt het wel. Voor goedkope wandelsokken welke van prima kwaliteit zijn loont het om bij de Hema of Decathlon te gaan kijken. Deze sokken zijn vooral bedoelt voor mensen zonder probleemvoeten welke toch graag een paar wandelsokken willen hebben. Check wel even welke materialen er in de sok zitten verwerkt, zoals hierboven aangegeven kun je katoen beter links laten liggen.

Daarnaast zijn er gespecialiseerde wandelsokken merken. Bekende merken zijn Falke, Protest en Smartwool. Deze sokken zijn stukken geavanceerder, daardoor zijn ze dan ook wel iets duurder. Daar tegen over staat dat deze sokken langer mee zullen gaan dan de “goedkopere” wandelsokken.

Zelf heb ik eerst gekozen voor een paar wandelsokken van de Decathlon. Ik wilde graag eerst eens ervaren wat het verschil is tussen normale en wandelsokken. Deze sokken bevallen zo goed dat ik nu ook wel benieuwd ben geworden naar de geavanceerdere sokken, dus wie weet worden die binnenkort ook nog aangeschaft. Ik zal dan wel een update plaatsen over de verschillen die ik er tussen ervaar.