Zoektocht naar wandelschoenen – materialen voor wandelschoenen

De zoektocht naar nieuwe schoenen is niet eenvoudig, zoals we al eerder beschreven in het artikel over de verschillende categorieën wandelschoenen. Gemakshalve gaan we er vanuit gaan dat je inmiddels weet welke categorie wandelschoen het beste bij jou past. Je weet wat voor wandelingen je loopt en wat je wilt gaan lopen. Maar dan moet je ook gaan nadenken over de verschillende soorten materialen voor wandelschoenen. Daar gaan wij je in dit artikel meehelpen. We willen je graag helpen met die keuze en hebben daarom de belangrijkste eigenschappen en de voordelen en nadelen van de verschillende materialen voor wandelschoenen zoals leer, synthetisch en Gore-Tex op een rijtje gezet.

Leer

Leren wandelschoen - HappyHikers

Leer wordt al sinds mensenheugenis gebruikt door de mens voor kleding en niet zonder reden. Het is stug materiaal, natuurlijk waterafstotend en misschien wel het fijnste kenmerk het isoleert en het ademt. Niet verwonderlijk dat een van meest gebruikte materialen voor wandelschoen is.  Want leer zorgt ervoor dat je voeten warm en droog blijven.

Leer is een ideaal materiaal als je veel wandelt in gebieden met een gematigd tot kouder klimaat, zoals ons eigen Nederland. Ook vormt het langzaam naar je voet waardoor het materiaal meer ondersteuning geeft. Nadeel hiervan is natuurlijk wel dat je leren schoenen altijd goed moet inlopen voordat je ze op een lange hike gaat gebruiken. Een ander nadeel is dat het materiaal zwaarder is dan synthetisch materialen en Gore-Tex. Een mogelijk oplossing hiervoor is om voor nubuck leer te kiezen. Om Nubuck leer te maken wordt een deel van materiaal van het leer afgeschraapt, waardoor het op suède lijkt. Nubuck leer is echter sterker dan suède maar net zo zacht. Een voorbeeld van een nubuck wandelschoen zie je op de afbeeld hier beneden.

Nubuck wandelschoen - HappyHikers

Synthetisch

Een tweede optie zijn synthetisch stoffen, zoals polyester, nylon, PU en synthetisch leer. Synthetische materialen kenmerken zich doordat ze licht zijn, relatief goedkoop en vooral heel goed ademen. Nadelen zijn dat de stof minder waterdicht is en kwetsbaarder is vergelijking met leer. Doordat synthetisch materiaal goed lucht, houdt het ook minder goed water tegen.  Als het regent of je wandelt door een nat gebied is er kans op natte voeten. Ook slijten synthetische wandelschoenen sneller dan leren wandelschoenen. Een specifiek kenmerk van het materiaal is natuurlijk wel dat synthetisch materialen veganistisch zijn en minder lang nodig hebben om in te lopen. Als je doel is om veel eendaagse hikes te maken over goede paden zijn synthetisch materialen ideaal. Synthetische materialen zorgen immers voor een lichtere schoen die goed ademt, maar daardoor ook minder ondersteuning geeft aan je voeten.

Synthetische wandelschoen - HappyHikers

Gore-Tex

Relatief nieuwe materialen voor wandelschoenen zijn de verschillende isolerende materialen, zoals Gore-Tex en eVent. De techniek is oorspronkelijk ontwikkeld voor het isoleren van electronica, maar wordt nu gebruikt in allerlei sportkleding. Deze synthetische materialen zijn speciaal ontwikkeld op  hun isolerende werking en zijn daarom uitermate geschikt om regen en wind tegen te houden. Een natuurlijk gevolg is dat deze materialen niet goed ademen. Op warme zomerdagen zijn droge voeten daarom niet gegarandeerd. Gore-Tex en eVent zijn daarnaast relatief duur ten opzichte van synthetische materialen. Over het algemeen wordt het kopen van een Gore-Tex wandelschoen afgeraden wanneer er wandelingen gemaakt worden van meer dan een uur in droge gebieden.

Welke van deze materialen past het best bij jou?

De keuze tussen een van de bovenbeschreven materialen voor wandelschoenen komt eigenlijk neer op je persoonlijke keuze. Wat voor hikes wil ik gaan maken en ben je van plan het hele jaar door te wandelen of alleen in de zomer. Over welke type paden je wil gaan lopen en hoeveel dagen achter elkaar. Als je van plan bent ieder weekend in de zomer te lopen, dan zijn synthetisch materialen ideaal. Ben je daarentegen van plan in de herfst door modderige paden te lopen heb je misschien meer aan leren schoenen. En als je echt niet kan kiezen kan je natuurlijk altijd nog meerdere schoenen kopen, maar over het algemeen heb je aan een paar leren wandelschoenen een goede keuze.