Zoektocht naar wandelschoenen – categorieën wandelschoenen

Iedereen kent het moment de schoenen die je altijd gebruikt zijn eigenlijk al af, maar ze lopen nog zo lekker. Misschien laat de zool een beetje los of de is hak afgesleten. Toch blijf je ze dragen. Met wandelschoenen is het natuurlijk niet anders en misschien nog wel een beetje lastiger. Want wandelschoenen heb je in allerlei soorten. Heb ik hoge schoenen nodig, Gore-tex of juist leer? Welke van de categorieën wandelschoenen past het best bij mij? Wel handig als je een idee hebt waar je naar op zoek bent, voordat je de winkel binnenstapt. Naar welke winkel kan je eigenlijk het beste gaan voor goed advies? En wat kosten goede wandelschoenen?

Op zoek naar nieuwe wandelschoenen

Allemaal vragen die we komende tijd gaan beantwoorden bij HappyHikers! We zullen hier op zoek gaan naar de ideale wandelschoenen. Per blogpost zullen wij stilstaan bij een onderwerp om uiteindelijk bij de juiste schoen uit te komen. Dus ga samen met ons op zoek naar de ideale wandelschoenen.

Terreinen en categorieen wandelschoenen

Verschillende categorieën wandelschoenen

Deze week zullen we stilstaan bij de verschillende categorieën wandelschoenen. Wandelschoenen zijn namelijk ingedeeld in 4 verschillende categorieën, van A tot en met D. Het systeem is gebaseerd op de type hikes die je wilt gaan maken. Wil je ze vooral gebruiken voor stedentrips en wandelingen over vlak terrein dan kun je kiezen voor categorie A. Wil je echt de bergen en zelfs besneeuwde toppen bereiken zoek dan naar wandelschoenen in categorie D.

Categorie A wandelschoen - Happy Hikers

Categorie A

Categorie A zijn lage lichte schoenen met een soepele zoel. Ideaal voor wandelingen binnen Nederland of stedentrip. Door de soepele zool geven de wandelschoenen een goede afrol en maximale demping. Een nadeel van de wandelschoenen in categorie A is dat ze minder ondersteuning geven en minder bestand zijn tegen het weer. Categorie A wandelschoenen zijn de perfect schoenen als je veel over asfalt gaat wandelen.

Categorie B

Ben je van plan ook wandelingen te maken in heuvelachtige terrein. Of meerdaagse hikes met bepakking, dan zijn wandelschoenen uit categorie B een goede optie. Wandelschoenen van categorie B hebben een hoge schacht waardoor de enkel meer ondersteuning krijgt. Handig als je buiten de paden wil wandelen of wandelingen gaat maken door de heuvels. De wandelschoenen uit categorie B zijn stijver, maar bieden een betere bescherming tegen water en kou.

Categorie B wandelschoen - Happy Hikers

Categorie C

Voor de echte avonturiers zijn er wandelschoenen uit categorie C. Deze wandelschoenen zijn uitermate geschikt voor meerdaagse hikes door de bergen. Ze zorgen voor goede isolatie door het gebruik van stuggere materialen en extra stiksels. Ook bieden ze veel ondersteuning aan je enkels. Nadeel is natuurlijk wel dat ze zwaarder zijn dan de wandelschoenen uit categorie A en B. Sommige wandelschoenen uit categorie C kunnen ook worden uitgerust met klimijzers.

Categorie D

Categorie D wandelschoenen zijn ideaal voor de bergbeklimmers onder ons. De wandelschoenen kunnen allemaal worden uitgerust met klimijzers. Daarnaast zijn de wandelschoenen erg stug en geven nauwelijks mee. Alles voor een goede bescherming tijdens het klimmen.

Tussencategorieën

Als je twijfelt over wat het beste bij je past, kijk dan eens naar schoenen uit een tussencategorieën. Want er zijn ook wandelschoenen te vinden in de tussen categorieën A/B, B/C en C/D. Deze hebben kenmerken van beide categorieën en zorgen ervoor dat ze goed te gebruiken zijn voor meerdere soorten wandelingen. Geef daarom ook in bijvoorbeeld de bever aan wat voor type wandelaar je bent zodat ze je kunnen helpen bij het uitzoeken van je juiste schoen!

In het volgende deel van deze serie zullen we stilstaan bij materiaalkeuze. Wat is handiger: Gore-tex of leer?

Voor het vergroten van je wandelcomfort, vergeet dan ook niet te denken aan goede wandelsokken. Kijk hier voor meer informatie.