Aderwinkelpad (10,5 km)- Klompenpad door het buitengebied van Driebergen en Werkhoven

Ondanks het weerbericht was het prachtig wandelweer halverwege juli en dus een mooie kans om erop te trekken op onze wandelschoenen. Vandaag staat het Aderwinkelpad op het programma een Klompenpad bij Driebergen voor bij de Utrechtse heuvelrug. Een echt klassiek Klompenpad langs een oud klooster een natuur ingeklemd door typisch Nederlandse landbouwgrond en 19e eeuwse boerderijen.

De wandeling is met 10,5 km niet het langste Klompenpad maar door het afwisselende karakter meer dan de moeite waard. Je kan de route vanuit drie verschillende punten beginnen vanuit Driebergen, Werkhoven en Huis Doorn. Alhoewel de route onderweg bijzonder goed is aangegeven kan je hier terecht voor een kaart van de route.

Buitengebied van Driebergen - HappyHikers.nl

Startpunt bij het Kloosterlaantje

Aangezien we zelf in Driebergen slapen dit weekend pakken we de route op in Driebergen. Vanuit het station kan je het startpunt makkelijk vinden door de doorgaande weg richting Driebergen te volgen. Ter hoogte van Park Sparrendal vind je het officiële startpunt van de route.

Zelf waren we uit de trein eerst gaan lunchen verderop in het centrum van Driebergen en dus besloten we de wandeling te beginnen op de rand van Driebergen bij het Kloosterlaantje. Een mooiere naam voor het startpunt van een Klompenpad kan ik mij bijna niet voorstellen. Via deze weg (zoals de naam verraadt) het loop je richting een oud klooster. Onderweg loop je langs een hoog ooievaarsnest. Helaas voor ons is de enige vogel op het nest een duif. Al snel komen we bij de Buitenplaats Broekbergen en het klooster.

Alles staat in bloei Aberwinkelpad - HappyHikers.nl

Buitenplaats Broekbergen van buitenhuis naar klooster

Het voormalig klooster heeft vele gedaantes gehad in de geschiedenis ooit gebouwd als luxe buitenhuis in 1755. Daarna wistelt het huis regelmatig van eigenaar totdat het in 1875 een klooster wordt met de naam Arca Paris (Ark van de Vrede). De kloosterorde die zich hier vestigde stonden het altijddurende gebed, waardoor op alle dagen en de hele dag gebeden werd in het klooster. Inmiddels dient het gebouw niet langer als klooster en is het wederom in particuliere handen. Op dit moment wordt het verbouwd, maar het oude karakter is behouden. Een mooie aftrap door een klompenpad door het buitengebied. Vanaf hier loop je langs hoge heggen tussen de weilanden het buitengebied van het voormalig klooster in.

Buitenplaats Broekbergen - HappyHikers.nl

Toch liever een Klompenpad lopen in de buurt van de Veluwe lees dan ons artikel over het Klarenbeeksepad.

Een klassiek klompenpad

De zon schijnt dat helpt, maar de omgeving helpt ook mee. Het is bijna stil op het geluid van de vogels na. Tussen heggen gevormd van jonge bommen door kijk je uit op weilanden met soms wat koeien. Het pad is alles wat je van een klompenpad mag verwachten landelijk, onverhard met historie. Helaas komt aan alles een eind als we een stuk over een provinciale weg moeten lopen om uiteindelijk de Langegebroektewetering over te steken. We zijn blij als we de weg achter ons laten en langs bloemrijke velden verder wandelen. Het gebied is ingeklemd met sloten, die je gemakkelijk met houten balken kan oversteken. Het groen in dit deel van de route is mooi groen maar ook wat hoog geworden. Gelukkig hebben we allebei een lange broek aan waardoor we een minder makkelijk doelwit zijn voor teken.

Klassiek klompenpad - HappyHikers.nl
Uitizcht over een weiland - HappyHikers.nl

Bijzondere ontmoeting

Midden op het volgende veld hebben we een bijzondere ontmoeting. Al een tijdje liep er een man voor ons met een camera, die de hele tijd foto’s aan het nemen was. We lopen er net te ver achter om hem in te halen, maar ook te dichtbij dat we hem niet de hele tijd zien lopen. Soms vinden we dit best jammer tijdens het wandelen omdat het je het gevoel geeft achter iemand aan te lopen.

Eenmaal in het veld worden we verrast als de man vraagt om hij ons op de foto mag zetten. Als hij verteld waarvoor zijn we helemaal verbaasd. De man blijkt de bedenker van het Aderwinkelpad en was polshoogte aan het nemen of het pad wel goed onderhouden wordt door de landeigenaren. De boeren en andere landeigenaren waarover het klompenpad loopt krijgen namelijk een vergoeding. In ruil voor deze vergoeding moeten ze het pad bijhouden. Helaas was dit hier niet overal het geval. Na een boeiend gesprek over het bijzondere karakter van het buitengebied, over onder andere de rol van rivieren en het Amsterdam Rijnkanaal op de grote van de kavels in de streek, blijkt ook nog eens dat hij het Stoetwegenpad ook heeft bedacht. Het pad wat we ons hadden voorgenomen de volgende dag te lopen (maar daarover meer in een volgend artikel).

Dwars door boerenland - HappyHikers.nl
Tijd voor een bijzondere ontmoeting Aberwinkelpad - HappyHikers.nl

Langs oude boerderijen en veel bloemen

Achteraf gezien was dit deel van de route het mooiste gedeelte. Hierna loop je ver weg van het verkeer en de bebouwing en vind je nu midden in juli grote velden met bloemen. Toch hebben we hier nog een echt geluksmoment als we een langs een bankje lopen met groots uitzicht op de omliggende velden. In onze rug stroomt het Amsterdam Rijnkanaal en wil een paard niet de brug oversteken. Een mooie plek voor een korte pauze. Het volgende deel van de route loopt over een weg met aan weerszijde boerderijen. Op de gevels kan je zien uit welk jaar de verschillende boerderijen komen en het valt op hoe oud de meeste boerderijen zijn. We vergapen ons aan de moestuinen naast de boerderijen en nieuwsgierige kalf wat uit de stal probeert te kijken. De weg is niet heel breed en wordt ook gebruikt door fietser, waardoor je soms goed moet oppassen. Maar gelukkig is er langs de kant van de weg genoeg te zien. Overal staan wilderige bloemen en in in combinatie met de vele insectenhotels langs de route kan je zien dat de verhouding met de natuur in Nederland echt aan het veranderen is.

Buitengebied Driebergen- HappyHikers.nl
Langs oude boederijen - HappyHikers.nl

Ben je in de buurt van Driebergen bekijk dan ook eens onze wandeling langs Doorn en de Kaapse Bossen.

Terug naar Driebergen

Aan het einde van het pad laten we de drukke weg weer achter ons en duiken we een landweg in omringd door bomen. Wel zijn we blij dat we weer in de rust samen kunnen verder wandelen. Langzaam keren we weer terug richting Driebergen. In dit deel van de route loop je door het ontginningsgebied onder Driebergen. Een voormalig moeras was al in 1309 werd bewoond en waarschijnlijk werd bebouwd. Langzaam slaan we af richting Driebergen en lopen we het laatste stuk door buitenwijk van Driebergen terug naar onze OV fietsen. We kijken terug op een mooie dag wandelen. Het weer was goed en dat maakt de wandeling altijd al geslaagd. De wandeling is behoorlijk gevarieerd en wisselt nieuwe natuur af met boerenlandschap. Zelf vinden we het een klassiek klompenpad. Natuurlijk minder verhard is altijd mooi, maar we hadden alweer zin in de volgende wandeling.

Terug naar Driebergen - HappyHikers.nl