Klarenbeeksepad (13KM) – klompenpad klarenbeek: even in niemandsland wandelen

Een prachtige zonnige lentedag waarbij net alle bomen weer in blad stonden nodigde uit om de natuur van Nederland verder te ontdekken. Door Corona moesten we dicht bij huis blijven, dus stapten we op de fiets richting Klarenbeek. Na een half uur fietsen waren we aangekomen bij het startpunt van het Klarenbeekse pad. Weilanden en bossen, landgoederen en beken, het beloofde een mooie wandeling van 13 kilometer te worden.

Startpunt – Klarenbeekse pad

Na een mooie fietstocht kwamen we aan bij het startpunt. Kijk hier voor de route. Dit ligt bij Restaurant Pijnappel aan de Hoofdweg 55 in Klarenbeek. Het was een mooie zonnige dag en er waren veel mensen op de been. Helaas konden we niet na afloop bij het restaurant wat drinken of iets kleins eten, want door corona was alles op slot. Een reden om dit pad nog een keer te lopen dus.. Na af te slaan van de hoofdweg kwamen we bij een klein hertenkamp en zagen we een mooie molen (kun je ook meel kopen!). Mensen genoten hier van een ijsje in de zon.

Bos & landgoed Klarenbeek

In het begin van de route loop je een stuk door het bos van Klarenbeek. Een fijne afwisseling voor ons omdat de zon zijn kracht liet stralen. Het geeft ook extra afwisseling aan de route die na het bos gedeelte veel door open plekken liep. Al snel lopen we langs landgoed klarenbeek, een prachtig gebouw en dito omgeving. We grapten nog tegen elkaar dat je zoiets wel moet erven omdat het anders niet te betalen is. Nu we weer thuis zijn ontdekken we dat het een evenementenlocatie is. Wel een prachtomgeving voor een vergadering, huwelijk of evenement. Begin 19e eeuw was hier een koperslagerij van de familie Krepel, later werd dit een sigarenkistenzagerij. De familie Krepel liet huis Klarenbeek bouwen. Ook klompen en binnendeuren zijn vervaardigd door het bedrijf van de familie Krepel.

Na langs het prachtige landgoed te hebben gelopen, liepen we nog langs een schattige B&B (‘t Hoge Bruggetje). Een zeer leuke locatie om eens te overnachten, zo volledig in de natuur. Ook waren er nog wat andere mooie huizen midden in het bos. Daar dromen we stiekem soms wel een beetje bij weg.

Uitzicht klarenbeekse pad - Klompenpaden - HappyHikers

Wat een uitzicht!

We lopen het bos uit en moeten volgens de route de weg oversteken. We zien een bankje staan en besluiten even te gaan zitten. Pas op dat moment zien we het prachtige uitzicht dat voor ons ligt. Een schapenweide in de verte, mooie frisgroene velden en een pad wat dwars door het veld loopt. Een boomrand maakt het plaatje compleet. Na even wat gedronken te hebben lopen we verder, benieuwd naar wat het pad nog meer voor ons in petto heeft.

We lopen dwars door het veld en slaan dan volgens de route linksaf. We zien niet waar we heen lopen maar hebben het gevoel dat we naar een boerderij lopen, gaan we wel goed? Langs de zijkant van de boerderij gaat het pad verder. Heerlijk onverhard lopen we opeens in een stukje niemandsland.

Natuurgebied Lampenbroek - het Klarenbeekse pad -klompenpaden - HappyHikers

Natuurgebied Lampenbroek

Een prachtige plek waar de natuur zichzelf kan zijn. Enigszins een pad en een klomp als vogelnestje in de boom herinneren nog aan mensen. Voor de rest is het er stil. We horen vogels, een zuchtje wind door het riet en verder rust. Echt een plek om even stil te staan. Hier vind je hooilanden, houtwallen en er zouden vochtige bossen moeten zijn. Nu was het er droog, want Nederland kent alweer droogte.

Na het gevoel te hebben het natuurgebied uit te zijn gelopen houdt het mooie pad nog niet op. We lopen verder langs open velden met veel bloemen. Wat is mei toch een prachtige maand in de natuur!

Wilde bloemen Natuurgebied lampenbroek - Klarenbeekse pad - Klompenpaden - HappyHikers

In 2021 en 2022 gaat de provincie, het waterschap en natuurmonumenten aan de slag om het natuurgebied te herstellen en klaar te maken voor de veranderingen die gepaard gaan met klimaatverandering. Zo zullen ze er voor zorgen dat er meer kwelwater aan de oppervlakte komt, iets wat compleet was opgedroogd toen wij er liepen. We hopen maar dat de plek zijn magie zal behouden en alleen maar mooier en veelzijdiger wordt.

Meer klompenpaden wandelen?

Beekbergse Beek

Die ochtend discussieerden we nog of we bij Klarenbeek of Beekbergen wilden lopen. Toen we eenmaal bij de Beekbergse Beek aankwamen was ik even in verwarring: liepen we nu toch het klompenpad bij Beekbergen? Gelukkig houden we die nog te goed. Voordat we de route langs de Beekbergse Beek vervolgden was het tijd voor een korte lunchpauze op Joops Bankje. Een vriendelijke hond kwam nog even gedag zeggen. Na weer wat energie in ons lichaam te hebben vervolgden we de route.

Joops bankje - Klarenbeekse pad - Klompenpaden - HappyHikers

Het was warm die dag en we hadden toch echt zonnebrand crème mee moeten nemen. Gelukkig is het gedeelte langs de Beekbergse Beek meer in de schaduw, een beetje koelte hadden we wel nodig. Het liep hier heerlijk, zeker aangezien het fietspad aan de andere kant van de beek liep.

Weilanden

Het resterende deel van de route loopt met name door en langs weilanden. Prachtig om zo door de natuur te kunnen lopen en er zijn amper verharde stukken op het pad. Dat loopt wel zo lekker. Onderweg was er nog een picknicktafel met parasol zodat de wandelaars even konden uitrusten in de schaduw, wat attent van de bewoners!

Ook hebben we nog even kunnen wegdromen bij een mooi verbouwde woonboerderij. Wat prachtig hoe mensen zoiets hebben opgeknapt! Dat moet toch heerlijk wonen zijn!

Via het poezepad lopen we een laatste stuk weiland in. Het gras is niet lang geleden gemaaid en gedroogd van het land gehaald. Af en toe schoppen we nog wat hooi voor ons uit. Het landelijke leven heeft echt wel zijn charme.

Ook wandelen in de omgeving?

Grenspalenpad

Ook ontdekten we dat er zoiets bestaat als het grenspalenpad. Hier liep ook het Klarenbeekse pad kort langs. Er stond nog een oude grenspaal langs de kant van de weg. Dit lijkt ons ook nog wel een mooi pad om te lopen, dus deze komt zeker op het lijstje.

Terug naar start van het Klarenbeekse pad

En dan lopen we via een laatste stukje bos weer terug naar het startpunt van het Klarenbeekse pad. De molen wordt druk bezocht en vele mensen genieten van een ijsje. We kijken al uit naar een verkoelende douche wanneer we weer thuis zijn. Wat een prachtige wandeling die zeker voor herhaling vatbaar is! In elk jaargetijde heeft deze wandeling wel iets speciaals in petto, dus we gaan zeker in de zomer of herfst nog eens wandelen in de omgeving Klarenbeek.