Wild spotten: 7 gouden tips

Inmiddels wonen we alweer bijna een jaar op de Veluwe, een van de beste plekken in Nederland voor het spotten van wild. Hier vind je alle grote Nederlandse soorten terug van herten tot zwijnen en inmiddels heeft zelfs de wolf zich hier opnieuw gevestigd. Zelf vinden we dit superleuk en proberen iedere wandeling weer opnieuw wild te spotten. Soms lijdt dit tot een prachtige moment, maar meestal toch een beetje in teleurstelling. Daarom vandaag een artikel over de zeven belangrijkste tips als je gaat wild spotten in Nederland.

Tip 1: ga vroeg in de ochtend of juist in de avond

Natuurlijk het klinkt vanzelfsprekend maar we betrappen er ons er toch op. Als we gaan wandelen is het soms best lastig om niet pas halverwege de ochtend weg te gaan. Vervolgens ben je stiekem teleurgesteld dat je onderweg bijna geen dieren hebt kunnen vinden. Dieren laten zich nou eenmaal sneller zien rond de schemer en dus zullen we ons daaraan moeten aanpassen als we gaan wild spotten. Het vroeg of juist laat op pad gaan bied, daarnaast ook nog wat extra voordelen. Het is een ideaal moment voor foto’s (golden hour) en je kan genieten van de stilte zonder veel andere wandelaars in de buurt. Misschien dat we zelf ook de volgende keer echt maar een keer vroeg op pad moeten gaan.

Tip 2: pas je aan de omgeving

De tip klinkt als een open deur, maar is wel belangrijk. Veel van de dieren in Nederland zijn grazers en zijn dus altijd alert op de omgeving. Is er gevaar moet ik vluchten of kan ik vrolijk verder met eten. Een goede start voor je dag wild spotten begint dus al thuis voor je kledingkast. Probeer zo onopvallend mogelijk erop uit te trekken. Dus geen fluoriserende kleding, maar donkere en effen kleuren. Het liefst groene en grijze kleuren en liefst zo bedenkend mogelijk. Een ander belangrijk element is je geur, als je er echt serieus op uit wil gaan moet je misschien nadenken over je geur. Onnatuurlijk luchtjes (aftershave en parfum) kunnen het dieren al vroeg oppikken en hen alert maken op je aanwezigheid. Misschien kan je deze een keer een dagje overslaan.

Ga je liever vogels spotten. Loop dan een keer in de buurt van het Lauwersmeer.

Tip 3: sporen zoeken op de grond

Wild spotten kan behoorlijk lastig zijn. De dieren laten zich niet graag zien, maar gelukkig zijn er signalen die je kunnen helpen. Voor de oplettende wandelaar kunnen deze snel gevonden worden. Denk maar eens aan pootafdrukken in het pad. Aan de hand van de afdrukken kan je een hoop aflezen. Niet alleen de soort maar ook hoe recent het dier er is geweest. Hoe verser het spoor hoe scherper de afdruk. Let bijvoorbeeld of de randen van de afdruk. Een andere tip is of afdruk is volgelopen met water of bedekt met bladeren. Een andere hint die je onderweg kan tegenkomen zijn uitwerpselen. Als deze nog niet zijn uitgedroogd kan het dier dichtbij zijn. Andere hints zijn afgebroken takken, hiermee kan je de routes van de dieren herkennen. De makkelijkste manier voor wild spotten is door voederplekken te vinden. Deze kan je herkennen aan plantaardige resten op de grond. Zoals boomschors of dennenappels kunnen allemaal wijzen op de aanwezigheid van dieren.

Tip 4: beweeg behoedzaam en stil

We weten niet hoe jullie er over denken, maar we vinden tijdens het wandelen de rust en de ruimte die de natuur brengt altijd heerlijk. Natuurlijk hebben we vaak goede gesprekken tijdens het wandelen, maar soms is het heerlijk om even helemaal stil te zijn en de omgeving volledig in je op te nemen. Als je de natuur intrekt om te gaan wild spotten kan je beter hetzelfde doen. Het klinkt misschien als een open deur maar echt stil zijn is soms best lastig. Denk maar eens na over het geluid wat je maakt met iedere stap die je zet. Let dus goed op en probeer niet alleen minder te praten maar loop ook rustig en behendig door het bos. Een krakend takje of een eikel die je wegschopt kan de dieren in de buurt gelijk doen vluchten. Een belangrijke tip is daarom om op te paden te blijven. Buiten de paden liggen zoveel twijgjes dat je ongetwijfeld het wild in de buurt als snel inlicht over je aanwezigheid.

Heb jij al een goede verrekijker om wild te spotten?

Tip 6: de beste plekken op de Veluwe

Aangezien we zelf sinds een jaar op de Veluwe wonen willen we graag de beste plekken voor wild spotten met jullie delen. De Veluwe is een groot gebied en omvat niet alleen twee nationale parken (Park de Hoge Veluwe en de Veluwse Zoom), maar ook Kroondomein en Noord Veluwe zijn meer dan moeite waard.

Als je doel is om wild te kijken kan je het beste naar Garderen. In de buurt tussen Garderen, Speuld en Putten, dit gebied heet ook wel de Witte Hoogt, is de wildkansel Garderen opgezet. De wildkansel is gebouwd op een plek midden en is ideale plek voor het spotten van wild. Het laatste stuk door het oude bos en kan worden afgelegd met een elektrokar (extra stil). De wildkansel is de ideale plek om vossen, wilde zwijnen, edelherten en reeën te zien.

Een andere optie is wandelen bij Radio Klootwijk. Op deze enorme zandvlakte is sinds kort de wisent weer opnieuw geïntroduceerd. De wisent is een soort buffel en kwam vanaf oudsher ook al in het gebied voor, dus zeker de moeite waard.

Een andere tip op de Veluwe voor wild spotten?

Tip 7: let goed op en hou je oren en ogen open

De belangrijkste tip voor wild spotten is dat je alert moet zijn op je omgeving. Laat je dus niet afleiden door andere dingen, zoals de route of je telefoon. Hou je ogen open en luister goed naar de omgeving. Als je tijdens het wandelen weer een paar bladeren hoort bewegen of een takje hoort vallen, kijk dan eens die kant op. Vaak zie je dan wel een vogel of een ander diertje. Goede ogen en oren zijn je belangrijkste bondgenoten in jouw zoektocht naar wild. Denk aan de bovenstaande tips en kijk of je signalen kan vinden van dieren. Zoals bijvoorbeeld langs een bosrand of bij een vijver. Als je goed oplet kan je ook in Nederland genoeg wild spotten.