Deelerwoud – op zoek naar wild

Een van de grote voordelen van wonen op de Veluwe is dat je het hele jaar door kan genieten van het grote wild wat Nederland kent. Zoals de vele herten en reeën die de Veluwe rijk is. Tijdens de bronstijd besloten we naar het Deelerwoud te gaan voor een mooie wandeling van Natuurmonumenten. In het najaar tussen 15 september en 15 oktober begint de paartijd voor herten en reeën, dit gaat gepaard met veel theater van de mannelijke herten en reeën. De mannetjes proberen vrouwtjes te veroveren door een herkenbare lokroep: het burlen.

We hadden gelezen dat het nu het moment was, dus gingen we begin oktober naar het Deelerwoud. Let op: tijdens de bronstijd is een gedeelte van de route niet toegankelijk tussen 16:00 s ‘avonds en 10 uur s ‘ochtends. Zo wordt ervoor gezorgd dat de dieren vrij hun gang kunnen gaan. Op de pagina van Natuurmonumenten kan je de route downloaden. Voor een directe link: Klik hier.

Wandelen door het bos - Deelerwoud - HappyHikers

Het Deelerwoud

Het Deelerwoud is een mooi bosrijk gebied ingeklemd tussen Nationaal Park Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwse Zoom. Het bos is onderdeel van een ecoduct, waarmee dieren veilig de A50 kunnen oversteken. Het bos staat bekend om zijn grote verzameling groot wild, zoals herten, wilde zwijnen en natuurlijk Schotse Hooglanders. Het Deelerwoud is heel gevarieerd tijdens de wandeling. Het is dan ook lastig om voor te stellen dat het halverwege de 19e eeuw nog een grote zandvlakte was.

Het is aan baron Van Heeckeren-Van Enghuizen te danken dat er nu een mooi bos ligt. Hij begon namelijk met het planten van verschillende bomen en sloot het terrein af door middel van een hek. Zo ontstond er een divers bos met plek voor uiteenlopende planten- en diersoorten. In 1966 kwam het bos weer op de markt voor een bedrag van 8 miljoen euro. Door een publiek actie lukte het Staatsbosbeheer dit terrein te behouden. Ik vraag mij af of dat vandaag nog mogelijk zou zijn… Gelukkig is het gelukt en nu voert het bos een mooie natuurlijke overgang tussen beide nationale parken. Oftewel, zeker een bezoek meer dan waard.

Voor een mooie boswandeling in de buurt van Den haag kun je hier terecht.

Bomen - Deelerwoud - HappyHikers

De start van de wandeling

De wandeling die we gelopen hebben heeft een lengte van 9 kilometer en is uitgezet door Natuurmonumnten. Via verschillende bordjes van Natuurmonumenten is de wandeling heel eenvoudig te volgen, wat ik zelf altijd een grote plus vind. Zowel de start als het einde van de route liggen bij parkeerplaats Deelerwoud aan de N804, wat overigens ook met de fiets goed te bereiken is.

Vanaf de parkeerplaats loop je direct het bos in en laat je het geluid van de drukke autoweg verrassend snel achter je. Vervolgens kom je op een smal pad in een gevarieerd bos. We liepen de route in oktober en de herfst was al volop aanwezig. Overal ligt een dikke laag mos en hier en daar wat paddenstoelen.

Uitzicht over de grote heide - Deelerwoud - HappyHikers

Op weg naar de heide

Zoals de naam van de wandeling al doet vermoeden loop je groot gedeelte door het bos. De route loopt het eerste stuk over een behoorlijk brede weg. Onze rust werd zelfs ontnomen door een auto en een scooter. Helaas, sommige mensen snappen het ook echt niet. Gelukkig sloegen we snel rechtsaf en komen we weer een klein paadje door het bos. Hier zien we langs het pad weer allerlei paddenstoelen. Aan het einde van het pad loop je zo een grote heidevlakte op, de heide heet heel toepasselijk de Grote Heide. Tijdens de bronstijd is dit de plek voor het spotten van wild. Helaas we zien zelf nog niks, misschien zijn we te veel op het midden van de dag. De heide wordt opengehouden door Schotse Hooglanders. Hier en daar staat een solitaire boom die het uitzicht nog mooier maakt. Midden op de heide staat een bankje hier kunnen we even van het uitzicht genieten en wanen we ons alleen in het natuurgebied.

Of liever wandelen over de heide? Wandel dan deze wandeling tussen otterlo en hoenderloo.

Pad over de grote heide - Deelerwoud - HappyHikers
Bankje - Deelerwoud - HappyHikers

Eindelijk groot wild

We wilde deze route natuurlijk vooral lopen in verband de bronstijd, maar er waren helaas geen herten of reeën te bekennen. Toen we de hoop op groot wild al bijna hadden opgegeven werden we bij het passeren van de Grote Heide nog verrast door een grote Schotse Hooglander. Het mannetje stond bij een vennetje en keek voor zicht uit, wat fijn dat deze sterke dieren de heide openhouden. Na een paar foto’s lopen we door en komen we langzaam aan de rand van de heide.

Een Schotse Hooglander -Deelerwoud - HappyHikers
Schotse Hooglander -Deelerwoud - HappyHikers

Ook wandelen in de omgeving?

Geen burlende herten maar wel paddenstoelen

Zoals je misschien al door kreeg hebben we geen herten of reeën gezien tijdens onze wandeling. Wel hebben we volop kunnen genieten van de herfst met een grote variatie aan paddenstoelen, zoals bij het eindpunt waar we nog een grootste verzameling Vliegenzwammen in de bosjes bij de parkeerplaats vonden. Hieronder een kleine selectie van de verschillende paddenstoelen die we tijdens de wandeling zijn tegengekomen. Ondanks dat we geen reeën of herten hebben gezien was het een mooie wandeling. Je loopt door een mooi gevarieerd bos en er is genoeg te zien. We komen in het voorjaar zeker nog een keer terug.

Vliegenzwam - Deelerwoud - HappyHikers
Elfenbankje - Deelerwoud - HappyHikers
Paddenstoelen Deelerwoud - HappyHikers
Paddenstoel uit boom Deelerwoud - HappyHikers
Fluweelpootje - Deelerwoud - HappyHikers
paddenstoel Deelerwoud - HappyHikers