Mag je ‘s nachts op het strand wandelen?

Een vraag die we wel eens krijgen van lezers is: mag je ‘s nachts over het stand wandelen? Goede vraag! Tijd om daar eens opheldering over te geven. In dit artikel geven we antwoord of dit mag en waar je eventueel op moet letten. Veiligheid voorop natuurlijk!

Mag je na zonsondergang het strand op?

Je mag zeker na zonsondergang het stand op gaan. Zelf hebben we bijvoorbeeld eens meegedaan aan een nachtstrandwandeling bij Hoek van Holland! Erg leuk met andere mensen waarbij de route aangegeven was met lichtjes. Toch kan het zijn dat je bepaalde rustgebieden inloopt waar ze liever niet hebben dat je na zonsondergang het strand op gaat. Dit kan bijvoorbeeld verstorend werken voor de vogels die er leven. Check daarom altijd even bij de ingang richting het strand of dit mag. Staat er niks aangegeven? Dan mag je gewoon doorlopen en genieten van de zonsondergang of het duister van de nacht op het strand.

Tot hoe laat mag je op het strand zijn?

Je mag eigenlijk elk uur van de dag het stand op. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je niet op het stand mag kamperen. Je mag er dus niet verblijven anders dan op een strandlaken. Eigenlijk zijn tentjes dus niet toegestaan, ook overdag niet. Toch zie je ze soms wel eens, wat begrijpelijk is met jonge kids. Zolang er maar niet de indruk wordt gewekt dat je er meer dan 24 uur wilt staan. Je mag dus prima op een handdoek op het strand zitten, maar niet slapen.

Mag je in het donker op het strand?

Mocht het na de antwoorden op de vorige twee vragen nog niet duidelijk zijn: Ja! Je mag ik het donker op het strand! Fijn hé? Het is dan vaak echt stil en verlaten op het strand, zodat je echt de geluiden van de golven op je in kunt laten werken. Best meditatief, zo’n strandwandeling in het donker.

Wandelen in het donker – verlichting

Als de zon eenmaal onder is, is het in de natuur vaak erg donker. Zeker op een strand dat niet in de buurt ligt van de grote badplaatsen zoals Scheveningen of Noordwijk, is er weinig licht. Je kunt er dan voor kiezen om met een hoofdlamp op te lopen. Toch wennen je ogen ook wel snel aan het weinige licht, je zult verbaasd zijn hoe scherp je eigenlijk nog ziet. Zeker wanneer je bij volle maan gaat lopen, dan heb je vaak wel genoeg zicht. Nog romantisch ook 😉.

Veilig wandelen in het donker over het strand

Ben je helemaal enthousiast geworden over een strandwandeling in de nacht? Dan zijn er nog wel een aantal punten om op te letten voor je eigen veiligheid. We willen zo’n wandeling immers wel leuk houden.

Werkzaamheden op het strand

Er zijn een aantal werkzaamheden op het strand die vaak in de nacht gebeuren. Denk aan het ophogen van het strand, of het schoonmaken ervan na een drukke warme stranddag. Dit gebeurt vaak met grote machines en tracktoren. Het is dus zaak dat je zelf oplet of er werkzaamheden zijn, en zo ja, dat deze mensen ook door hebben dat jij er bent. Ze verwachten op deze tijdstippen geen/weinig mensen op het strand, dus zorg ervoor dat je goed verlicht bent (bijv. door een hoofdlamp of een lichtgevende armband).

Eb en vloed

Niet onbelangrijk. De zee kent natuurlijk ook getijden. Als het eb is, staat het water laag, en kun je makkelijker overal lopen. Maar begint het water weer te stijgen en wordt het vloed, dan moet je wel een beetje oppassen. Je wilt niet opeens ergens lopen waar je door de zee ingehaald wordt. Zorg er dus voor dat je weet wanneer het eb en vloed is, en in wat voor gebied je gaat lopen. Zo wordt je niet plotseling verrast door het water. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Kuilen

Als kind hebben we allemaal wel eens een kuil gegraven op het strand. Een leuke bezigheid, maar voor een wandelaar in de nacht misschien wel wat minder leuk. Zorg ervoor dat je goed oplet waar je loopt. Het beste is om langs de zee te lopen, hier loopt het vaak ook een stuk minder zwaar, en je hebt minder kans op enorme kuilen. Je kunt je namelijk vervelend verstappen in zo’n kuil. Een verzwikte enkel maakt je wandeling een stuk minder plezierig.

Verstoor de natuur niet tijdens je nachtstrandwandeling

Er zijn natuurlijk een paar dingen om rekening mee te houden tijdens je nachtstrandwandeling. Ga niet met z’n allen herrie lopen schoppen, dat is natuurlijk een beetje zonde, maar hou rekening met de rustgebieden. Zorg er tevens ook voor dat je dieren met rust laat. Zij willen ook graag genieten van hun slaap. Ga bijvoorbeeld niet zeehonden lastig vallen op het strand. Nouja, je snapt de boodschap. Geniet van je wandeling, maar doe dit met respect voor dier en natuur 😉

Top 4 redenen voor een nachtstrandwandeling

Mocht je nog niet helemaal overtuigt zijn, hier de top 4 redenen waarom je echt eens een strandwandeling in het donker moet proberen:

  1. Ontdek pure rust en ontspanning: je loopt vaak als enige op het strand, heerlijk alleen die geluiden van de natuur!
  2. Je zintuigen aan het werk zetten: nu je minder kunt terugvallen op zicht, zul je merken dat de geur van de zee veel sterker is en je meer geluiden om je heen zult horen. Zo hoor je de zee extra goed, maar misschien ook andere dieren zoals een uil of een paar zeemeeuwen?
  3. Romantisch bij volle maan: net genoeg licht, en heerlijk afgezonderd samen met iemand wandelen over het strand, hoe romantisch wil je het hebben?
  4. Uit je comfort zone: een nachtstrandwandeling, we doen het niet allemaal elke week. Het is dus echt iets waarbij je even uit je comfort zone komt! Zin in een nieuwe ervaring? Probeer het eens!

Have fun! 😃