Wandelen met kids – 15 Tips!

Nu hebben we zelf nog geen kinderen, dus vraag je je misschien af waarom je van ons deze tips zou moeten aannemen? Naar onze mening is het ontzettend belangrijk voor kinderen om lekker rond te kunnen rennen en de natuur te ontdekken. Helaas zijn kids alleen steeds meer verslaafd aan TVs, tablets en mobieltjes dan dat ze lekker buiten aan het spelen zijn. Om zowel zelf even lekker er op uit te kunnen als je kids van de bank af te krijgen hebben we hier een aantal tips voor wandelen met kids waardoor je kinderen het leuk gaan vinden om op ontdekking te gaan in de natuur.

Top 15 tips: Wandelen met kids

Om je op weg te helpen en het wandelen met kids leuk te maken en houden hebben we hier 15 tips voor je. Veel wandelplezier en quality time samen en geniet lekker van de natuur om je heen!

1. Laat je kind de wandeling leiden

Kids vinden het leuk als zij de leiding krijgen. Laat ze bepalen waar je heen loopt en hoe je loopt. Ook bepalen ze de snelheid waarop gewandeld wordt. Kinderen lopen over het algemeen wat langzamer dan volwassenen dus zorg ervoor dat je je hierop instelt.

2. Nodig vriendjes of vriendinnetjes mee op een wandeling

Gedeelde pret is vele malen leuker! Zeker wanneer je maar 1 kind hebt is het leuker om te zorgen dat er een vriendje of vriendinnetje meegaat. Zo kunnen ze samen onderweg kletsen en de natuur ontdekken.

3. Ervaar het moment en let op de kleine dingen

Laat lekker even al het “moeten” los en go with the flow. Je kind leidt de weg en verder hoef je als ouder even niet zoveel te doen. Let op de kleine dingen onderweg. Zie je ergens een vlinder, ga er even bij staan kijken en wijs hem aan voor je kind.

4. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat

Een goede voorbereiding is het halve werk wordt er altijd gezegd. Dit gaat zeker op wanneer je gaat wandelen met kids. Zorg ervoor dat je voldoende snacks en drinken bij je hebt. Gezeur over honger hebben of iets willen drinken is niet leuk om een uur lang aan te moeten horen totdat je weer thuis bent. Tevens zorgt het meenemen van snacks en drinken er ook voor dat je kids het langer volhouden en leuker vinden.

Misschien vind je dit ook leuk: Wat neem je mee voor een dag wandelen?

5. Neem genoeg pauzes

Aanhakend op het vorige punt is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen. Kids zijn vaak sneller moe, en dus zul je regelmatig moeten stoppen om even wat te drinken en te eten. Let op de signalen van je kind. Gaan ze langzamer lopen en worden ze zeurderig, dan wordt het tijd voor een stop! Soms kunnen ze ook zo enthousiast zijn dat ze alleen maar door blijven gaan. Zorg er dan ook voor dat je op tijd stopt om te voorkomen dat ze volledig uitgeput raken en je ze straks het hele stuk terug moet tillen.

6. Laat de afstand en route los

Als volwassene ben je misschien gewend om grote afstanden te lopen, maar dit is niet helemaal geschikt voor kinderen. Ga er vanuit dat je maar een paar kilometer zult afleggen en hier redelijk lang over zult doen. Geef het allemaal uit handen, je kids bepalen de route en de snelheid. Slaan ze ergens af waarbij je eigenlijk rechtdoor had gemoeten? Laat maar even gaan en zie maar waar je uitkomt. Zorg er wel voor dat je niet per ongeluk op een route van 10 kilometer terecht bent gekomen, want het einde halen wordt dan een zware klus.

7. Zorg voor goede outfits

Wees op vele weertypes voorbereid. Misschien ga je vroeg op pad maar wordt het later op de dag best warm? Zorg dat jullie je kleden in laagjes! Super makkelijk om zo je temperatuur te regelen want een shirtje of vestje is makkelijk uit. De hele tijd moeten lopen terwijl je kind het te warm of te koud heeft maakt de ervaring er niet leuker op. Oh, en zorg voor goede schoenen! Als je een tijdje gaat lopen wil je dit niet verpesten doordat iemand blaren krijgt of pijn in zijn voeten. Zorg voor een goede demping en schoenen die geschikt zijn voor het gebied waar je gaat lopen. Heeft het bijvoorbeeld net enorm geregeld en weet je dat het een modderboel is? Neem dan zeker laarzen mee voor de kids.

Lees ook: Tips over wandelkleding & tips over wandelschoenen

8. Maak een zoektocht

Zorg ervoor dat je kids bezig blijven tijdens de wandeling. Laat ze bijvoorbeeld zoeken naar lieveheersbeestjes, mooie bloemen of een steen die er bijzonder uitziet. Ook moeten ze bijvoorbeeld mieren vinden, een hond tegenkomen en een wolk zien die op een dier lijkt. Zo hou je de wandeling interactief en leuk!

9. Neem tijdens het wandelen met kids de tijd om bij te kletsen

Tijdens wandelen heb je echt even tijd voor elkaar. Er is verder niks te doen dan lekker te lopen en te kijken naar wat er allemaal om je heen gebeurt. Gebruik deze tijd om weer de verbinding met je kind op te zoeken. Verbaas je samen over dieren die jullie tegenkomen, bloemen die jullie zien of geluiden die je hoort. Ook kan dit et moment zijn om even bij te kletsen over school of andere activiteiten die je kids hebben gedaan de afgelopen week.

10. Wees positief maar push ze niet te veel

Positiviteit werkt aanstekelijk! Zorg ervoor dat je kids merken hoe enthousiast je bent over de natuur en alles wat jullie tegenkomen. Let daarbij wel op dat je je kids niet te veel pushed om nog een stuk verder te lopen of dingen te doen die ze niet willen doen. Het moet een leuke ervaring zijn waar ze met veel enthousiasme op terugkijken. Zo krijg je ze de volgende keer een stuk makkelijker mee!

11. Ga Geocachen

Een leuke activiteit om te ondernemen tijdens het wandelen met je kids is een soort schat zoeken genaamd Geocachen. Dit is overigens niet alleen voor kids leuk maar zelf vinden we dit ook grappig om te doen! Hierbij moet je opzoek naar een verborgen doosje waarin een logboek wordt bijgehouden waarin je kunt opschrijven dat je de schat hebt gevonden. Dit gaat vaak aan de hand van coördinaten waarbij je goed moet zoeken. Je weet immers niet hoe hetgeen wat je zoekt eruit ziet! Wedden dat je kids het eerder vinden?

Lees ook mee met onze eerste geocache avonturen!

12. Neem speelgoed zoals een bal mee

Wanneer je naar een groot gebied gaat waar je eventueel ook zou kunnen picknicken, zorg er dan voor dat je kids ook iets te doen hebben als je de lunch klaar zet. Het makkelijkste is in dit geval een bal meenemen, want eventjes heen en weer schoppen met een bal is altijd een prima tijdverdrijf.

13. Neem een wegwerp camera mee

Nu denk je misschien, wegwerpcamera? Bestaat dat nog? Jahoor! Super leuk om mee te nemen en aan je kids te geven aan het begin van de wandeling. Zo kunnen ze foto’s maken van wat hun is opgevallen en wat ze leuk vinden. Je kunt dit natuurlijk ook met een gewone camera doen, maar dan zul je wel wat meer moeten opletten, want als die kapot gaat…..

14. Neem wat pleisters en schoonmaakdoekjes mee: je weet maar nooit…

Enthousiaste kids rennen nog wel eens van het pad af of vinden dingen waarvan je liever niet hebt dat ze ze oppakken. Die hondendrol is immers voor ons toch niet zo interessant. Wanneer je gaat wandelen met kids zijn schoonmaakdoekjes zeker een must, helemaal wanneer je ook snacks mee hebt genomen. Wanneer ze per ongeluk vallen over een uitstekende boomwortel of tak is het wel handig om pleisters bij je te hebben. Ai, vervelend, maar we hebben een pleister mee en nu is alles weer goed. Weg tranen en verder rennen maar.

15. Kies de juiste route en het juiste gebied

Als laatste is het wel belangrijk om het juiste gebied en de juiste route te kiezen. Is er iets leuks te zien op de route? Zijn er plekken waar je even kunt zitten? Is de route niet te lang? Hou hier allemaal rekening mee om ongemakken te voorkomen onderweg.

Hopelijk ben je nu helemaal klaar om te gaan wandelen met kids! Laat ons weten waar je bent geweest en wat jou kids het leukst vinden om te doen tijdens het wandelen! 🙂