Stoetwegenpad (11km) – Klompenpad Zeist langs landgoederen en jaagpad de Kromme Rijn

Een klompenpad wat begint bij een NS station, dat is voor autoloze mensen zoals ons perfect! Zeker dit klompenpad, waarbij je al snel de natuur inloopt en niet eerst een gehele stad door hoeft. Prachtige natuur, mooie landgoederen (maar liefst 4!) en heerlijk weer zorgden de componenten voor een perfecte wandeling.

Startpunt: NS station Driebergen-Zeist / Pannenkoekenhuis Princenhof te Driebergen
Lengte: 11 kilometer
Route: via de website klompenpaden
Bezienswaardigheden: Jaagpad lang de Kromme Rijn, Landgoed Rijnwijck, Landgoed Wulperhorst, Landgoed Blikkenburg, Landgoed de Breul

De wandeling begint voor ons bij het NS station, van waar uit we de bebouwing achter ons gaan laten via de Odijkerweg. We komen mensen tegen die aan het bootcampen zijn, en even verderop kun je fruit kopen uit de boomgaard. Gelukkig lopen we al snel niet meer langs een autoweg maar slaan af naar een boerenweggetje tussen de weilanden. Aan het eind van de weg begint een stuk onverhard pad, wat ons onder de A12 door zou gaan leiden. Ondanks dat de A12 een best drukke weg is, hebben we deze niet als storend ervaren. Voorbij de A12 komen we al snel op het stuk Jaagpad van de Kromme Rijn.

Het Jaagpad langs de Kromme Rijn

Het jaagpad loopt helemaal van Utrecht naar Wijk bij Duurstede, een tweedaagse wandelroute die we ook graag nog eens gaan lopen. Tijdens de wandeling op het Stoetwegenpad kregen we al een mooi voorproefje, fijne wandelpaden langs de Kromme Rijn (verrassend..) met veel wilde bloemen langs de zijkant. We kwamen menig wandelaar tegen die er met de hond een stukje op uit was op deze mooie zondagochtend. Geen verkeerd stuk om af en toe te lopen als je in Odijk woont.

Nogmaals steken we onder de A12 door, en laten de Kromme Rijn weer achter ons. Langs de rand van het industriegebied van Bunnik lopen we weer de natuur in. Nog eenmaal een tunneltje door (waar na veel regen wel water in kan staan, dus hou hier rekening mee), onder het spoor door en we komen in het gebied met volop landerijen. We lopen hier op een mooi pad, met veel ‘wilde’ natuur om ons heen. Weilanden met wilde bloemen, geen nette productiebossen maar een ‘echt’ bos. Heerlijk stuk om te lopen terwijl het al aardig warm begon te worden.

Landgoed Wulperhorst

Het eerste landgoed wat we in dit gedeelte tegenkomen is landgoed Wulperhorst. Dit prachtige landgoed, waar inmiddels een luxe verzorgingstehuis in gevestigd is, stamt uit 1858 en is gebouwd door Louis Huydecoper. In 1951 werd de Nederlandse overheid eigenaar en vestigde er een commandocentrum van de Luchtmacht. In de jaren ’90 werd het een asielzoekerscentrum. Eind ’90 viel het landgoed in handen van het Utrechts Landschap, welke de militaire loodsen sloopte. Wibi Soerjadi heeft dit mooie optrekje ook als thuis mogen noemen, voordat het een verzorgingstehuis werd. Kortom een landgoed met een rijk gevuld verleden.

Landgoed Blikkenburg

Na een weg over te steken loopt het pad midden door een weiland vol wilde bloemen. Hier hebben we ook mooi zicht op Landgoed Blikkenburg. Dit statige huis is ook rond 1850 gebouwd, op een plek waar zich vroeger kasteel Blikkenburg bevond welke zo’n 700 jaar geleden was gebouwd op die plek. Meer informatie over het vroegere kasteel en landgoed is hier te vinden.

We krijgen Zeist al in het vizier, met als eerste het statige Slot Zeist. Dit is even een stukje van de route af (paar honderd meter) om het te bewonderen. We vervolgen de route over een mooi wandelpad dwars door land wat aan de natuur is teruggegeven. Op een gegeven moment krijgen we het spoor alweer in zicht, maar eerst lopen we nog een stukje langs Landgoed de Breul.

Landgoed de Breul

Het landgoed is reeds in 1413 ontstaan, het huidige landhuis rond is rond 1800 gebouwd en in 1929 grondig verbouwd tot het pand wat nu te zien is. Na bezetting door de Duitsers tijdens WWII, vestigde er een jongensinternaat. Op dit moment zijn er een aantal bedrijven in gevestigd, maar het park wat er omheen ligt is vrij toegankelijk en het stukje “omlopen” zeker waard.