Krijtlandpad etappe 2 – Mariadorp naar Slenaken (16 km)

Op dag twee van het krijtlandpad loop je van Mariadorp naar Slenaken. De etappe voert langs boomgaarden, weilanden en akkers, maar ook langs kasteel Mheer (1314). De etappe heeft een paar klimmen maar is ook voor de ongetrainde wandelaar goed te doen. In totaal leg je op deze etappe zo’n 16 kilometer af. Het meeste gedeelte van de etappe loop je onverhard over boerenweggetjes.

Wil je goed voorbereidt op pad? Dan is het Krijtlandpad boekje een must!

Weer opstarten

Na een nachtje slapen voelen we onze benen al we na het lopen van de eerste etappe. De blaren zijn er helaas ook niet minder op geworden, maar het is niet anders. We gaan weer van start, vandaag lopen we in zo’n 16 kilometer naar het dorpje Heijenrath (ja, we lopen ietsje verder dan het eindpunt volgens de route). Onderweg lopen we nog langs 3 dorpjes: Mheer, Noorbeek en Slenaken. In Mheer is een plek om vlaai te eten, in Noorbeek staat een bakkertje op de planning voor het halen van lunch. De schoenen gaan weer aan, de tas is gepakt en we zijn benieuwd naar de avonturen van de tweede dag wandelen op het krijtlandpad.

Nee, geen camino dit keer

We sliepen in Mesch, en dus pakken we de route iets later op dan bij wandelnet staat aangegeven. We lopen een stukje langs de weg, maar slaan al snel een boerenweggetje in om het krijtlandpad weer op te pakken. Langs een prachtige boomgaard waar de koeien lekker onder de bomen liggen komen we weer bij het pad. We worden al snel beloond met prachtige vergezichten over het glooiende landschap. Het voelt dan toch een beetje alsof je in het buitenland bent. Zeker in combinatie met de strakblauwe luchten en de temperatuur die al begint op te lopen.

We komen bij een wegwijzer waar ook het pelgrimspad staat aangegeven, nog 2.300 kilometer naar Santiago de Compostella. Dat lijkt ons ook mooi, maar vandaag liepen we de andere kant op richting Slenaken en Vaals. Geen “echte” pelgrims dit keer, maar gewoon een paar happy hikers die Nederland verder verkennen.

Veel boeren bedrijvigheid

We merken dat veel boeren op het land bezig zijn. Het gras moet gemaaid zodat het nog mooi kan drogen voordat de regen weer komt over 4 dagen. Zo hebben de koeien van het winter ook weer wat te eten, wel zo belangrijk. Sommige akkers zijn nog erg kaal en komen de plantjes pas net op, terwijl bij anderen het graan al duidelijk zichtbaar is. Wel mooi om dat zo allemaal te zien.

Toerisme in Limburg

Onderweg merken we dat Zuid-Limburg erg in trek is bij Nederlanders. Er zijn veel fietsers die de mergelland route fietsen, maar komen ook meerdere wandelaars op het krijtlandpad tegen. Gelukkig is het pad niet al te druk, je loopt niet de hele tijd achter elkaar aan maar hebt de route soms ook even helemaal voor jezelf. Verder zien we vaak campings bij de boer, leuk om te zien, maar dat geeft ook wel aan dat het een populaire regio is voor een mooi weekend weg.

Tijd voor vlaai & kasteel Mheer

Eenmaal aangekomen in Mheer zien we een drukbezocht terras met veel vlaai liefhebbers. Tijd voor ons om ook even bij te tanken onderweg. We zijn immers ongeveer op de helft van de etappe van vandaag. We kiezen een zelfgemaakte aardbeienvlaai en een vlierbessenvlaai. Ze waren zo lekker dat we ze op hadden voordat we dachten aan een foto. Na de pitstop bezichtigen we nog kasteel Mheer. Een prachtige plek wat er blijkbaar al sinds 1314 staat!

Richting de bakker in Noorbeek

We hebben de vlaai nog niet op of denken al aan het lekkers bij de bakker waar we in Noorbeek langslopen. Maar eerst nog een mooie klim om Mheer uit te lopen en over het platteland en langs smalle paadjes richting Noorbeek lopen. Bij de bakker halen we wat krentenbollen, wafels en ander lekkers voor een lunch in het gras, zo’n kilometer buiten Noorbeek. Wie wil er nu niet lunchen met prachtig uitzicht over de velden? Typisch ons: we waren op zoek naar een bankje, maar die kwam maar niet, dus besloten in het gras te gaan zitten. Na de lunch liepen we 100 meter en kwamen we een bankje tegen, overkomt dit alleen ons?

Richting het eindpunt voor die dag

Na de tijd te hebben genomen voor de lunch, immers, waarom zou je zo vroeg aankomen op je bestemming? lopen we door en komt Slenaken steeds dichterbij. Dit dorpje is erg toeristisch, veel mensen zaten op de terrassen te genieten van de zon met een drankje. Wel ligt het in het dal, dus richting het dorp daal je flink. Aangezien Saska enorm last had van haar voeten (en 6 blaren..) besloten we een klein stukje af te snijden om in Slenaken te komen. We kwamen langs krappe weggetjes die best stijl waren, een enorme uitdaging voor de fietsers die juist naar boven gingen.

Na Slenaken was het nog ongeveer een kilometer om bij onze slaapplek voor de dag te komen (gelukkig ligt deze wel aan de route!). Een erg fijne plek waar je ook goed kunt eten en we de volgende dag met een goed ontbijt voldoende energie hadden om etappe 3 van zo’n 21 kilometer aan te gaan. We sliepen bij Auberge de Smockelaer, een aanrader dus!

Wil je meer weten over alle etappes van het krijtlandpad? Check dan deze pagina.