Krijtlandpad etappe 1 – Station Maastricht – Mariadorp (15 km)

Aan het begin van de zomer liepen we samen het prachtige Krijtlandpad in Zuid-Limburg met een totale afstand van 91 kilometer. De route begint en eindigt in Maastricht en onderweg loop je langs alle bekende dorpen in Zuid-Limburg van Slenaken tot Vaals. Onderweg loop je volop langs weilanden, bos en natuurlijk over het hoogste punt van Nederland. Kortom, een mooi streekpad in dit eigenzinnige stukje Nederland. We hadden zin om de wandelschoenen aan te doen en dit gebied te verkennen.

Wil je goed voorbereidt op pad? Dan is het Krijtlandpad boekje een must!

Door het centrum van Maastricht

De eerste etappe loopt vanaf het station van Maastricht naar Mariadorp, een dorp net ten zuiden van Maastricht. Zelf slapen we s’avonds in een bed & breakfast in Mesch, dus moeten we vandaag iets verder lopen dan de voorgeschreven route. Voor meer informatie over de route kan je hier terecht.

De route start meteen wanneer we het station uitlopen, waar je gelijk via de brede stationstraat het centrum van Maastricht in loopt. Na onze lange treinreis (toch weer 3 uur) besluiten we meteen in Maastricht te lunchen. Zeker geen straf, want zo zien we ook nog een stuk van de fraaie wijk Wijck. De route zelf loopt in een rechte lijn direct naar de Maas. De Maas zal je bijna de rest van deze etappe niet meer uit het oog verliezen aangezien de route langzaam stroomopwaarts gaat.

Langs de oevers van de Maas

Als we eenmaal het centrum zijn uitgelopen, vinden we snel ons tempo. Het wandelen met een backpack is altijd weer net even anders, maar ook dit went snel. Onderweg lopen we langs de oever van de Maas en langs onder  andere het Bonefantenmuseum met zijn iconische koepel. Vervolgens loop je ook langs het monument wat herinnert aan de Amerikaanse 30ste infanterie divisie, die in 1944 de Maas overstak om Maastricht te bevrijden. Vervolgens ben je snel de stad uit, hierbij worden we blij verrast door een klein stukje bos. Na de overstromingen midden jaren negentig is er begonnen met de rivier meer ruimte te geven. Het resultaat is onderweg goed te zien. Het natuurgebied Kleine Weerd is een welkome afwisseling op de route. De Kleine Weerd staat vol met jonge planten, waaronder een groot aantal vlinderstruiken.

Pelgrimsweg naar Santiago

Vandaag loop je niet alleen de eerste etappe van het Krijtlandpad, maar wandel je ook het zuidelijkste deel van de Nederlandse pelgrimsroute naar Santiago. De beroemde bedevaartroute naar Santiago de Compostela in Noordwest Spanje. De route zal je volgen vanaf het moment dat je de Maas bereikt en de routes allebei zuidwaarts gaan richting Eijsden. Sinds Saska zelf een stuk van de pelgrimsroute liep heeft deze een bijzondere plek in haar hart gekregen. Bij het zien van de borden dromen we ook gelijk weg bij de gedachte dat we de route nog een keer verder kunnen wandelen buiten Nederland.

Nieuwe natuur

De route gaat verder langs de Maas en langs uiterwaarden die hier opnieuw zijn ontstaan. Gelukkig is de lente volop aanwezig en zien we overall bloemen, jonge ganzen en zwanen. Aan de overkant zien we de andere kant van Limburg (of ligt die oever alweer in België?) met de mijnen. In de heuvels zijn diverse mijnschachten, dit geeft een mooi contrast met de jonge natuur om ons heen.

We verlaten de Maas weer en lopen een stuk langs een weg, minder mooi, maar dit wordt weer goedgemaakt doordat we even later langs boomgaarden lopen op fijne zandweggetjes. We lopen nog een stuk door het dorp Oost Maarland om vervolgens weer uit te komen bij het natuurgebied voor Eijsden.

Tijd voor verkoeling

Inmiddels is het echt warm geworden en hebben we behoefte aan wat verkoeling. Daarom besluiten we uit te rusten langs de oever van de koele Maas. Tijdens dit korte intermezzo genieten we van de rust en de omgeving. Wat is toch mooi als er een beetje reliëf in het landschap zit. Als we weer verder lopen komen we zelfs nog wat “wilde” paarden tegen die ervoor zorgen dat het landschap niet dichtgroeit met bomen. In de verte zien we al de kerktorens verschijnen van Eijsden en Mariadorp.

Kasteel Eijsden

Kort nadat we de Maas achter ons hebben gelaten lopen we langs het eerste kasteel van het Krijtlandpad. Kasteel Eijsden is gebouwd in de 17e eeuw met een prachtige tuin en binnenplaats. Het Kasteel was niet open voor bezichtiging toen we er langs liepen, maar zeker de moeite waard om over de binnenplaats te lopen en de tuin verder te bewonderen.

Op naar de eindbestemming

Terwijl we Eijsden uitlopen gaat het Krijtlandpad over de Rijksweg en via een viaduct de snelweg over. Dit is wel een vervelend punt tijdens de route. Waar je het merendeel van de etappe niet hoeft over te steken of een pad hoeft te delen met ander verkeer ontkom je er hier niet aan. Gelukkig zijn we er snel aan de overkant en is het tijd voor ons om iets aft e wijken van de route en naar Mesch verder te wandelen, waar onze eerste stop is op het Krijtlandpad.

Alternatief voor het lopen van het Krijtlandpad

Eenmaal aangekomen bij de Bed & Breakfast kijken we terug op een geslaagde eerste etappe van het Krijtlandpad. Vaak is zo’n eerste etappe toch een beetje inkomen, zeker als het startpunt een grote stad is zoals Maastricht. Maar omdat de route langs de Maas loopt heb je al snel het gevoel van ruimte om je heen te pakken en kan je genieten van de nieuwe natuur langs de oevers van de Maas. Als opzichzelfstaande route is deze etappe van het Krijtlandpad ook de moeite waard en aangezien Mariadorp ook een treinstation heeft eenvoudig te combineren met een weekendje Maastricht. We kijken alweer uit naar de volgende etappes van het Krijtlandpad! Jij ook? Bekijk dan ook ons stuk over etappe 2 van het krijtlandpad.

Meer weten over het gehele Krijtlandpad? Op deze pagina vind je alle etappes van het Krijtlandpad terug.