IVN Landgoed Woudhuizen (3-5km) -Wandelen in de omgeving Apeldoorn

Naast Apeldoorn, aan de andere kant van de snelweg, bevindt zich landgoed Woudhuizen. Dit landgoed is 225 hectare groot en is een overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJsselvallei. Door het IVN is hier een blauwe paaltjes route uitgezet, perfect voor mensen die een weekendje Apeldoorn willen combineren met even in de natuur wandelen. Het startpunt (met genoeg parkeerruimte) bevind zich hier (google maps).

Stiekem is dit misschien wel onze meest gewandelde route. We wonen op zo’n 10 minuten fietsen vanaf het startpunt, dus ideaal voor een “snelle” wandeling waarin we even ons hoofd kunnen leegmaken en bijkomen van een stressvolle werkdag/week.

De route

De blauwe paaltjes route is zo’n 4-5 kilometer. Er is ook een rode paaltjes route van zo’n 3 kilometer, maar dan mis je toch wel mooie stukjes op het landgoed. De route is goed aangegeven & makkelijk te volgen. Het meeste is over onverhard terrein, alleen het eerste gedeelte tot aan het meertje is een asfalt voetpad, daarna onverhard. Als het heeft geregend is het wel aan te raden goede schoenen aan te hebben want het pad kan soms wat modderig worden.

Uitzicht over weilanden & mooi meertje

In het begin van de route loop je eerst nog parallel aan de snelweg. Gelukkig hoor je deze minder, omdat de snelweg hoger ligt dan het pad. Je loopt langs een stuk bos en daarna langs een akker. Gelukkig zie je hier ook al een kleine vijver met wat riet. Verderop is er een groot weiland waar je soms de trein door het landschap ziet bewegen (wel een stuk verderop). Hier staat soms een kudde schapen in de wei. Aan je rechterkant zie je vaak paarden in de wei staan, net zoals een paar schapen. Je kunt daar ook logeren bij de boer.

Eenmaal aangekomen bij het meertje voel je echt dat dit een mooie plek is. Zeker op een heldere, windstille dag heb je mooie weerspiegelingen op het water. ‘s Winters kan hier geschaatst worden, maar in de zomer is het er druk met alle vogels die er een wonen en natuurlijk de kikkers/padden die tussen het riet leven. De reigers zijn zich daar ook op bedacht, die zie je dan ook wel langs de kant staan.

Het bos in

Vanaf het meertje loop je echt het bos in. Of nouja, niet een eng donker bos gelukkig, maar een open bos met vele boomsoorten waar de natuur zijn gang mag gaan. Bomen blijven liggen voor het bodemleven, houtwallen worden gemaakt waar nodig. Ook heb je een paar keer mooi uitzicht op een paar weilanden waar soms koeien staan te grazen. Hier staat ook 2x een bankje bij in de buurt, zodat je even zen kunt worden met uitzicht op de herkauwende koeien.

Eenmaal de weg overgestoken (woudhuizerweg), vervolgt de route zich aan de andere kant. Je loopt over een laan met aan het eind een boerderij met koeien die nog in gebruik is. De weilanden aan de linkerkant zijn soms de thuishaven van een stel schapen. Het loopt er mooi over de laan. Aan het eind van de laan sla je linksaf een bospad in. Vanaf hier kun je een glimp opvangen van Het Woldhuis (1865), nu een groepsaccommodatie voor natuurkampen, schoolreisjes of familieweekenden. Dit zie je ook wel een beetje terug aan het speelparadijs in de bossen. Wil je ook slingerend het slootje oversteken? Of ga je liever via een loopbrug?

Wat is de waterstand?

Ook is er langs de route nog een plek waar je het waterpijl kunt aflezen. Aangezien we deze route best vaak lopen, vinden we het leuk om dit een beetje bij te houden. In de droge zomer zoals die van 2020 zag je het waterpijl dan ook in het rood zakken, geen goede situatie voor de natuur. Gelukkig staat hij nu (april ’21) wel in het groen, maar het is te hopen dat dit zo blijft gedurende de lente en de zomer.

Nog even genieten van het bos

We blijven gelukkig nog even in het bos lopen. Aan de linkerkant bevind zich op een gegeven moment een mooi veld met bomen, hier liggen altijd prachtig gekleurde bladeren onder, echt een mooie plek die op de foto nooit super overkomt. Aan de rechterkant nog wat weilanden, dat houdt het een afwisselende wandeling. Na de oprijlaan, met aan de rechterkant een boerderij, te hebben overgestoken, loop je weer verder door het bos & weiland landschap.

Nog een stukje langs een mooie boslaan met aan beide kanten bomen en daarna open weilanden en de woudhuizerweg komt alweer in zicht. Je bent alweer terug op het beginpunt. Tja, het is maar 5 kilometer, maar wel een fijn rondje om even een ommetje te lopen. Zeker een aanrader dus als je in de omgeving woont / op bezoek bent.

Ook wandelen in de omgeving?