Wild kijken bij Garderen en Putten op de Veluwe

Wilde dieren spotten is altijd een belevenis en kan ook gewoon in Nederland. Wilde zwijnen, edelherten, vossen en reeën laten zich vaak zien bij schemering. Maar wat de beste plek is om wild te spotten op de Veluwe? Wild kijken kan het beste bij Garderen en Putten in de buurt. Hoe? In dit artikel een paar ideeën op een rijtje.

Beste plekken om wild te kijken in de omgeving Garderen en Putten op de Veluwe

Wist je dat het oudste bos van Nederland zich in dit gebied bevind? Niet voor niks dat er in deze omgeving zoveel wild zit!

Het Putterbos is een aanrader om wild te spotten. Zeker tijdens de schemer laten de wilde dieren zich hier vaak zien. Dit is een optie voor een parkeerplek vanaf waar je een wandeling kunt maken om wild te zien. Staatsbosbeheer heeft hier een rode route van 6 kilometer uitgestippeld waar je wild kan zien (wandelroute Putterbos).

Een andere plek om te parkeren is bijvoorbeeld bij Boshuis Drie, vanaf daar loop je zo het speulderbos en sprielderbos in, en bij het Solse Gat is misschien ook wel wat wild te spotten. Ook hier loopt een wandelroute van Staatsbosbeheer, deze route is zo’n 8 kilometer (Wandelroute Cultuurhistorie).

De beste periode voor wild spotten

Wild spotten is het beste in de bronstijd voor reeën, edelherten en damherten. Deze periode verschilt per diersoort, de reeën zijn er het vroegst bij, van half juli tot half augustus zijn ze op zoek naar een partner voor de voortplanting. De edelherten volgen de reeën op, van half september tot begin oktober kun je ze horen burlen. Als laatste zijn de damherten aan de beurt, vanaf half oktober.

Waarom dit de beste periode is om deze dieren te spotten? Ze zijn zo bezig met de zoektocht naar een nieuwe partner, dat ze minder letten op de omgeving. Ze zijn vooral bezig met de geur van de andere vrouwtjes of mannetjes, en minder gericht op bijv. de geur van mensen. Hierdoor hebben ze je minder snel door, wat de kans vergroot dat jij ze te zien krijgt.

Keertje op een andere plek wild spotten? Probeer dan het Deelerwoud!

Excursie met Staatsbosbeheer – de Witte Hoogt

Wil je graag samen met een expert op pad? Ga dan vooral eens met Staatsbosbeheer op zoek naar wild tijdens de schemeruren bij wildarena de Witte Hoogt. Dit rustgebied bevind zich in het Speulderbos, een gebied tussen Ermelo, Garderen en Putten in. Hier staat een wildobservatiepost welke alleen samen met iemand van Staatsbosbeheer te bezoeken is. Een unieke plek om wilde zwijnen, edelherten of reeën te spotten. De excursies zitten vaak al meer dan een maand van tevoren vol, dus boek op tijd. Boeken kan via deze link.

Paar korte tips voor tijdens het wild kijken

Wild laat zich niet gemakkelijk zien, het zijn niet voor niks wilde dieren. Ze zien de mens vaak als gevaar. Met deze tips heb je meer kans om wild tegen te komen:

  • Ga in de schemeruren op pad. Op het moment dat de zon net opkomt of net ondergaat zijn de dieren het actiefst, en heb je dus de meeste kans om ze tegen te komen.
  • Draag geen parfum of deo met sterke geur. Wilde dieren hebben een super geurvermogen, als ze je ruiken laten ze zich waarschijnlijk niet snel zien, helaas!
  • Draag donkere en stille kleding. Met donkere kleding val je minder op in de schemer. Daarnaast moet het zo stil mogelijk zijn. Geen extreem ritselende jassen dus, maar liever een dik warm vest.
  • Vergeet je verrekijker niet mee te nemen. Heb je die nog niet? Meer tips voor wild spotten vind je op deze uitgebreide pagina.

Ook wandelen in de omgeving?