Westduinpark Den Haag – goede combi van duinen en bos

Begin oktober was er een weekend met mooi weer. Tijd om er op uit te trekken en een stuk te gaan wandelen! We besloten het dicht bij huis te houden en gingen voor zo’n 10 kilometer (+5km van en naar het vertrekpunt wandelen).  De duinen en het bos, altijd een mooie plek in de herfst. De blaadjes aan de bomen worden geel, de strandtenten pakken hun spullen waardoor het strand  gelukkig weer 1 groot natuurgebied wordt. Vandaar dat we ervoor kozen te gaan wandelen in het Westduinpark en de Bosjes van Poot.

De route Westduinpark – Bosjes van Poot

Route Bosjes van Poot - Westduinpark

We gingen van start bij de Bosjes van Poot naast de Vogelwijk in Den Haag (zie punt A/C).  Persoonlijk vinden we de Vogelwijk een mooie bestemming voor een kleine wandeling s’avonds. Mocht je ook deze route willen gaan lopen, je kunt je auto gratis parkeren in het grootste gedeelte van de Vogelwijk. Voor de milieubewuste wandelaar, je kunt natuurlijk ook de fiets pakken (20-25 minuten fietsen vanaf Den Haag Centraal) of met de bus (lijn 24 vanaf Den Haag Centraal) richting het Haga Ziekenhuis gaan. Ook gaat er een tram (lijn 12 vanaf Den Haag Holland Spoor) naar Duindorp (stap uit bij halte Doctor van Welylaan). Vanaf dit punt kun je er voor kiezen alleen het duingedeelte (Westduinpark) of eerst het rondje Bosjes van Poot en daarna het rondje Westduinpark te lopen.

Begin plus eindpunt route

De Bosjes van Poot is een mooi bosgebied waar vaak mensen met de hond lopen. Daar worden we altijd gelukkig van, rond rennende en spelende honden in de natuur! Na hier een rondje gelopen te hebben staken we de Nieboerweg over richting het Westduinpark.

Route Bosjes van Poot - Westduinpark

Na een stuk door het bosgebied gelopen te hebben, staken we rechts af richting het Cort van der Lindenpad (loopt langs strandslag 9).

Route Bosjes van Poot - Westduinpark

Vervolgens liepen we langs het strand richting kijkduin. Hier maakten we een rondje en liepen weer terug via een bosrijker gebied naar ons begin punt.

Onze avondturen onderweg

In het Westduinpark lopen Schotse Hooglanders rond om de begroeiing op natuurlijke wijze in bedwang te houden.  Als je het gebied inloopt staan er borden met meer informatie hierover. Probeer niet te dichtbij de dieren te komen (25 meter), voer ze niet en hou je hond aan de lijn. Verder de kudde niet storen en niet doorkruisen. Als je deze aanwijzingen opvolgt kan je niks gebeuren, het zijn vriendelijke dieren. Helaas hebben we ze tijdens deze wandeling niet gezien, maar eerdere wandelingen zijn we ze wel tegengekomen. Altijd leuk om dieren in het wild tegen te komen.

Bosjes van Poot

Het pad kan soms best een beetje vermoeiend zijn doordat (voornamelijk in Bosjes van Poot) er wat heuvels in de route zitten. Geen zorgen, de paden zijn allemaal goed begaanbaar. Voor ons was dit een pluspunt. We zullen wel een beetje moeten gaan oefenen met heuvels willen we in Ierland de Dingleway gaan wandelen! Even lekker door het bos wandelen is altijd fijn. Het geeft ons altijd het gevoel even totaal weg te zijn van alles, terwijl je bij deze route toch door een grote stad loopt.

Meer in de regio wandelen?

Westduinpark - duinen

De afwisseling met bos en duin vonden we ook heerlijk. Zo hadden we ook het “even uitwaaien” gevoel te pakken. In het Westduinpark was het relatief druk, het was immers ook erg mooi weer. In de buurt van strandafslag 8 zijn we op een bankje gaan zitten, eventjes wat water drinken en een banaan eten. Daarna konden we er weer tegenaan en vervolgden we de route richting kijkduin.  Net voordat we kijkduin binnenliepen kwamen we langs de Jutterskeet. Grappig om te zien wat ze allemaal wel niet vinden op het strand (maar stiekem breekt het ook soms wel een beetje ons hart, waarom letten we niet wat beter op onze spullen en laten we alles maar gewoon rondvliegen? Haha hierdoor komt soms een beetje de milieuactivist in ons naar boven!).

In kijkduin bij het pleintje hebben we lekkere stroopwafel schaafsels gegeten (goede snack voor onderweg!). We vervolgden onze weg onderlangs terug, hier was het beduidend een stuk rustiger dan langs het strand! We hebben lekker de tijd gehad om even bij te kletsen en te babbelen over onze droom, de Dingleway lopen, en verdere dromen daarna.. Hoe gaan we het allemaal aanpakken? Wanneer willen we de hike doen? Hoe zit het met voorbereiding? Soms is het goed om hierover lekker te kunnen brainstormen tijdens het wandelen.