Waterafstotende jas tijdens het wandelen voor de regenachtige dagen

Tijdens onze lange wandeltochten hebben we wel eens te maken gekregen met een buitje hier een daar. Dan is het wel fijn om een waterafstotende jas tijdens het wandelen te dragen waardoor je geen last hebt van de kou en nattigheid. Eerst droeg ik vaak een goedkope variant soft shell jas van de H&M, alleen was deze helaas lang niet waterdicht (wat wil je ook voor die prijzen…). En aangezien we nu serieus bezig zijn met onze wandeldoelen (de Dingeway lopen!) hoort daar in Nederland helaas ook een goede regenjas bij.  Eindelijk na 2 jaar wikken en wegen heb ik dan ook besloten te gaan investeren in een North Face jas!

Waterafstotende jas van the North Face - Happy Hikers

Waar op te letten bij je keuze voor een jas?

Aangezien wandelen en hiken toch echt een sport is, ga je hierbij ook zweten. Het is dus belangrijk om een ademende jas te dragen die het vocht kan afvoeren. Hierdoor krijg je geen klam en benauwend gevoel in je jas maar blijf je van binnenuit droog. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de jas me ook beschermd tegen de regen. Zeker hier in Nederland kan er wel eens een spatje vallen, dus geen overbodige luxe. Let wel dat een hogere waterafstotende kracht altijd te koste zal gaan van de ademende functionaliteit van de jas.

De winddichtheid van een jas speelt ook mee in de keuze. Niks zo vervelend als je droog blijft in de regen maar vervolgens toch een ijspegel wordt door de koude windvlagen. Hierbij let ik altijd op de mouwen en de onderkant van de jas, zit hier iets verwerkt waardoor ik het kan verstellen? Een wijd uitlopende jas zorgt namelijk voor meer winddoorgang. Hetzelfde geldt voor de mouwen natuurlijk. Ook moet de capuchon fijn zitten en goed winddicht te maken zijn. De capuchon moet ook voldoende zicht blijven geven, bijvoorbeeld op de fiets.  Daarnaast is gewicht ook nog wel een puntje. Je wil namelijk niet een te zware jas aanhebben, dit ga je zeker merken na 15-20 kilometer wandelen!

Genoeg punten om op te letten dus! Hier nog even de opsomming voor een fijne waterafstotende jas tijdens het wandelen:

  • Ademend
  • Waterafstotend
  • Winddicht
  • Goede pasvorm (belangrijk voor winddichtheid)
  • Fijne capuchon
  • Lichtgewicht

Nu nog een goed exemplaar vinden die aan alle eisen voldoet. Dat gaat niet makkelijk worden, maar is wel iets waar ik lang plezier van zal hebben.

Waterafstotende jas van the North Face - Happy Hikers

Mijn keuze voor een waterafstotende jas tijdens het wandelen

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de North Face Sangro Jas. Zelf wilde ik graag een mooi vallende jas die zowel tijdens de lente en herfst als met de winter gedragen kan worden. Ik vond het belangrijk dat ik de jas zowel tijdens het wandelen als daarbuiten zou kunnen dragen. Ik koos voor een dunnere jas met een goede pasvorm en die licht getailleerd is. Daarnaast kan ik er in de winter een extra vest onder dragen wanneer het te koud wordt. Zo wordt het voor mij een multifunctionele jas.

De zakken hebben een fijne grootte (lees: mijn mobiel wat tevens mijn portemonnee is past erin). Ook kunnen de mouwwijdtes versteld worden door middel van klittenband. Dit heeft twee functionaliteiten: op warme dagen kan de jas ademender worden gemaakt en op winderige dagen meer winddicht. Ook kan je de rits fijn hoog optrekken op de koude winderige dagen zodat je goed beschermd bent.

De capuchon zit fijn en is te verstellen. Ook kun je hem opbergen in de kraag van de jas. Over het verstellen nog wel een minpuntje: dit gaat lastig met 1 hand als je op de fiets zit.. Maar dat is ook wel weer te overleven natuurlijk.

Waterafstotende jas van the North Face - Happy Hikers

Het belangrijkste is toch wel dat de jas ademend en waterdicht is. Voor de waterafstotende jas tijdens het wandelen waarvoor ik heb gekozen  is gebruik gemaakt van de DryVent technologie. Deze stof is ontwikkeld door North Face en zorgt ervoor dat de jas zowel waterdicht, windbestendig als ademend is! Precies waar ik voor ging. Ik ben helemaal blij met deze jas, en zeker voor een North Face jas is hij redelijk betaalbaar. Voor 150 euro kan ik weer een paar jaar vooruit en heb ik er veel plezier van op regenachtige winderige dagen.