Wandelschoenen schoonmaken hoe doe je dat eigenlijk?

Wie kent het niet na een lange wandeling kom je thuis met schoenen vol met blubber en overal modder. Zeker in dit jaargetijden met regen en soms modderige paden. Maar je wandelschoenen schoonmaken hoe doe je dat eigenlijk? Wandelschoenen zijn misschien wel de belangrijkste onderdeel van je uitrusting tijdens het hiken, daarom moet je goed nadenken bij het aanschaffen van nieuwe schoenen. Gelukkig gaan goede wandelenschoenen lang mee als je ze goed schoonhoudt en onderhoudt. In dit artikel laten we graag zien hoe je dit het beste kan doen.

Waarom zou je ze schoon maken?

Hoe verleidelijk is het niet om na een lange wandelingen je wandelschoenen uit te doen en ze ergens weg te zetten, waar je ze niet meer kan zien. Zelf ken ik dit gevoel maar al te goed. Wandelschoenen zijn immers gebouwd om lange stukken te wandelen en soms behoorlijk vies te worden. Zeker in deze maanden waarin het pad soms behoorlijk modderig kan worden. Desondanks is het niet slim om je schoenen na een lange wandeling in de kast gooien zonder er verder over na te denken.

Als de schoenen vies zijn loont het om ze schoon te maken. Het niet schoonmaken van je schoenen zorgt ervoor dat zand en modder op je wandelschoenen blijven zitten. Zand en modder werken vervolgens als schuurpapier voor je wandelschoenen waardoor ze snel kunnen slijten. Daarnaast zorgt onttrekt modder het vocht uit vocht uit het leer, waardoor het uitdroogt en ook sneller slijt. Wandelschoenen zijn misschien wel de belangrijkste onderdeel van je uitrusting tijdens het hiken zonde om er niet zuinig om te gaan Gelukkig is het schoonmaken van je wandelschoenen best wel makkelijk. In dit artikel laten we graag zien hoe je dit het beste kan doen.

Schoonmaken wandelschoenen - HappyHikers.nl

Zijn je schoenen goed schoon en heb je zin een echte boswandeling. Klik dan hier.

Het schoonmaken van je wandelschoenen

Gelukkig heb je niet veel nodig om je wandelschoenen schoon te maken. Met behulp van een zachte borstel (bijvoorbeeld een tandenborstel) en een natuurlijke zeep kom je al een heel eind. Eventueel kan je ervoor kiezen speciale zeep te kopen, maar afwasmiddel werkt ook. Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijk producten voor het schoonmaken. Voor je begint met schoonmaken haal je de veters uit je wandelschoenen en verwijder de grote stukken modder. Eventueel kan je dit al doen voor je naar binnenstapt. Bijvoorbeeld door een grote borstel bij de deur te leggen. Vervolgens kan je het resterende vuil eraf halen doormiddel van de b kleine borstel en een klein beetje schoonmaakmiddel. Tot slot moet je niet vergeten de schonen goed af te spoelen zodat er geen resten meer op de schoen blijven zitten. Als de bovenkant van je wandelschoenen eenmaal goed schoon zijn kan je beginnen aan het schoonmaken van de zool. Alhoewel modder en zand hier weinig zullen hebben op de levensduur van je wandelschoenen zorgt het er wel voor dat je wandelschoenen er weer als nieuwe uitzien. Schoonmaken kan doormiddel van een zachte borstel en water.

Wandelschoenen schoonmaken - HappyHikers.nl

Binnenkant van je wandelschoenen schoonmaken

Je zal er misschien snel aandenken maar ook de binnenkant van je schoenen worden vies tijdens het wandelen. Denk maar eens aan het water van boven naar beneden komt en de warmte die je eigen voeten produceren tijdens het wandelen. Daarom is het soms goed om ook de binnenkant van je schoenen goed schoon te maken.

Het schoonmaken van de binnenkant van je schoenen is best eenvoudig. Je haalt de zool eruit en deze laat je in een emmer met lauwe water weken. De rest van je wandelschoen kan je vervolgens eenvoudig schoonmaken door met een vochtige doek af te nemen. Denk eraan ls je ook besluit de binnenkant van je schoenen schoon te maken je wandelenschoenen goed te laten drogen. Voor je de wandelenschoenen weer opnieuw gebruikt.

Zachte borstel - HappyHikers.nl

Ben je na al dat wandelen toe aan nieuwe wandelenschoenen. Klik dan hier.

Drogen van je wandelschoen

Als je schoenen helemaal schoon zijn moet je de wandelschoenen goed laten drogen. Tijdens het drogen van je wandelschoenen kan je het beste de zolen eruit halen, zodat deze apart kunnen drogen. Voor het drogen van je wandelschoenen kan je ze het op een plek zetten met een lage vochtigheid en matige temperatuur. Hierdoor blijft het leer van je schoenen in goede conditie en soepel. Zet je schoenen nooit bij de open haard of onder de verwarming. De hete temperatuur kan de demping in je schoenen laten uitharden en van de hoge temperatuur droogt het leer uit waardoor het snel sluit. Als je weer snel van plan bent te gaan wandelen en je bent bang dat de schoenen niet op tijd droog zijn kan je er altijd voor kiezen kranten te gebruiken om je schoenen sneller te laten drogen.