Wandeling Laag-Soeren (7,2km)

Toen we in de buurt van de Veluwezoom kampeerden (halverwege augustus), hebben we ook een wandeling gemaakt in de buurt van Laag-Soeren. De dag ervoor waren we naar Rheden gereden om een wandeling te maken. Hier was het alleen wel erg druk, dus besloten we een rustiger stuk van de veluwezoom op te zoeken. Dit vonden we in deze wandeling Laag-Soeren. Door mooie bossen, langs weilanden met paarden en met de trap omhoog bij een beekje in de buurt vonden we dit een geslaagde wandeling!

Wandeling Laag-Soeren - Happy Hikers

De route – Wandeling Laag-Soeren

We waren eerst van plan om de Trage Tocht – Laag Soeren (14 km) te gaan lopen maar door een klein navigatiefoutje liepen we al een heel stuk terug richting Laag-Soeren.  We besloten toen maar terug te keren en te gaan lunchen. Later die dag liepen we nog de route bij de Loenermark van 6 km. Zo hadden we in totaal toch weer onze 13 kilometer gehaald. Eigenlijk waren we wel blij met deze beslissing, we kwamen zo langs een paar mooie stukjes die we anders niet hadden meegemaakt.

Maargoed, de route. De route voor de wandeling Laag-Soeren is hier terug te vinden. Deze keer hebben we hem proberen na te maken via route.nl, aangezien de wandelpaden niet aangegeven stonden op mymaps van google. Gelukkig is zo ook de GPS route te downloaden dus zou het geen probleem moeten zijn. Het begin en eindpunt van de route ligt bij restaurant De Harmonie, hier is ook parkeergelegenheid.

Paarden in het bos - Wandeling Laag-Soeren - HappyHikers
Later deze dag liepen we nog een wandeling: De blauwe route bij de Loenermark

Het begin: Zigzaggen door het bos!

Het beginpunt van wandeling Laag-Soeren was makkelijk gevonden. Vanaf hier moesten we even onze oriëntatie vinden om te weten waar we heen moesten. Gelukkig hadden we dit vrij snel gevonden en gingen we van start. Het eerste stuk is zigzaggend door een stukje bos, al kun je hier nooit echt verkeerd lopen, zolang je maar een beetje rechts aanhoudt kom je vanzelf op Den Texweg uit. Zodra je de Harderwijkerweg oversteekt begint het wandelavontuur pas echt.

Hier loop je eerst over een ruiterpad, dit loopt dus iets zwaarder want het zijn zandwegen. Vanzelf gaat het pad over op een grasweg, maar ruiterpaden en graswegen blijven elkaar afwisselen tijdens de wandeling. Op een gegeven moment heb je aan je linkerhand een schuur staan met paarden. Kort hierop sla je rechtsaf. Het duurt niet lang voordat je een hek bereikt om de Veluwezoom op te lopen.

Het bos van de Veluwezoom

saska door het bos - Wandeling Laag-Soeren - HappyHikers

Hier kom je echt in het bos en loop je de eerste tijd op graspaden. Het loopt hier mooi en is er enorm rustig. Als het kan, loop dan even alleen een stukje voorop en kijk om je heen. Het bos voelt zo echt magisch. Alsof je honderden jaren terug zou kunnen gaan in de tijd en het er dan precies zo uit zou hebben gezien. Het gaf me wel een gevoel van vrijheid om daar zo te lopen.

Zandpad en een “klim” naar boven

Op een gegeven moment gaat de route weer verder over een ruiterpad. En ja, dat betekend een zandweg. We waren blij dat we niet met  bepakking liepen, dus het viel nog mee met de zwaarte. Toch blijft het opletten geblazen met je voeten neerzet en een beetje oke kunt afwikkelen (let op die enkels!). Gelukkig zijn er langs de zijkant wel wat stukken die wat harder zijn zodat het makkelijker loopt. Een klein heuveltje op en de klim van de dag is weer geweest.

Lees ook: mooie wandeling over de Hoge Veluwe

Terug richting Laag-Soeren

Op het lange rechte pad terug richting Laag-Soeren loop je in het begin nog over een ruiterpad. Dit is het punt waar we rechtsaf en daarna linksaf hadden moeten slaan om richting de Schaapsallee te lopen. Doordat we verkeerd zijn gelopen hebben we maar een eigen draai aan de route gegeven. Op het lange rechte pad heb je al snel aan de linkerkant een parallel lopend mountainbike pad. Hier hebben we dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. De paar mountainbikers die je tegenkomt zie je al van te voren aankomen of ze roepen wel even dat ze er langs willen.

Op een gegeven moment, zo ter hoogte van de kleine heidevlakte, hadden we door dat we toch echt verkeerd waren gelopen.Toen besloten we maar terug te lopen richting Laag-Soeren. Achteraf gezien was dit helemaal niet zo vervelend, we kwamen namelijk nog langs een paar mooie punten.

Ook wandelen in de omgeving?

Beekjes en trappen - wandeling Laag-Soeren - HappyHikers

Het beekje met trappen

Het leukste wat we onderweg nog tegenkwamen was wel het beekje met grote wallen aan de zijkanten. We liepen eerst langs de zijkant (linker zijkant!) maar moesten vervolgens met een trap naar beneden om het beekje over te steken. Erg leuk gedaan en een punt waar we anders niet zo snel langs zouden zijn gekomen.

We liepen nog een paar honderd meter rechtdoor totdat we aan onze linker hand weer een bruggetje tegenkwamen. We staken over om op de Professor Winternitzlaan uit te komen. Hier liepen we langs de weilanden en konden we af en toe nog een paar bramen plukken langs de kant van de weg.

Bijna terug & Lunch

Toen we linksaf sloegen op de Jut van Breukelerwaardlaan stonden er nog een aantal paarden in de wei. Die moesten natuurlijk even geaaid worden, want eenmaal een paardenmeisje, altijd een paardenmeisje… Vanaf hier waren we zo weer terug bij het beginpunt van wandeling Laag-Soeren: Restaurant De Harmonie. Hier hebben we geluncht en zijn even bijgekomen van de wandeling. De vega burger is erg aan te raden!