Wandelen op de Loenermark – blauwe route (6km) langs de schaapskooi

Een weekend wandelen in de omgeving van de Veluwezoom, dat is hoe we terecht kwamen bij De Loenermark. Een mooi heidegebied welke we niet hadden willen missen. Via de schaapskooi, heidevelden en bos loopt deze prachtige route welke een goed uur wandelen is. Zeker in de maanden augustus en september is deze route een aanrader, aangezien de heide dan mooi in bloei staat.

De Loenermark - blauwe route (6km)

Route De Loenermark – 6km

De route is erg goed aangegeven met blauwe paaltjes en spreekt voor zich. Lopen met GPS is niet nodig en zorgt er alleen maar voor dat je bent afgeleid van de mooie natuur om je heen. We begonnen onze wandeling bij parkeerplaats “Het Dichte Gat” welke zo’n 1,5 km vanaf Loenen ligt op de Groenendaalseweg. Vanaf hier staan de blauwe paaltjes goed aangegeven. De route kan ook begonnen worden vanaf parkeerplaats “Droefakkers”, dit is de parkeerplaats bij de schaapskooi waar de route ook langs loopt.

blauwe route - de Loenermark - HappyHikers

Heideveld van de Loenervlakte

De route begint voor ons bij de parkeerplaats “Het Dichte Gat”. Vanaf daar loop je eerst een stuk door het bos. Dit loopt plezierig en het pad is goed. Gelukkig is het niet verhard maar ook geen zandpad waarop het zwaar lopen is. Hierna kom je vanzelf uit bij de mooie heidevlakte van het gebied. Helaas was de zomer erg droog en was veel van de heide helemaal verdord. Waar het normaal gesproken mooi paars kleurt, was het nu vooral een dorre rood/oranje bedoeling. Toch was het nog steeds een mooi stuk om doorheen te lopen. Mooi om te zien, een paar bomen alleen op een heidevlakte.

Mooi bospad - de Loenermark - HappyHikers

Richting de Schaapskooi Loenermark

De route loopt niet alleen maar over de heidevlakte. Al snel slaan we linksaf om weer richting het bos te lopen. Midden augustus was dit niet erg, tijdens onze wandeling was het zo’n 27 graden en de zon was vel. Liever zochten we dan ook de verkoeling en schaduw onder het bladerdak op. Toch duurde het stukje bos niet lang. We kwamen al snel uit bij een ander open veld: de schaapskooi! Normaal gesproken zouden hier schapen horen te lopen, maar nu zagen we alleen een stuk of 9 schapen in de schuur zelf. De schaapsherder was op pad met de schapen, jammer, maar fijn voor de schapen natuurlijk.

Lees ook: Het trekvogelpad over de Hoge Veluwe
De broers door het bos - de Loenermark - HappyHikers

Terug het bos in

Na even een korte break waarbij we even in de schaduw konden staan gingen we weer verder. Grappig om te zien dat het stukje bos wat we vervolgens inliepen meer berken had dan aan het begin. Zo zie je maar weer dat ook in Nederland de natuur enorm kan verschillen, ook al ben je maar zo’n 4 kilometer verder. We waren zo druk in gesprek dat we even een blauw paaltje hadden gemist en bij de parkeerplaats Droefakkers uitkwamen, maar daar stond onze auto helemaal niet…. Gelukkig was de route maar 6 kilometer en maakte deze extra halve kilometer niet zoveel uit.

Eelco met bal - de Loenermark - HappyHikers

Spelen met een bal?

Eelco had onderweg een bal gevonden, die waarschijnlijk van een hond was geweest… Toch zorgde de bal voor veel vermaak tijdens de wandeling. Van heen en weer trappen tot wie het verste kan gooien. Zo zie je maar weer dat iets kleins toch voor een leuke afwisseling kan zorgen. Je bent immers nooit te oud om met een bal te spelen.

Mooi bankje op de heide - de Loenermark - HappyHikers

En als klap op de vuurpijl kwamen we nog langs een idyllisch bankje wat op een berg stond, omringt door heide. Dit zou echt een mooie plek zijn om even bij te komen en wat te drinken. Of misschien om te lunchen als je iets hebt meegenomen? Gewoon even rustig zitten en kletsen is natuurlijk ook een optie. Snel hierna bereikten we het parkeerterrein waarna we met de auto weer terug naar huis gingen.

Conclusie De Loenermark

We vonden het een erg geslaagde wandeling. Perfect op voor op een mooie zondag. De parkeerplaats ligt gunstig, al lijkt het ons met het OV wel wat lastiger te bereiken. We waren blij met de stukken schaduw die de bomen ons soms gaven maar lopen over heidevlaktes is ook erg aangenaam. We vonden het alleen jammer dat we de schapen hebben gemist, toch maar weer eens terugkomen misschien?

Ook wandelen in de omgeving?