Wandelen langs de Asselse Hei (5km)

Op een warme zaterdag in Augustus besloten we vroeg op pad te gaan om de prachtige in bloei staande heide te gaan verkennen in de buurt van Apeldoorn. De hei staat immers in bloei van half augustus tot half september, en nu we dicht in de buurt wonen moeten we dit natuurlijk wel meemaken! We gingen wandelen langs de Asselse Hei dicht bij Hoog Soeren.

De fietstocht naar Hoog Soeren

We stapten rond 8 uur op de fiets om richting Hoog Soeren te fietsen. Zo rond de naald (weet iedereen nog die plek waar een auto op de bus van de koninklijke familie inreed rond Koninginnedag?) hadden we het gevoel eindelijk de stad weer achter ons te laten en waanden we ons meer in de natuur. Google had aangegeven dat het 20 minuten fietsen zou zijn, maar er niet bij verteld dat er toch wel wat hoogteverschilletjes in de fietspaden zaten. Ai, niet altijd even makkelijk met onze roestige stadsfietsen. Toch kunnen we gelukkig de fietstocht nog navertellen en hebben we er ook zeker wel weer van genoten. Heerlijk fietsen door de bossen over goede fietspaden.

Zeker toen we bij het pittoreske Hoog Soeren aankwamen waren we verrast. We waren er nog nooit eerder geweest maar vonden het meteen een leuk plaatsje waar we zeker vaker langs zullen gaan als we er in de buurt gaan wandelen. Na door Hoog Soeren te zijn gefietst kregen we al het gevoel dat de hei niet ver meer kon zijn. We zagen meer zandgrond langs het fietspad. Na een paar minuten fietsen kwamen we bij de parkeerplek waar we onze fietsen kwijt konden om te voet langs de hei te lopen. Er stonden ook een paar auto’s maar verder was het erg rustig.

Fijn wandelen langs mooie heide - HappyHikers

Wandelen langs de Asselse Hei

Eenmaal de fiets weggezet begon de wandeling meteen al aan de overkant van de parkeerplaats. Het informatiebord op de parkeerplaats verschafte wat meer informatie over het gebied en de uitgezette paden erbinnen. Zo zagen we dat langs het stuk wat we zouden gaan wandelen er twee uitzichtpunten waren! Het beginstuk kenmerkte zich door zandgrond met daarop wat bomen, maar na een paar meter zagen we de eerste heide langs de route. Achteraf gezien lag er naast de parkeerplaats ook een groot stuk heide, maar dat hadden we pas door toen we terugliepen.

Het begon met wat open stukken tussen de bomen waar de hei nog volop kans had om te groeien en te bloeien. Niet veel later zagen we dat het een enorme vlakte was vol met hei en af en toe een verdwaalde boom. Het pad liep goed en was nog niet te zanderig. Op sommige stukken was het zand wel erg mul en liep het iets zwaarder, maar dit mocht geen naam hebben. Vol verbazing over de grootte oppervlakte van het hei gebied hebben we eerst maar wat foto’s staan maken, wat was het prachtig!

Picknick bij de Asselse Hei

Bij het eerste uitzichtpunt, waar een iets wat vervallen bankje stond, besloten we even te gaan zitten om het gebied in ons op te nemen. Wat was het hier prachtig! Zeker zo ‘s ochtends vroeg had de plek nog iets magisch. We liepen verder langs de het pad dat parallel aan de hei liep. Aan het eind konden we niet verder rechtdoor, we hadden verwacht er een rondje omheen te kunnen lopen maar dat was niet het geval. Achteraf gezien hadden we dat kunnen weten want er stond niet zo’n soort pad aangegeven op het informatiebord bij de parkeerplaats. Door het heideveld mag niet gelopen worden, dit is namelijk een rustgebied voor wild.

Bij het tweede uitzichtpunt gingen we weer zitten en aten we de broodjes die we hadden klaargemaakt op. Een prachtige plek voor een kleine picknick met z’n tweeën op een mooi bankje. In de verte zagen we nog een kleine schaapskudde grazen op de hei. De schapen zorgen ervoor dat de hei juist behouden blijft, zo worden grassen en opkomende jonge boompjes opgegeten zodat het gebied open blijft voor de heideplanten om te groeien en te bloeien.

Prachtige fietstocht terug naar huis

Na onze pauze besloten we weer terug te lopen richting de fietsen. Na nog even op het informatiebord gespiekt te hebben (hier stonden toch aan de achterkant onze fietsen tegenaan) en een route bepaald te hebben stapten we weer op de fiets om vervolgens met een kleine omweg terug naar huis te fietsen. Het gebied is ook prachtig voor een mooie fietstocht! Zo is er in Hoog Soeren zelf ruimte voor een kleine stop om even wat te drinken of te lunchen, maar is dit ook mogelijk bij Assel, nabij de spoorovergang. Het was heerlijk fietsen want het begon al aardig op te warmen. Vaak is het dan beter vertoeven op de fiets dan met wandelen. Na een prachtige tocht van 15km waarin we zelfs nog lama’s (!?) hebben gespot waren we weer thuis.

De Asselse Hei - HappyHikers

Asselse Hei en Kroondomein het Loo

De Asselse Hei maakt onderdeel uit van Kroondomein het Loo, met zo’n 10.350 hectare natuurgebied het grootste landgoed van Nederland. Het grootste gedeelte van het landgoed bestaat uit bos, toch kent het ook in totaal zo’n 1.700 hectare heidevelden en een klein gedeelte landbouwgrond. Een gedeelte van het bos heeft als bestemming bosreservaat, dit is onaangetaste natuur waar onder andere omgevallen bomen gewoon blijven liggen. Een stabiele leefomgeving voor dieren en planten dus.

Ook wandelen in de omgeving?

Verder zijn er nog inheemse en uitheemse uitkapbossen. Hier worden wel minimaal bomen gekapt maar alleen om zo ruimte te geven aan de bestaande bomen en bijvoorbeeld grote schade door storm aan het gebied te voorkomen. Het verschil tussen de twee gebieden is dat de in de uitheemse soorten er bomen voorkomen die van oorsprong niet in de Nederlandse natuur voorkwamen. Deze bieden dus ook minder ondersteuning aan de dieren- en plantensoorten in het gebied en daardoor is de diversiteit hiervan ook minder dan in een inheems bos.

Het landgoed is ontstaan met de aankoop van het Oude Loo in 1684 door stadshouder Willem III, met de grootte van zo’n 200 hectare. Sinds die tijd is het gebied flink uitgebreid, met name door Koningin Wilhelmina. Zij is ook degene die het Kroondomein heeft geschonken aan de Nederlandse Staat, maar wel onder voorwaarde van het vruchtgebruikt aan de Kroondrager.

Bloeiende hei - HappyHikers

Toegangkelijkheid & Beste periode om te bezoeken

Een groot gedeelte van Kroondomein het Loo is een gedeelte van het jaar niet toegankelijk voor wandelaars. Zo ook het gebied rondom de Asselse Hei. Hou er rekening mee dat als je ook wil wandelen langs de Asselse Hei dit van 15 september tot 25 december niet mogelijk is. Voor de rest van het jaar is het gebied toegankelijk. Voor info waar je in deze periode helaas niet mag wandelen, raadpleeg de website van Kroondomein het Loo voor een plattegrond die dit aangeeft.

Verder staat de hei van half augustus tot half september in bloei. Dit is tevens het moment waarop het gebied om zijn mooist is en we zeker een bezoek zouden aanraden.