Wandelen in Natuurpark Killarney – Ierland

Na onze avonturen op de Dingleway besloten we nog 2 nachten in Killarney door te brengen. Dit was er niet ver vandaan en er was veel natuur in de buurt zoals het Killarney nationaal park. Hier hebben we dan ook een prachtige wandeling gemaakt waar we jullie graag meer over vertellen!

De stad Killarney

Toen we aankwamen met de trein (heel makkelijk vanaf Tralee & Dublin te bereiken!), merkten we het al meteen. Deze plaats was een stuk toeristischer dan wat we gewend waren op de Dingleway. De stad ligt nog steeds in de provincie Kerry en heeft 10.500 inwoners. Voor de regio is het 1 van de grootste steden, voor ons als Nederlanders lachen we om dit aantal. Toch heeft de plek alles wat je nodig hebt. Van winkels en leuke restaurants tot supermarkten en een bioscoop. En daarnaast ook heel veel hotels, lodges en bed & breakfasts.

Ook ligt hier in de buurt de hoogste berg van Ierland, Mount Carrauntoohil met 1038 meter. Deze berg is onderdeel van de bergketen Macgillicuddy’s Reeks. Verder is er natuurlijk Killarney nationaal park en is de plek een goed uitgangspunt voor onder andere de Ring of Kerry en komt ook de autoroute The Wild Atlantic Way door Killarney. Daarnaast begint ook the Kerry Way in Killarney, een mooie wandelroute van 206 kilometer.

Killarney nationaal park

De historie van het nationaal park gaat 4,000 jaar terug. In de bronstijd (2400-1800 voor christus) was hier namelijk al een kopermijn, de oudste mijnen van noordwest Europa! Verder zijn er veel standing stones in de omgeving te vinden, maar ook Lissyviggeen Stone Circle dateert terug naar de bronstijd. Het kloosters op Innisfallen eiland stamt uit de zevende eeuw en is bekend van het boek Annals of Innisfallen welke in de 12e eeuw is geschreven en veel informatie over de historie verteld. 

Verder is er veel mooie flora en fauna te vinden in het park. In het meer zwemmen zalm en forel, er wonen 2 type salamanders die alleen in Ierland te vinden zijn en natuurlijk vele vogelsoorten (Greenland ganzen, ijsvogels, waterspreeuwen en nog zo’n 50 andere vogelsoorten zijn er gespot). Rode herten, Japanse sikaherten en rode eekhoorns delen het leefgebied. 

Muckross Abbey - Killarney Nationaal Park - HappyHikers

Bezienswaardigheden

In het park is ook veel historie te vinden. Zo is er Muckross Abbey uit de 15e eeuw welke in 1652 is vernietigd door het leger van Cromwell. Hier zijn veel graven te vinden van Gaelic opperhoofden en poëten uit de omgeving. De Abbey is te bezichtigen.

Killarney House & gardens

In de buurt van Muckross Abbey bevindt zich Killarney House & gardens. Een prachtig landhuis met mooie tuinen er omheen. Mocht je fan zijn van de serie downton abbey, dan kun je je wel een inbeelding maken van Killarney House. Het landhuis was een voormalig stallencomplex, maar in 1870 is het stallencomplex weggehaald en is dit prachtige landhuis er gebouwd. Na een brand in 1913 was het landhuis bijna volledig verwoest. Gelukkig is het inmiddels weer in al zijn glorie verbouwd.

Landgoed Muckross House - Killarney Nationaal Park - HappyHikers
Ross Castle

Dit kasteel ligt aan de kust van Lough Leane en is een mooi voorbeeld van een 15e eeuwse stenen toren huis. In de tijd was het een van de laatste Gaelic strongholds. In 1990 is het gebouw volledig gerestaureerd en sindsdien is het opengesteld aan het publiek. Er zijn verschillende wandel- en fietspaden die naar het kasteel lijden.

Muckross Castle & gardens

Tevens bevindt ook Muckross Castle zich nabij Killarney. Het landgoed van 4,300 hectare is in 1932 gedoneerd aan de Ierse overheid. Het landgoed heeft voor die tijd vaak van eigenaar gewisseld. Zo is het in handen geweest van de Guinness familie en is het verkocht aan een Californische welgestelde man die het vervolgens cadeau heeft gedaan aan zijn dochter op haar trouwdag. Na haar overlijden is er een park van gemaakt wat vervolgens is gedoneerd aan de Ierse overheid, welke het nu samen met een Trustfonds beheerd en onderhoud.

Wandelen over de Kerry Way - HappyHikers
Verschillende wandelroutes

Het 10,200 hectare Killarney nationaal park telt verschillende wandelroutes. De uitgezette routes door het park zijn:

  • Lower lake, knockneer to Ross Island (5km)
  • Muckross and Dinis (verschillende routes van 1km tot 5,6km)
  • Old Kenmare road (7km)
  • Ross Island (verschillende routes, 3km, 4km & 5km)
  • Torc (lastige routes met sterke klim tussen de 2,5km en 7km)
  • Upper lake and Killegy woods (3km en 8km)

Zie deze site voor meer informatie over de routes.

Wandelroute - Killarney Nationaal Park - HappyHikers.nl
Legenda Wandelroute - Killarney Nationaal Park - HappyHikers.nl

Killarney nationaal park: onze wandelroute (19 km)

Klik hier voor de kaart van onze wandeling. We begonnen onze wandeling door Killarney nationaal park vanuit onze fijne Lodge. Vanaf hier was het ongeveer een 1,8 kilometer wandelen naar het begin van het nationaal park. Helaas was dit wel verhard en langs een weg waar relatief veel auto’s richting het park reden, maar toch aan beide kanten een mooi uitzicht over het landschap. We begonnen de route met een klein stukje over The Kerry Way. We liepen langs de rand van Lough Leane en het statige Lake Hotel is vanaf hier goed te zien. Na een klein stukje lopen zagen we aan onze linker hand opeens Muckross Abbey, een oude ingevallen kapel met een begraafplaats ernaast. We besloten door te lopen en vervolgden onze weg langs Lough Leane. Niet veel later kwam Muckross Lake in zicht. Vanaf hier hadden we prachtige uitzichten over Torc Mountain.

Klein stukje wandelen over de Kerry Way - HappyHikers

Halverwege de route kwamen we langs Dinish Cottage op Dinish Island. Hier konden we wat te drinken kopen en een lekker taartje die we aan de rand van het meer bij de picknicktafels hebben opgegeten. Vanaf dit punt kon je ook weer met een bootje terug richting Muckross House, voor de liefhebbers van een wat kortere wandeling ideaal!

We vervolgden onze weg en liepen verder door het nationaal park met z’n grote verscheidenheid aan flora en fauna. We kwamen onderweg ook nog wat overgebleven stenen muurtjes tegen, een plek waar vroeger gebouwtjes moeten hebben gestaan. De drukke, toeristische Ring of Kerry konden we gelukkig oversteken. Bovenlangs liep namelijk een pad waardoor wandelaars niet langs de weg hoefden te lopen. Let wel op dat je niet te ver door loopt naar boven, hier is namelijk een steile klim naar de top van een berg.. Een leuke verrassing als je er niet op voorbereid was.. Gelukkig was dat bij de route boven de weg langs niet het geval (en je ziet ook nog eens de auto’s niet, yey!).

Uitzicht over Torc Mountain

Wanneer we weer terug kunnen richting Muckross Lake laten we gelukkig ook weer het geluid van auto’s achter ons. Het is in dit gedeelte van het park wel wat drukker. Erg zielig vonden we ook de paarden die allemaal voor de wagen een rondje door het park moesten draven. De arme beesten, die horen thuis in een weiland of in de natuur, niet aangespannen voor een kar. Ons heb je er dan ook niet op gezien, maar wel een groep Aziaten die met zoveel mogelijk in zo’n bakje gepropt zaten…

De laatste mooie bezienswaardigheid van de wandeling is wel Muckross House, een prachtig statig landgoed met mooie tuinen die even weg doet dromen naar tijden zoals in Downton Abbey altijd te zien zijn. Ook hier was het heerlijk druk met mensen, vandaar dat de route ook voornamelijk een rondje rondom Muckross Lake is. Lekker weer de natuur in en gezellig samen kletsen en geen hordes mensen… Vanaf Muckross House liepen we weer voldaan terug naar de Lodge waar we verbleven.

Wandelen in Killarney Nationaal Park - HappyHikers

Killarney nationaal park: wandelen, fietsen of canoen?

Het nationale park is niet alleen geschikt om te gaan wandelen. In Killarney zelf zijn er ook veel mogelijkheden om een goede fiets te huren zodat je fietsend door de natuur kan. Zo zie je natuurlijk meer in dezelfde tijd, wat op zich handig kan zijn aangezien het nationale park erg groot is. Mocht je niet van de lange wandelingen houden is dit ook nog een optie voor dit geweldig mooie gebied. Let er bij het fietsen wel op dat je maar in 1 richting langs Dinis Cottage mag fietsen, dit om het veilig te houden op de paden. Ze zijn immers niet overal zulke fietsfanaten als in Nederland…

Mocht je Killarney Nationaal Park ter water willen verkennen dan is dat ook mogelijk. Hiervoor heb je alleen wel een vergunning nodig en wordt aangeraden om hiervoor minimaal een dag van te voren de Rangers van het park op te bellen. De vergunning kost niets, maar de canoe of kayak moet wel worden gewassen van te voren, dit kan bij het pompstation in Killarney (neem het bonnetje mee als bewijs, want zonder bonnetje krijg je geen vergunning!). Het wassen is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ecosysteem in tact blijft en er geen andere diersoorten worden geïntroduceerd die van nature niet voorkomen in het gebied. Dit zou natuurlijk zonde zijn want dat zou kunnen leiden tot diersoorten die uitsterven. Lees hier meer over het verkrijgen van je vergunning.