Een wandelbroek met voering: must-have in de winter!

Zelf kan ik me nog goed een wandeling herinneren waarin mijn benen zo koud waren dat ik nog amper gevoel in ze had. Het was de 13,5 kilometer wandeling door Paleispark het Loo in Apeldoorn. Het was die dag erg koud en er stond een beetje wind. Een skinny jeans was niet de juiste optie om comfortabel een wandeling te kunnen maken die dag… Gelukkig heb ik hier tegenwoordig met een wandelbroek met voering geen last meer van in de winter.

Waarom een wandelbroek met voering kopen?

Wanneer het buiten 5 graden of kouder is, laat je normale wandelbroek je waarschijnlijk in de steek. Het wordt tijd voor een upgrade: een wandelbroek met voering! Zeker wanneer je in de winter ook wilt genieten van lange wandelingen buiten de stad is dit een aanrader. Mocht je al een normale wandelbroek hebben, dan biedt deze bij temperaturen onder 5 graden waarschijnlijk niet langer voldoende warmte. Om er voor te zorgen dat je benen warm genoeg blijven, en dus minder snel blessures oplopen, is dan een wandelbroek met voering aan te raden.

Een rondje door de stad lukt nog prima met je gewone broek. Bij een wandeling door het bos of langs open gebieden kan het zijn dat je wat meer warmte nodig hebt van een broek. Zeker wanneer je een wandeling maakt van meer dan een paar kilometer is dit aan te raden. Op een gegeven moment voel je je namelijk enorm koud en warm je steeds slechter op, dit komt het wandelplezier niet ten goede. Net zoals bij shirtjes en jassen die je aandoet, moet je met de keuze van je broek ook rekening houden wanneer buiten de temperaturen dalen.

Waar moet een wandelbroek met voering aan voldoen?

Hierop is het antwoord simpel: de broek moet van binnen een voering hebben. De wandelbroek hoeft echt niet zo dik te zijn als een skibroek maar een voering van een dunne laag fleece bied al veel extra comfort en warmte tijdens je wandeling. Pas wanneer het echt -5 tot -10 graden is, is overstappen naar een dikkere ski-achtige broek aan te raden. Gelukkig komen deze lage temperaturen in Nederland weinig voor, een broek met fleece voering zou voldoende moeten zijn voor een winter lang wandelplezier.

Natuurlijk, zoals met elke wandelbroek, is het belangrijk dat je voldoende bewegingsvrijheid houdt. Soms zul je ergens overheen moeten stappen of wil je hurken om iets op de grond van dichtbij te bewonderen. Let hier goed op bij de aanschaf. Ook mag de broek niet te strak zitten omdat de extra ruimte tussen de broek en de huid zorgt voor extra isolatie.

Wanneer draag je een wandelbroek met voering?

Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe ver je gaat lopen, waar je gaat lopen (een open veld is vaak een stuk koeler dan door het bos) en of er bijvoorbeeld veel wind staat. Ook is de een vatbaarder voor kou dan de ander. Over het algemeen wordt het vanaf een graad of 5 toch wel een stuk fijner om te wandelen in een gevoerde wandelbroek.

Een wandelbroek met voering zul je dus voornamelijk in december, januari en februari dragen. De gemiddelde temperaturen liggen dan onder de 4 graden. Ook in november en maart kan het soms nog erg koud zijn, let er in deze maanden dus op hoe warm het verwacht te worden voordat je de deur uit stapt.

Boven de 7 graden zouden we een gevoerde wandelbroek afraden. Je wilt het immers ook niet te warm hebben tijdens je wandeling en te veel zweten. Dit kan ook leiden tot uitputting en een onplezierig gevoel tijdens de wandeling.

Mijn favoriete merk wandelbroek met voering

Zelf heb ik in begin 2018 een gevoerde wandelbroek gekocht van het merk Maier. Meteen vanaf het eerste moment dat ik deze wandelbroek met voering aandeed voelde hij goed aan. Ik had voldoende ruimte om te bewegen en de stof voelt plezierig op de huid. Wandelen met deze wandelbroek was ook meteen een stuk aangenamer. Geen half-bevroren benen meer maar gewoon comfortabel een lange wandeling maken. Zo blijft wandelen in de winter toch een stuk aangenamer!

Mijn gevoerde wandelbroek van Maier koop je hier bij de Bever.