De vijf mooiste wandelingen van 2019

2019 is weer bijna voorbij en dus is het een mooi moment om terug te kijken naar de wandelingen van het afgelopen jaar. Wat waren de mooiste wandelingen van 2019? Het is een voor ons een bewogen jaar geweest niet alleen zijn we verhuist naar de mooie Veluwe. We zijn ook nog naar op reis gegaan naar landen die bijna synoniem staan met wandelen, namelijk Ierland en Zweden. Op onze blog hebben we zoveel geprobeerd jullie op de hoogte te houden van de wandelingen die we het afgelopen jaar hebben gemaakt. In dit artikel nemen we jullie mee naar de vijf mooiste wandelingen.

1. LAW 2: van Amerongen naar Ede

De dertiende etappe van het Trekvogelpad was een vroeg hoogtepunt voor ons. We liepen deze etappe van het Trekvogelpad eind februari, een paar weken voor onze verhuizing. De wandeling heeft ervoor gezorgd dat we zonder stress konden verhuizen. De avond voor aanvang waren we al aangekomen in het dorp Amerongen, wat een prachtig dorp. Het dorp is ingeklemd tussen de Utrechtse heuvelrug en de Neder-Rijn en een bezoek meer dan waard. De wandeling loopt via de bossen van de Utrechtse heuvelrug en langs de oever van de Neder-Rijn naar Rhenen. Als je in het seizoen bent kan je onderweg genieten van de vele vogels. Zo kijk je onder andere uit over het natuurgebied de Blauwe Kamer. Helaas waren we zelf buiten het seizoen en was het weer niet geweldig, maar we komen zeker nog een keer terug, daarom hoort de wandeling op onze lijst van mooiste wandelingen.

Eelco door het bos - Van Amerongen naar Rhenen - Trekvogelpad - HappyHikers

2. De Dingleway: Van Dingle naar Dunquin

In de zomer waren we op vakantie in westkust van Ierland. Doel van de vakantie was het lopen van de Dingleway. Een meerdaagse trektocht over het schiereiland Dingleway. We hebben een geweldige vakantie gehad en deze wandeling zal altijd een belangrijke herinnering voor ons blijven en mag daarom niet ontbreken bij de mooiste wandelingen van 2019. Al was het maar omdat het onze eerste echte lange afstand wandeling samen was. Een van de hoogtepunten van de route was de wandeling van Dingle naar Dunquin. De wandeling van 23,5 kilometer komt traag op gang, maar heeft een spectaculaire finale, waar je over heuvels loopt met uitzicht op de Atlantische oceaan. Onderweg volg je de Ierse kust en loop je langs geschiedenis van Ierland met ruïnes herinnerend aan de grote hongersnood en de bronstijd. Aan het einde beklim je de top van Mount Eagle waarna je de rest van de route een verbluffend uitzicht hebt. Alleen al voor het uitzicht moet de wandeling op deze lijst.

3. De Dingleway: Dunquin naar Feohanagh

De Dingleway heeft veel indruk gemaakt het afgelopen jaar, dus daarom staat ook de etappe van Dunquin naar Feohanagh op onze lijst. Als we het uitzicht in Dunquin geweldig vonden dan was het uitzicht over de kliffen van Feohanagh adembenemend. Ondanks al die jaren aan de kust te hebben gewoond heb ik nog nooit zo mooie kustlijn gezien. Tijdens de route loop je langs de kliffen en kijk je direct de Atlantische oceaan in. De helft van deze etappe loopt over het strand, hierbij zie je Mount Brandon al voor je opdoemen. Ook is er op 2/3e van de route een leuke plek om even te lunchen. Vervolgens klom je omhoog en kwam je bij de kliffen, die eigenlijk het best met foto’s te beschrijven zijn. We hebben deze twee etappes eruit gehaald, maar eigenlijk hadden de andere etappes van de Dingleway ook niet misstaan in dit overzicht. De route is meer dan de moeite waard.

Kliffen en zon - De Dingleway - HappyHikers

4. Deelerwoud

Naast onze avonturen in Ierland staat er ook een wandeling in de buurt op. Onze boswandeling door het Deelerwoud. Dit is een prachtig natuurgebied midden in Nederland tussen twee nationale parken in. We liepen de wandeling vanwege de bronstijd en in de hoop herten en reeën te zien. Helaas waren ze midden op de dag goed verstopt. Desondanks was het een prachtige wandeling langs een gevarieerd bos en een heidegebied. Aangezien de bronstijd ook midden in de herfst valt konden we tijdens de wandeling ook volop genieten van de alle paddenstoelen in het bos. Nu we op de Veluwe wonen valt het ons pas echt op hoeveel verschillende soorten er wel niet zijn. Goed voornemen voor 2020: de verschillende paddenstoelen leren kennen.

paddenstoel Deelerwoud - HappyHikers

5. Ameland – Roosduinen en Landweerdijk

Tot slot een van de wandelingen die we maakte op Waddeneiland Ameland. Als je van wandelen houdt kan je bijna niet om de Waddeneilanden heen en daarom besloten we in november nog een weekend naar Ameland te gaan. Een van de wandelingen die we maakten was van Natuurmonumenten en liep door een prachtig duinlandschap. Het duinlandschap is opnieuw ingericht door Staatsbosbeheer door een aantal bomen te verwijderen en hierdoor de oorspronkelijk soorten een nieuwe kans te geven. Het resultaat: een prachtig duinlandschap waarin je het natuurlijk reliëf van het landschap goed terugziet. De wandeling loopt door verschillende landschappen: bos, duin en coulisselandschap met weilanden. Een typisch Nederlands landschap. Tijdens het wandelen is de zee nooit ver weg en ruik je de zilte lucht. Een echte aanrader als nog een bestemming zoekt voor paar dagen er tussenuit.

Verdwalen in niemandsland Roosduinen - Ameland Roosduinen en Landweerdijk - HappyHikers