Veluwse zoom – Rheden (16km)

Zo eind augustus wilden we graag nog genieten van het zomerse weer voordat de herfst weer langzaam zou beginnen en onze tijdsindeling weer bepaald zou worden door andere verplichtingen. Aangezien we laatst al een keer het Nationaal Park de Hoge Veluwe hebben mogen ontdekken, wisten we al snel waar we nu naar toe wilden: de Veluwse Zoom.

De Veluwse Zoom is een prachtig gebied op maar anderhalf uur rijden van Den Haag. Soms is Nederland toch heerlijk overzichtelijk. Het plan was een weekend kamperen en ondertussen een mooi stuk Nederland ontdekken. Ja, natuurlijk was ik (Eelco) er al wel een keer geweest, maar ja, toen was ik waarschijnlijk nog erg jong en dan vergeet ik het weer. Onze wandeling begon bij Rheden, een goede uitvalsbasis vanuit waar je de Veluwse Zoom perfect kan ontdekken. Eerst liepen we naar het bezoekerscentrum, waar je wat algemene informatie kan vinden over het gebied en opvallend veel insectenhuisjes. Hier besloten we onze plan voor de dag door te spreken onder het genot van kop thee en een gedeeld stuk taart.

Boom op de heide, Veluwse Zoom- HappyHikers

Weiland Veluwse Zoom- HappyHikers

De route over de Veluwse Zoom

In de Veluwse Zoom staan verschillende wandelingen uitgezet. We hadden van te voren een wandeling uitgestippeld, die verschillende routes zou combineren. De wandeling had een afstand van 16 kilometer en leidde ons in een rondje om de Posbank. Dit gebied is enorm populair bij verschillende soorten buitensporters. Eenmaal het bezoekerscentrum achter ons gelaten kwamen we al snel op een uitgestrekte heide aan.

Helaas waren ook op de Veluwse Zoom de teken van de recente hittegolf goed zichtbaar. De heideplanten waren hun paarse kleur al kwijt, maar het uitzicht was nog altijd prachtig. Het golvende landschap omringd door bos. Eenmaal de heide overgestoken liep de weg omhoog het bos in. In het bos vonden wij opvallend veel versteende paddenstoelen. Sommige hadden bomen bijna compleet overwoekerd, waardoor de boom niet meer leefde en de paddenstoelen dus ook uitdroogden. De wandeling was ook erg leerzaam, want overal stonden struiken gevuld met blauwe bosbessen. Goed om te weten welke bessen ik in het wild kan plukken, je weet maar nooit.

Panorama heide Veluwse Zoom - HappyHikers

Paddestoel op boom - HappyHikers

Volg de GPS

De wandeling was extra spannend omdat we voor het eerst onze GPS hadden meegenomen. Vanaf nu nooit meer verkeerd lopen en altijd op het juiste pad blijven. Althans dat is de gedachte. Op een gegeven moment kwamen bij een t-splitsing, maar de GPS gaf aan dat wij rechtdoor moesten. Zonder twijfel volgde we de GPS, en wat volgde was een avontuurlijk “pad” over boomstammen en steeds dikker wordende begroeiing van varens. Hierdoor werden we toch aan het twijfelen gebracht over de route. Gelukkig kwamen we boven bij een open plek tussen de bomen. Ongezien waren we behoorlijk gestegen en stonden we tussen de hoge bomen. Hier besloten we kort bij te komen om vervolgens weer verder te lopen over een meer bestaand pad. Wil je meer lezen over onze keuze voor een GPS en het wandelen met een GPS hou dan ons blog in de gaten. 

Pad door de varens - HappyHikers

Lunch

Hierna volgde een lang kringelend pad door het bos. Links en rechts kwamen we paarden en mountainbikers tegen, die van dezelfde paden gebruik maakten. Gelukkig zijn de paden goed aangegeven en moet je alleen bij het kruizen van de verschillende van de paden goed opletten. Inmiddels hadden we honger gekregen. Toen we het bos uitliepen, en het zoveelste wildrooster passeerden, kwamen we langs een restaurant gelegen in een boerderij aan een mooie open vlakte. Aangezien ons wandelgezelschap voor de dag zelf veel eten had meegenomen besloten we toch niet te gaan zitten. We liepen het bos weer in op zoek naar een bankje om te lunchen. Deze bleek maar lastig te vinden en dus besloten we langs de kant van de weg te stoppen. In mijn enthousiasme vond ik een oude boomstam die we konden gebruiken als bank. Dat werkt eigenlijk ook net zo goed.

Brug over de wal - HappyHikers

Weiland met paarden - HappyHikers

Schommelen!

We liepen inmiddels weer in een boog terug naar ons beginpunt. Na weer een wildrooster kwamen we op een groot open veld met links weilanden en rechts alweer wat bebouwing. De koeien in de wei hadden duidelijk geen zin in het dorre gras en probeerden de sappige lage hangende bladeren op te eten. Een bijzonder gezicht, want je zou niet verwachten dat het zou lukken. Zo zie je maar weer dat een koe veel meer is dan een melkfabriek. Via het pad kwamen bij een kleine speeltuin met een kleine uitzichttoren en een kleine kabelbaan waarmee je zo’n tien meter kon overbruggen. Na een lange warme dag wandelen was het tijd voor het kind in ons zelf en dus besloten we allemaal een keer heen en weer te gaan. Wat natuurlijk een geweldige afwisseling was. Een paar mooie foto’s laten (nee, die kunnen we echt niet delen…) waren we uitgespeeld. Het was tijd om terug te lopen naar de auto.

Schommelen op de Veluwse Zoom - HappyHikers
Groepsfoto - HappyHikers

Ook wandelen in de omgeving?