Van Amerongen naar Rhenen – Trekvogelpad – Law 2

Eind februari was het weer tijd voor een mooie wandeling. Een paar weken later zou bij ons de verhuisstress losbarsten en dus leek het ons fijn er even een weekend tussenuit te gaan. We besloten onze weg op het trekvogelpad te vervolgen en twee etappes te lopen in 1 weekend. De eerste etappe lopen we van Amerongen naar Rhenen, lopen jullie mee?

Route van Amerongen naar Rhenen – Trekvogelpad

Voor de route van deze etappe van het trekvogelpad (van Amerongen naar Rhenen) zouden we graag iedereen willen verwijzen naar de website van wandelnet. De route staat altijd erg goed aangegeven dus een route meenemen vonden wij niet zo nodig. Toch downloaden we altijd voor de zekerheid de GPS route op onze mobiel.

Kasteel Amerongen - Van Amerongen naar Rhenen - Trekvogelpad - HappyHikers

Amerongen

We besloten om in Amerongen te overnachten zodat we de dag erop fris en fruitig op pad konden gaan en niet eerst twee uur met het OV onderweg zouden zijn. Een goede keuze want Amerongen is een erg leuk stadje! Wat een prachtige huizen hebben ze hier, sommigen heel modern opgeknapt maar aan de buitenkant zijn de oude karakteristieke details behouden gebleven! Het voelde er erg gemoedelijk en is zeker ook zonder deze wandeling een bezoek waard. De oude molen draait nog en ook Kasteel Amerongen is te bezoeken.

Op zaterdagochtend gingen we iets later dan gepland op pad, het bed lag namelijk nog zo lekker, daar moet soms in het weekend ook van genoten worden. Omdat we de dag ervoor al een rondje door Amerongen hadden gelopen wisten we wel waar we heen moesten, zoeken naar het beginpunt was dus niet nodig. Langs het kasteel lopen is toch wel heel karakteristiek. Toch blijkt dit niet de originele plek te zijn van het kasteel, daar liepen we even later langs. We waren Amerongen nog niet uit of we kwamen bij een mooie uitkijkpost over de Amerongse Bovenpolder. We zagen hier het stadje mooi liggen en konden ook nog redelijk ver kijken. Daarnaast was het voor Saska een overwinning met haar hoogtevrees toch het uitkijkpunt op te gaan.

Amerongen in de verte - Van Amerongen naar Rhenen - Trekvogelpad - HappyHikers

Vanuit de Amerongse Bovenpolder richting het Amerongsche Bos

We bleven nog een stukje langs de Amerongse Bovenpolder lopen totdat we bij een klein stadje aankwamen, of in ieder geval het begin van wat Elst bleek te zijn. We waren nog maar net op pad dus liepen door. Gelukkig liepen we na een paar honderd meter alweer het (Amerongsche) bos in, heerlijk! In dit gebied zijn veel grafheuvels uit de bronstijd te vinden zijn. We hebben hier zelfs wat konijnen gespot en Eelco zweert erbij dat het toch echt een hert was wat hij heeft gezien. In het eerste gedeelte was het nog redelijk rustig, maar daarna kwamen we op een mountainbike pad terecht, dat liep toch wat minder gezellig. Gelukkig duurde dit niet al te lang en lieten we ze snel weer achter ons.

Eelco door het bos - Van Amerongen naar Rhenen - Trekvogelpad - HappyHikers

Op dit gedeelte van het traject merkten we ook dat we echt op het trekvogelpad liepen. Al hebben we niet veel trekvogels gezien, verschillende soorten vogels gehoord des te meer! Ook zagen we nog een specht koppel losgaan op een boom. Fijn zo door de natuur met veel dieren. We bleven langs het Prattenburgse Bos lopen, wat er ook uitzag als een perfecte plek voor een mooie zondag wandeling.

Elst en Plantage Willem III & uitkijkspunt

Na het Amerongsche Bos liepen we een stuk naar onderen richting Elst. We liepen gelukkig niet het dorp in maar bleven redelijk in de natuur. Na een N-weg over te zijn gestoken kwamen we uit op een oude oprijlaan met aan beide zijden akkervelden. Gelukkig kwamen we snel weer in de echte natuur, namelijk richting het bos en de heidevlakte. Hier stond een idyllisch bankje onder een eenzame boom. Vanaf dit punt had je een prachtig uitzicht over de oude tabaksplantages (Plantage Willem III), Remmerden en de Nederrijn. Tijd om even te zitten, wat thee te drinken en fruit te eten dus.

Plantage Willem 2 - Van Amerongen naar Rhenen - Trekvogelpad - HappyHikers

Dit gebied was echt schitterend. De rivier, een dorpje, maar ook een weids uitzicht. Toen we verder liepen zag je ook goed de muur van bomen waar we straks weer in zouden verdwijnen maar ook de barre zandgrond, een klein vijvertje en dorre bomen. Het gebied had iets heel speciaals en we waren blij er te lopen en het te beleven. Niet snel nadat we het bos weer in liepen zagen we dat de route naar rechts afsloeg maar rechtdoor was een mooi uitzichtpunt. We besloten deze paar extra meters te maken om te ontdekken wat voor mooie vergezichten we hier zouden kunnen zien. Vanaf hier hadden we uitzicht op wat we dachten dat Veenendaal was, maar het had ook Ede of Wageningen kunnen zijn achteraf gezien… Het was wel leuk om even te zien maar het was mooier geweest als we alleen uitzicht over een natuurgebied hadden gehad.

Richting Rhenen

We hadden er al wel wat kilometers opzitten en liepen het laatste stuk door het bos richting Rhenen. Jammer was wel dat we op een gegeven moment honden tegenkwamen die getraind werden als speurhond (?). Hier zat ook een ontzettend jonge hond tussen die aan een ketting lag en alleen maar aan het janken was, dat arme beest… Moet dat nou op zo’n manier? Niet veel verderop lagen veel omgekapte bomen, ook dat maakt me altijd een tikkeltje verdrietig, kunnen we de natuur niet gewoon z’n gang laten gaan? Maargoed, dat hoort er blijkbaar bij, misschien begon ik gewoon wat moe te worden..

Mooi uitkijkpunt - Van Amerongen naar Rhenen - Trekvogelpad - HappyHikers

Het laatste stuk door het bos liep fijn, maar was niet erg speciaal. We hadden eigenlijk iets te weinig eten bij ons en voeten hadden wel even een break nodig dus het was fijn om te weten dat Rhenen niet ver meer was. Het laatste stuk liepen we nog langs een scoutingvereniging en langs een mountainbikepad wat er erg lastig uitzag (gelukkig wel een separaat wandelpad).  En toen was daar opeens weer de echte bewoonde wereld…

Meer over het trekvogelpad?

Rhenen & Langs de Nederrijn

We liepen langzaam de buitenwijk van Rhenen in. We hadden het niet door, maar waren in het stuk hiervoor toch een flink stuk gestegen. Nu liepen we langzaam naar beneden, richting de historische binnenstad. Helaas hadden we onderweg te weinig eten mee gehad dus waren wel toe aan een late lunch (het was inmiddels 2 uur geweest). We besloten bij een bakkerij wat te gaan eten voordat we de laatste kilometers zouden maken. Na onze lunch vervolgden we onze weg door Rhenen richting de Nederrijn.

Er liggen wat weilanden naast de rivier, om ruimte te geven wanneer het water hoog staat dachten we. Ook waren er mooie nieuwbouw huizen langs de Nederrijn. Toch snappen we dat zelf niet helemaal… Iedereen weet toch dat het waterpeil gaat stijgen? Waarom zou je dan een nieuw huis bouwen langs een rivier?

Na een stuk langs de rivier te hebben gelopen kwamen we bij een lange trap omhoog waarvan de route toch echt zei dat we die moesten nemen. Gelukkig waren we er bijna, maar ik (Saska) was stiekem wel een beetje bang dat we een zelfde soort trap weer naar beneden zouden moeten nemen. Met bepakking op je rug gaat dat toch altijd wat lastiger. Gelukkig was het die dag niet meer het geval en kwamen we na een klein stukje door het bos aan bij ons hotel voor de nacht. De etappe van Amerongen naar Rhenen zat er weer op, en wat hebben we genoten van weer even in de natuur zijn, heerlijk. Gelukkig hebben we morgen nog een dag te gaan, dan lopen we van Rhenen naar Ede.

Rating Amerongen naar Rhenen – Trekvogelpad

We vonden de wandeling over het trekvogelpad van Amerongen naar Rhenen erg mooi en willen hem dan ook graag een 8/10 geven. Dit mede door het veranderende landschap tijdens de route!

Meer weten over het trekvogelpad? Check deze pagina.