Trekvogelpad LAW 2: van Otterlo naar Hoenderloo

Vorige week hebben jullie al het eerste deel kunnen lezen van ons wandelweekend op het Trekvogelpad in de Veluwe. We liepen toen zo’n 20km van Ede naar Otterlo. Het tweede deel van het Trekvogelpad gaat van Otterlo naar Hoenderloo via park de Hoge Veluwe. Vandaag was de route iets korter, namelijk zo’n 16 kilometer.

Route van Otterlo naar Hoenderloo op het Trekvogelpad - HappyHikers

De route: Trekvogelpad (LAW2) van Otterlo naar Hoenderloo

De route van Otterlo naar Hoenderloo over het Trekvogelpad vind je hier. 1 stukje van de route kreeg ik niet goed op de kaart, omdat er volgens google maps een stukje van de weg zou missen, jej! Dit stukje is na het restaurant in park de Hoge Veluwe. Je kunt er dan voor kiezen om te lopen over de Kronkelweg of het pad wat er parallel aan loopt. Volg hiervoor eventjes de mooie wit-rode wegmarkeringen. Let op: dit stuk van de route loopt wel iets zwaarder omdat het voornamelijk zandwegen zijn. Toch loop je hier echt door de natuur, in plaats van verhard over de kronkelweg. We zijn blij dat we de “off-road” optie hebben gekozen.

Naar het beginpunt in Otterlo - Trekvogelpad - HappyHikers

Vroeg op pad! Al om 7.30 uur aan het lopen.

We werden al vroeg wakker in onze tent. Nu was de vraag: lawaai maken en opstaan of nog even blijven liggen? Het zou vandaag nog warmer worden dan de dag ervoor dus eigenlijk wilden we wel vroeg op pad. Terwijl we zo min mogelijk lawaai probeerden te maken hebben we onze tent opgeruimd en ontbijt gemaakt. We zagen nog wat konijntjes rondhuppelen waar we een oude wortel aan hebben gegeven die we nog over hadden. Zo schattig! Nog even waterflessen bijvullen en we waren klaar om op pad te gaan.

Lees ook: Het Trekvogelpad: van Ede naar Otterlo

We liepen een paar honderd meter terug naar het beginpunt van de route voor de dag. Het was enorm stil overal, de natuur ontwaakte net (of nouja, die waren natuurlijk al een paar uur wakker, maar zo voelde het). In de opkomende zon ziet alles er net even iets mooier uit. Het was fijn om in stilte door de natuur te lopen zo ‘s ochtends vroeg!

Mooie paddenstoel in ochtendlicht - Trekvogelpad - HappyHikers

Het beginpunt: mooie natuur!

Vanaf het beginpunt laat je de weg weer achter je en loop je het relatief bosrijke gebied in over onverharde paden. Aan de linkerhand ligt Droompark de Zanding. We kenden dit helemaal niet maar zagen dat ze daar ook tiny houses te huur hebben voor een weekend of week. Misschien een leuk idee voor in de winter? Het uitzicht was in ieder geval geweldig (zie ook eerste foto)! Een stukje verderop komen we nog een mooie paddenstoel op een boom tegen, die gele kleur spat er nog meer uit in de ochtendzon!

Kerk in Otterlo - Trekvogelpad - HappyHikers

Otterlo

Al snel lopen we Otterlo binnen. Een klein plaatsje met leuke huizen (waaronder weer een aantal in het bos? Wat een droom!). We lopen langs het plaatselijke kerkje en een aantal restaurants en hotels richting Park de Hoge Veluwe. Van wat we zo ‘s ochtends vroeg zagen ziet Otterlo er erg leuk uit en zou hier overnachten ook zeker een goede optie zijn geweest! We lopen verder en komen nog langs een weiland met een paar koeien en kalven. Ze stonden / lagen daar lekker te relaxen. Zo zou het leven toch moeten zijn voor die dieren?  (#GaVega!)

Koeien in de wei - Trekvogelpad - HappyHikers

Als 1 van de eersten die ochtend in Park de Hoge Veluwe?

We waren immers al vroeg vertrokken en kwamen dus ook op tijd aan bij de ingang van Park de Hoge Veluwe. We hadden het gevoeld dat we 1 van de eersten waren die het park inliepen die ochtend. Toch ook wel weer leuk, hopelijk zien we vandaag meer dieren (op de koeien na dan, haha)!  We betaalden de €9,50 entree per persoon en babbelden nog even met de mevrouw achter de kassa.

Vervolgens liepen we het park in en sloegen meteen af het bos weer in. De route staat in het park erg goed aangegeven. Ook vonden we het fijn dat er op veel plekken picknick tafels stonden of mooi gelegen bankjes waar je even kunt zitten en de prachtige natuur in je op kunt nemen. Dat is dan toch weer 1 van de voordelen van een privaat park.

Op zoek naar Reeën op de Hoge Veluwe - Trekvogelpad - HappyHikers

Jaa! We hebben reeën gespot!

Omdat het nog vroeg was hoopten we op het spotten van reeën in het park. En ja hoor! In totaal hebben we ze wel 3x gespot! Vroeg opstaan op zondag is het helemaal waard. Helaas hebben we ze niet op foto kunnen krijgen, ze waren elke keer te snel weer weg. Misschien ook niet erg, zo blijven ze immers wild en konden we echt even van het moment genieten om zulke dieren te spotten! Na de eerste keer waren we extra aan het opletten of we ze nog een keer konden zien, het tempo lag daardoor ook wat lager… In totaal hadden we geluk en hebben we 3 keer reeën gezien. Daarnaast hebben we ook nog een specht kunnen zien die zijn plaats verried door zijn kenmerkende tikkende geluid tegen een boom.

Verder liep de weg fijn door het bos. Dit scheelde veel in de hitte en maakte de route wat dragelijker. De paden waren goed onderhouden en de bewegwijzering wat prima. We hebben hier amper naar de route hoeven kijken wat wel een stuk fijner loopt.

Wandelen door de Hoge Veluwe - Trekvogelpad - HappyHikers

Aangelegde tuinen

Zo rond het Kröller-Müller museum komen we langs een aantal aangelegde tuinen die nog uit de tijd van de vorige eigenaren stammen. Deze liggen ook nog ergens in het park begraven op de Franse Berg. Hier komt de route ook nog langs (al liggen de graven wel in een verboden toegang gebied). Daarnaast voert de route ons ook nog langs de tafelberg, hier kon vroeger over een groot heidegebied worden uitgekeken. Dit is nu helaas niet langer het geval vanwege de vele grote eiken die het zicht versperren en de overhand hebben op de heidegrond.

Mooie heide - Trekvogelpad - HappyHikers

Een stukje verderop kom je ook nog oude herinneringen tegen van de bouw van het originele Kröller-Müller museum wat door geldgebrek nooit is afgebouwd. Hierdoor doemen er opeens gewapende betonblokken op in het landschap wat een raar zicht geeft. Het huidige Kröller-Müller museum zou tijdelijk zijn, maar staat er inmiddels al zo lang dat het tijdelijke een beetje teniet gedaan wordt.

Tijd voor een pauze

Na deze mooie landschappen is het tijd voor een pauze. Even zitten en de backpack af kunnen doen is wel fijn. We hebben bij het parkrestaurant wat gedronken en een soepje gegeten. Zo konden we even de mooie natuur op ons laten inwerken. We waren inmiddels al op de helft van de route tussen Otterlo en Hoenderloo en het was nog maar rond 10 uur. Na het soepje hadden we het gevoel dat we er weer tegenaan konden en gingen we verder voor de laatste 8 kilometer.

Zandvlaktes op de Hoge Veluwe - Trekvogelpad - HappyHikers

Zandgebieden en zwaar lopen

We liepen verder over de route en kwamen weer op een zandpad terecht. Dit ging in het begin prima maar later begonnen we dit toch wel een beetje te voelen. Afwikkelen van je voet gaat anders met zoveel zand en onze knieën vonden het ook niet altijd even fijn. Toch was het er fijn lopen en spotte we hier voor de derde keer die dag reeën. Ook was het er erg stil en konden we echt opgaan in de natuur. Soms konden we tussendoor nog wat mooie foto’s maken en genieten van het uitzicht.

Jachtslot St Hubertus - de Hoge Veluwe - Trekvogelpad - HappyHikers

Jachtslot St. Hubertus

Aan het eind van ons gezwoeg door het zand kwamen we uit bij de vijver met uitzicht op het Jachtslot St. Hubertus. Het jachtslot is kenbaar ontworpen door Berlage, met veel karakteristieke details. Ook is hier nog een theepaviljoen, maar we besloten door te lopen. Vanaf hier hadden we in ons hoofd dat het niet meer erg ver zou zijn. Nog zo’n 3,5 kilometer te gaan en het wandelweekend zat er weer op!

Saska begon last te krijgen van haar voeten dus zo’n kilometer na het Jachtslot hebben we even een pauze gehouden waarbij de schoenen uit konden. Dit voelde toch wel als een opluchting. Vanuit Hoenderloo zouden we de bus nemen richting Apeldoorn om vervolgens weer op de trein te stappen. Toen we zagen dat we nog zo’n 50 minuten de tijd hadden was het of langer blijven zitten, of de schoenen aan en even doorbijten. Uiteindelijk zijn we voor het laatste gegaan.

Jachtslot St Hubertus dichtbij - de Hoge Veluwe - Trekvogelpad - HappyHikers

Het laatste stuk van het park is ook nog een mooi stuk bos, al hoor je nu al wel de snelweg in de verte. Het was een mooie zondag, maar helaas werd de stilte vaak verstoord door luidruchtige motoren… Hier ergerden we ons eerlijk gezegd wel een beetje aan maar dat mocht de pret niet drukken. Het werd hier ook drukker in het park aangezien we dichter bij de uitgang kwamen. De laatste kilometers van de route van Otterlo naar Hoenderloo gingen snel, en we konden zelfs nog 15 minuten bij de bushalte uitrusten voordat de bus kwam.

Two happy faces

We waren erg blij na een voldaan weekend wandelen over het Trekvogelpad. We willen zeker de route een keer vervolgen, maar wanneer? Dat blijft nog de vraag… Onze favoriet was toch eigenlijk wel de route tussen Otterlo en Hoenderloo, park de Hoge Veluwe is echt prachtig! Zeker een aanrader!

Meer weten over het trekvogelpad? Check deze pagina.

Happy Selfie - Trekvogelpad - HappyHikers