Trekvogelpad LAW 2: van Ede naar Otterlo

Halverwege juli besloten we een weekend op pad te gaan. We wilden graag de natuur in, en gecombineerd met kamperen konden we ons alvast voorbereiden op 1 van onze grote dromen voor de komende jaren: de Kungsleden in Zweden lopen! Met volle bepakking fietsten we ‘s ochtends naar het treinstation om de trein te pakken naar station Ede – Wageningen. Vanuit hier begon onze tweedaagse tocht over het Trekvogelpad (LAW 2). De eerste dag liepen we van Ede naar Otterlo. De tweede dag was van Otterlo naar Hoederloo over de Hoge Veluwe.

Route van ede naar otterlo van het Trekvogelpad - HappyHikers

De route: het Trekvogelpad LAW 2 van Ede naar Otterlo

Zoals gebruikelijk hebben we ook van deze route een kaart gemaakt. Zelf vonden we dit enorm handig, want al staat de route redelijk goed aangegeven, soms waren we toch een beetje “verdwaald”. Door op de GPS app op onze mobiel te kunnen kijken was dit gelukkig nooit een probleem. Ook ontdekten we dat we gewoon de .kml bestanden konden inladen, heel fijn!  Niet alles kon goed worden opgenomen op de kaart. Zo kan je bij de kruising tussen de Horalaan en Dokter Hartogsweg bijvoorbeeld doorsteken richting het spoor, waar je veel meer in de natuur loopt (met soms een voorbij razende trein). Ook geeft de bewegwijzering een andere route aan bij het begin van de Ginkelse Heide (net nadat je onder de A12 doorloopt). Toch vonden we onze route door het heidegebied mooier. Gebruik de route dan ook als leidraad maar trek een beetje je eigen plan.

Landgoed Hoekelum - HappyHikers

Het begin:  Landgoed Hoekelum

We begonnen onze route bij station Ede-Wageningen. Om bij het beginpunt van het Trekvogelpad te komen is het een stuk rechtdoor lopen, dit is een plezierig stuk aangezien je al wat landelijker loopt (zeker in vergelijking met Den Haag…). We hadden allemaal eten ingeslagen maar kwamen bij het begin van Landgoed Hoekelum (net voorbij het Kasteel) een leuke boerderij tegen waar ze een café in hadden gemaakt. Dit zou een goed beginpunt zijn voor een kopje koffie. Wij waren pas net aan het lopen en het beloofde een warme dag te worden, dus besloten door te lopen.

Eelco trekvogelpad - HappyHikers

Je loopt vervolgens na de boerderij meteen het bos van het landgoed in. Een mooie plek om beschut te wandelen. Wel hadden we veel te maken met zandgrond, maar dat kwam misschien ook omdat het al een paar weken erg droog was in Nederland. Dit vonden we wat zwaar lopen. Vanuit het bos loop je wat meer een woonwijk in, of nouja, woonwijk… Woningen die midden in het bos staan. Wat een prachtplek om te wonen zeg! We waren wel een beetje verwonderd over de plek en droomden stiekem ook wel van zo’n huis. Wie weet over een aantal jaar?

Lunchpauze trekvogelpad van ede naar otterlo - HappyHikers
Lees ook: Tips voor het kopen van een backpack

Langs het spoor & lunchbreak

We liepen de omgeving Ede uit langs het spoor. Hier was verder niks behalve een beetje overgroeid pad en af en toe een trein die voorbij raasde. Eigenlijk wel heel apart om daar zo te lopen. We vonden het wel mooi. Hierna vervolgden we onze route verder langs het spoor maar nu over een verharde en semi verharde weg. Er waren hier veel fietsers dus we moesten achter elkaar aan lopen. Het was een mooi stuk langs maisvelden. Net voordat we het spoor zouden oversteken kwamen we langs een paar bankjes. We besloten hier even een korte brunch / lunch break te houden en vooral veel water te drinken. De temperaturen liepen al aardig op en het was inmiddels al zo’n 25 graden. Dat is best wel zweten met een backpack op!

Spoorwegovergang trekvogelpad van ede naar otterlo- HappyHikers

Nadat we het spoor waren overgestoken volgt weer een stuk zandpad. Best vermoeiend en soms een beetje zoeken naar de redelijk harde stukken. Gelukkig was het stuk zandpad niet erg lang en liepen we vervolgens een stuk bos in. Het was er erg rustig en we hoorden alleen de geluiden van de natuur.

Ginkelse Heide Trekvogelpad - HappyHikers
Lees ook: Trekvogelpad van Otterlo naar Hoenderloo

De Ginkelse Heide: Halverwege de route van Ede naar Otterlo

Nadat we onder de A12 waren doorgelopen kwamen we aan bij de Ginkelse Heide. De paaltjes zeiden dat we hier rechtdoor zouden moeten, maar onze eigen route had het over rechtsaf slaan. We besloten koppig te zijn en rechtsaf te slaan. Uiteindelijk waren we hier erg blij mee want dit stuk liep veel mooier en rustiger. Geen fietsers die je voorbij razen maar alleen zijn in de natuur. Dit voelde best wel magisch! Wel was het jammer dat het erg droog was, je merkte het aan de heide om je heen. Veel was dor en er zou zo een heidebrand kunnen uitbreken zoals op andere plekken in Nederland al was gebeurt. Desalniettemin is het een mooi stuk om te lopen!

Even bijtanken

Na het geploeter door het zand en de warme zon op ons lichaam waren we toe aan een pauze. Ons water begon ook redelijk op te raken en we hadden nog wel een aardig stuk te gaan. We besloten eventjes op het terras te gaan zitten bij Juffrouw Tok. Hier dronken we wat water en een cassis en vulden we onze waterflessen bij.

Saska in Noord Ginkel - Trekvogelpad - HappyHikers

Weer het bos in (Noord-Ginkel / Nieuw-Reemst) !

Na onze korte stop gingen we weer vrolijk verder. We liepen eerst langs wat velden met mais maar al snel kwam het bos weer inzicht. Fijn! Verkoeling onder het bladerdak! We kwamen hier nog wat andere wandelaars tegen met bepakking, maar deze gingen de andere kant op. Een mooi open veld met heide maakt een mooi foto moment. Hierna wel snel weer verder om onder de bomen te gaan lopen, want het was zweten geblazen in de volle zon. Gelukkig waren er in de verte al wat wolkjes te zien…

Wildkijkscherm Noord Ginkel - Trekvogelpad - HappyHikers

Aangezien we hier echt in het bos liepen waren er ook veel wilde dieren die we konden spotten. Nu hadden we al twee dode veldmuizen en een uitgedroogde kikker gezien onderweg, maar groot wild waren we niet tegengekomen. Nu waren we natuurlijk ook al wat later op de dag, dus de kans dat we iets zouden zien vonden we zelf erg klein. Zoals ook op het bordje aangegeven staat is de kans het grootst bij zonsopkomst en in de schemer.

Grazende runderen op het Trekvogelpad - HappyHikers

Grazende runderen!

Wel kwamen we een paar honderd meter verderop een paar grazende runderen tegen. Deze hadden grote hoorns dus we waren er eerlijk gezegd een beetje bang voor, je weet immers maar nooit wat ze gaan doen… Ze stonden verscholen tussen de bomen aan het pad waar bijna niemand kwam. Nog een stukje verder kwamen we een veel grotere kudde tegen waar ook jonge kalfjes tussen zaten, oppassen geblazen dus! Gelukkig was het hier redelijk druk qua fietsers en waren er ook andere wandelaars dus waren we iets minder bang. Misschien is in zo’n geval een backpack toch ook wel weer handig als bescherming, haha. We besloten luid te praten zodat ze in ieder geval wisten dat we er waren. Ze bleven rustig staan grazen en keken af en toe geïnteresseerd op, maar dat was het dan gelukkig ook.

Meer trekvogelpad?

Langs Mossel richting het eindpunt

Nu we bijna bij Mossel waren kwam het eindpunt ook steeds sneller in zicht. Ook werd het hier een stuk drukker met fietsers, welke veel op het terras bij Mossel even een drankje zaten te doen. Zelf wilden we liever doorlopen en verderop in de natuur even ergens zitten. Gelukkig vonden we nog een mooi bankje zo’n kilometer na Mossel. Hier hadden we mooi uitzicht over een heideveld en konden we even bijkomen. Saska had maar even haar schoenen uitgedaan zodat ze een beetje konden bijkomen. Hier hebben we een half uurtje gerelaxt waarbij Eelco nog wat staande Yoga oefeningen deed om zijn rug te ontspannen.

Velden langs het Trekvogelpad - HappyHikers

Bijna bij Otterlo!

Na onze stop gingen we weer verder voor de laatste kilometers op het Trekvogelpad van Ede naar Otterlo. We hielden het goed vol en hadden nergens last van. We liepen een stuk over een verhard fietspad (we hadden geen zin om weer door het zand te moeten ploeteren). Toch zijn die laatste kilometers wel altijd het zwaarst, al hebben we wel gemerkt dat dit voornamelijk mentaal is. Die zware laatste kilometers zijn namelijk net zo zwaar als je 20km loopt als bij 16km. Op een gegeven moment verlieten we het fietspad en liepen we nog een stuk door het Otterlose Buurtbos. Hier liep het wel fijn. Weer een beetje weg uit de drukte en op ons zelf. Nadat we het bos uitliepen kwamen we aan het eind van de etappe van Ede naar Otterlo van het Trekvogelpad.

Meer weten over het trekvogelpad? Check deze pagina.

Tips!

  • Zorg voor voldoende water onderweg. Er zijn ongeveer 3 punten waarop je een pauze kunt houden en waterflessen kunt bijvullen. Dit is bij de boerderij aan het begin, Juffrouw Tok halverwege en bij het terras in Mossel. We merkten dat we zelf wel veel dronken dus waren erg blij dat we bij Juffrouw Tok weer een extra liter water konden vullen. Onze 1,8 liter totaal voor 2 personen was namelijk wat weinig geweest.
  • Zelf waren we erg blij met de camping die we hadden gevonden. We sleepten immers niet voor niks een tent en gasstelletje mee! We sliepen bij Rust en Natuur Camping Beek en Hei. Voor €15,40 hadden we hier een leuk plekje voor onze trekkerstent op een stukje bebossing. De andere gasten waren allemaal erg vriendelijk en de sanitairgebouwen erg schoon!
  • Mocht je niet willen kamperen, dan zijn er in Otterlo ook leuke hotels en restaurants te vinden.
  • Sla vooral net na de A12 rechtsaf om rustiger te lopen door het heidegebied. Erg mooi en geen fietsers!