Tips voor het lopen van de Camino Frances

Om de blogposts van de avonturen van het lopen van de Camino Frances af te sluiten zijn hier nog de tips voor het lopen van de Camino Frances. Zoals jullie de afgelopen 2,5 weken hebben kunnen lezen heb ik de Camino Frances gelopen van Pamplona naar Logroño. Onderweg hebben we wel een aantal tips en ervaringen opgedaan die ik graag hier wil delen. Mocht je zelf ook nog tips of ideeën hebben, laat ze dan vooral achter in de comments, zo helpen we elkaar weer een beetje!

Extra veters!

Een tip die we van iemand onderweg kregen is om extra veters mee te nemen voor je wandelschoenen. Zonder je wandelschoenen ben je nergens. Wanneer je veters kapot zijn, zijn je wandelschoenen ook niks waard. Zorg er dus voor dat je een paar extra veters bij je hebt voor het geval dat. We hebben vrij weinig outdoor winkels gezien onderweg, ik geloof maar 1 in het plaatsje Viana en dat was het voor de gehele route. Maar zelfs al hebben ze deze winkels wel in de grote steden, hoe vervelend zou het zijn om nog 10km te moeten lopen terwijl je veters kapot zijn? Ze wegen weinig maar kunnen je een boel ellende besparen. Dus: neem een paar extra veters mee.

Diepvrieszakjes

Op de route die wij gelopen hebben zijn genoeg plekken om onderweg iets te eten. Mocht je graag zelf wat eten bij je hebben (misschien ben je een kieskeurige eter? de opties zijn vaak beperkt..), dan raad ik je aan om diepvrieszakjes mee te nemen! Veel mensen vervoerden hier halve stokbroden voor de lunch in zodat niet meteen hun gehele backpack onder de kruimels zaten. We vonden dit zelf wel een slimme oplossing dus zouden hier zeker de volgende keer aan denken. En je kunt het hergebruiken en het weegt weinig. Wat wil je nog meer?

Voltaren Emugel

Feit is dat je voeten het waarschijnlijk niet gewend zijn om zoveel dagen achtereenvolgend te lopen. Een Nederlandse wandelaar die we onderweg tegenkwamen vertelde dat hij elke ochtend zijn voeten insmeerde met voltaren emugel en zo geen last had van vermoeide voeten. In Voltaren Emugel is namelijk het stofje Diclofenac opgenomen wat helpt pijn te verlichten en de ontsteking te remmen. Je kunt het ook preventief opsmeren, want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Aangezien ik hier zelf wel echt veel last van heb gehad vond ik dit wel een goede uitvinding. Wanneer we weer 2+ dagen gaan wandelen weet ik wat ik in mijn backpack ga stoppen!

Welke type accommodaties?

Ga van te voren goed na in wat voor type accommodaties je zult overnachten. Bij de herbergen waar wij geslapen hebben waren er altijd dekens dus een lakenzak zou in dat geval volstaan. Mocht je liever in een slaapzak slapen dan kan dat natuurlijk ook, maar deze nam bij ons erg veel ruimte in. Daarnaast woog die van mij ook net iets meer dan een kilo, en om eerlijk te zijn, dat merk je op den duur wel. Neem bij het gebruik maken van herbergen ook een handdoek mee!

Het is ook mogelijk om in Bed&Breakfasts te slapen of in pensions. Hier is vaak normaal beddengoed en zijn er ook handdoeken. Hetzelfde geld voor Hotels natuurlijk. Dit zou dus een slaapzak, lakenzak en handdoek schelen in je backpack, maar zorgt er aan de andere kant voor dat er wel weer een ander prijskaartje aan je reis hangt.

Om even een vergelijking te maken: voor een bed in een herberg hebben wij tussen de 8 en 14 euro per persoon betaald. Een pension of B&B zit tussen de 38-55 euro per nacht totaal (wij hebben het volgende betaald: 49 in Pamplona, 39 in Logroño) en een hotel ligt hier vaak wel een stukje boven. Zo kostte het hotel waar we in Viana in sliepen bijvoorbeeld 88 euro voor een nacht.

Slippers

Oke, als je iets moet onthouden van dit artikel is het wel dat je echt slippers mee moet nemen. Ik hou niet van het woord moeten, maar geloof me, je voeten zullen je zo enorm dankbaar zijn! Je voeten krijgen best wat te verduren wanneer ze zo lang in wandelschoenen opgesloten zitten. Het voelt echt als een bevrijding wanneer die schoenen na 4 tot 8 uur wandelen dan toch weer uit kunnen. Maar stel je bent in een leuk plaatsje en je wilt bij een restaurantje eten? Dan moet ik er niet aan denken om die schoenen weer aan te moeten. Slippers zijn dan echt een uitkomst! Ze zijn niet zo zwaar, nemen weinig ruimte in, en mocht je een schoonheidsfreak zijn en in herbergen slapen, dan zijn ze ook nog eens enorm handig wanneer je daar wil douchen of ‘s nachts naar de wc moet…. Kortom: neem slippers mee!

Genoeg contant geld

In Spanje is het minder gebruikelijk om hele kleine bedragen te pinnen en ze kunnen je dan soms ook wel raar aankijken wanneer je hier om vraagt. Op sommige plekken is het niet eens mogelijk om te pinnen. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende cash op zak hebt. En nu heb ik het niet over €1000 pinnen voordat je het vliegtuig in stapt. In plaats daarvan zijn in de grote steden altijd wel plekken om te pinnen, dus wanneer je in een grotere stad komt, check dan even hoeveel je nog op zak hebt. Bij ons was het op een bepaald moment zo dan we nog maar een paar euro hadden, en dit was niet echt een fijn gevoel. Zit je helemaal in de stress als je water moet kopen maar geen geld meer hebt, oeps!

Water!

Dat brengt ons bij het laatste punt, namelijk: water! Zorg ervoor dat je altijd genoeg water en/of drinken meeneemt. Het kan onderweg erg warm zijn en goed drinken is dan echt een must. Je wilt immers niet uitdrogen tijdens het wandelen want dit bevorderd je herstel na de wandeling niet echt. Zelf hadden we allebei een dopper mee (0,4L p.p.) en ik had nog een thermosfles van zo’n 0,5L. Daarnaast stopten we wel regelmatig om iets te drinken en haalden we vaak ook een grote fles water om onze flessen weer te kunnen vullen. Tijdens het wandelen kun je niet zomaar even naar de kraan lopen en daar iets uit drinken namelijk, dus zorg ervoor dat je altijd voldoende bij je hebt. You never know…

Extra outfit

De Camino lopen is geen modeshow. Maar toch is het fijn om wanneer je aan komt op de plek van bestemming en net lekker hebt gedouched iets anders aan te kunnen trekken dan waar je al de hele dag in hebt lopen zweten. Nu hoef je echt niet 10 verschillende shirts mee, wij hadden vaak elke avond weer hetzelfde aan. Ja pech hoor, ze kennen me daar toch niet en ik ga nu eenmaal niet m’n halve kledingkast meesjouwen op mijn rug.

Opsomming tips voor het lopen van de Camino Frances

  • neem extra veters mee
  • diepvrieszakjes
  • Voltaren Emugel
  • Hou van te voren rekening met type accomodatie.
  • Slippers!
  • Genoeg contant geld
  • Water
  • Extra outfit

Mocht je alle artikelen van onze 5-daagse wandeling op de Camino Frances terug willen lezen kan dat hier:

Dag 1: Pamplona naar Puenta la Reina

Dag 2: Puenta la Reina naar Villatuerta

Dag 3: Villatuerta naar Los Arcos

Dag 4: Los Arcos naar Viana

Dag 5: Viana naar Logroño

Mocht je nog meer ideeën en/of tips voor het lopen van de Camino Frances hebben, laat ze dan vooral hieronder achter in de comments, dan helpen we elkaar weer een beetje bij het voorbereiden van het lopen van de Camino!

Meer informatie over het wandelen van de Camino?