Stadswandeling door de gotische wijk van Barcelona!

Deze winter besloten we om een warmere bestemming te kiezen en aangezien Barcelona al lange tijd op de verlanglijst van Eelco stond was de keuze niet zo lastig! Tijd om een ticket te boeken naar Spanje en lekker van de tapas, pinxtos, architectuur en zon te genieten! Om hier het oude Barcelona te ontdekken hebben we een stadswandeling door de gotische wijk gemaakt. Hier zijn nog veel gotische invloeden terug te vinden en is plezierig om in rond de lopen met veel voetgangersgebieden.

Route stadswandeling door de gotische wijk - Happy Hikers

De stadswandeling door de gotische wijk

Om de route via google maps te volgen, kijk hier. Dit maakt het wel zo makkelijk om te lopen natuurlijk! De route is in totaal zo’n 5 kilometer.

We begonnen onze route bij het welbekende Placa de Catalunya. Dit is een makkelijk beginpunt voor alle toeristische trekpleisters en ook makkelijk te bereiken met de metro. Hier sloegen we de shopstraat Avinguda del Portal del l’Angel in, een hele drukke straat met de welbekende modeketens. Niet echt iets waarvoor we naar Barcelona zijn gekomen, dus we besloten al snel een zijstraat in te duiken om de drukte te ontwijken. Hier kwamen we langs een mooie muur met graffiti. Na eventjes lopen kwamen we bij de Kathedraal van Barcelona. Een enorme toeristische plek, dus let op je spullen! We hadden die ochtend al de Sagrada Familia bezocht dus waren bang dat deze kathedraal zou tegenvallen (wat kan er immers op tegen de Sagrada Familia?). Daarom liepen we langs de kathedraal en gingen naar het Archivo de la Corona de Aragón wat gevestigd is in Palau del Lloctinent.

Palau del Lloctinent in Barcelona - Happy Hikers

Het Palau del Lloctinent was vroeger het paleis van de luitenant (de onderkoning) en is gebouwd tussen 1549 en 1558. Het heeft echter nooit dienst gedaan als paleis van de luitenant, maar is onder andere gebruikt als inquisitie-gebouw en koninklijk hof, ook heeft het hoofd van het klooster van Santa Clara hier zijn onderkomen gehad. Het wordt niet veel bezocht door toeristen, terwijl het een mooie plek is om te ontsnappen van de drukte van de stad. Het paleis is dagelijks open voor bezichtiging. Bijzonder is de deur van Sant Jordi (te zien op bovenstaande foto), deze is ontworpen door Subirachs in 1975. Dezelfde beeldhouwer heeft de gevel van de Sagrada Familia ontworpen, dit herken je ook duidelijk terug in de deur.

Zelf zijn we via het Palau del Lloctinent doorgestoken naar Placa del Rei (Koningsplein). Vanuit hier liepen we door naar een stuk oude stadsmuur wat nog bewaard is gebleven. Gek om te zien hoe klein de stad destijds was! De stadsmuur stamt nog uit de tijd van de romeinen en is gebouwd rond 400 na Christus.

Oude stadsmuur Barcelona - Happy Hikers

Vanuit dit punt liepen we door naar Carrer dels Lledó, een typisch Spaans straatje. Hier vonden we een fijne plek om even een kopje thee te drinken en iets lekkers te eten. Ze hebben veel vegetarische en vegan gerechten op de kaart staan, dus zeker een aanrader! Het café heet La Teteria in de Baixada de Viladecols. Vanuit hier liepen we verder richting de haven van Barcelona. Onderweg kwamen we nog langs het oude postkantoor en El Cap de Barcelona.

Postkantoor van Barcelona - Happy Hikers
El Cap de Barcelona - Happy Hikers

We verruilden onze stadswandeling door de gotische wijk even voor de haven van Barcelona. Hier lagen veel mooie jachten en zeilboten. We stapten even in een totaal andere wereld. We vonden het wel fijn om een stuk langs het water te lopen, even weg uit de stad en discussiërend over zulke welvaart. Gelukkig hadden we allebei dezelfde mening: zo’n groot jacht is niks voor ons! Hier zouden we niet gelukkig van worden. Zo fijn om materialisme achter je te kunnen laten, dit voelt echt als een bevrijding! De grap is wel dat we daarna langs de shopping mall liepen, deze hebben we dan ook maar letterlijk even links laten liggen. Vervolgens de Rambla de Mar overgestoken (zie ook de eerste foto van het mooie uitzicht).

Mooie jachten in de haven van Barcelona - Happy Hikers

Weer terug op het vaste land werden we begroet door het stambeeld van Columbus, dit betekend het begin van La Rambla in Barcelona. Hier even overheen lopen hoort er eigenlijk wel een beetje bij, maar werden we ook niet echt gelukkig van! Wat een mensen… Dus zijn we bij Placa Reial de Rambla afgegaan. Dit is een mooi plein, zeker een leuke plek om eventjes te gaan zitten. Maar we begonnen wel trek te krijgen dus gingen opzoek naar een restaurantje met een typisch Spaanse Menu del Dia (menu van de dag). Deze vonden in Carrer d’en Quintana bij Can Culleretes. Vegetarisch eten werd hier lastig, maar het eten was prima tegen de prijs die je ervoor betaalde, inclusief een liter wijn (verwacht geen culinaire hoogstandjes..).

Lichtelijk aangeschoten vervolgen we onze route langs de Basílica de Santa Maria del Pi. Hierna keerden we terug naar la Rambla. We zijn nog even snel de Mercado die aan La Rambla ligt ingedoken om te kijken naar alle mooi uitgestalde voedingsmiddelen. Helaas wel allemaal tegen toeristenprijzen, maar goed, dat is ook te verwachten natuurlijk. Vanaf hier liepen we weer terug richting Placa de Catalunya, om weer de metro te nemen naar onze B&B. Even lekker met de voeten omhoog hadden we wel weer verdient na deze stadswandeling door de gotische wijk!

Overige tips voor Barcelona!

Een paar inkoppertjes zijn natuurlijk de Sagrada Familia en Park Guell. Zorg ervoor dat je van te voren kaartjes reserveert, anders is de kans groot dat alles al is uitverkocht of je een lange tijd moet wachten. Reserveren kan hier en hier.

We sliepen in de wijk Gracia naast de Passeig de Sant Joan, hier waren veel leuke eettentjes (zoals onder andere La Neura en Lo Pinyol, echte aanraders!!!). Deze wijk vonden wij de perfecte uitvalsbasis om de Sagrada Familia en Park Guell per voet te bereiken.

Even de drukke stad ontsnappen kan goed door de berg Montjuïc te bezoeken. Hier kom je gemakkelijk met de groene metrolijn stop Parallel en vervolgens overstappen op de “Funicular”. Hier kun je heerlijk rondlopen door de parken en mooie musea bezoeken. Ook heb je hier een mooi uitzicht over de stad.

Vanuit Montjuïc is het misschien wel leuk om door te lopen naar Carrer de Blai voor heerlijke Baskische pinxtos! Je kent het wel, kleine broodjes met allemaal lekkers erop en een “tandenstoker” erin. Je betaald vervolgens per “tandenstoker”.  We vonden La Tasqueta de Blai een goede plek om even te zitten, lekker biertje of glas sangria te drinken en wat te eten.

Veel plezier in Barcelona! Wij hebben het er in ieder geval erg leuk gehad en erg genoten van het heerlijke eten en de fijne zonnestralen zo in de winter! Laat ons weten wat je van de stadswandeling door de gotische wijk van Barcelona vond, vinden we leuk om te horen 🙂

Je nog beter voorbereiden op een citytrip naar Barcelona?