Stadswandeling door Kopenhagen – Architectuur & Natuur

We besloten samen het nieuwe jaar in te luiden in Kopenhagen. Dit bestond uit champagne, van de hoogste meubels het nieuwe jaar inspringen en Kransekage eten. Maar natuurlijk is er meer te beleven in Kopenhagen. De stad staat bekend om zijn architectuur en hippe restaurants! Op 30 december maakten we een stadswandeling door Kopenhagen, loop je mee?

Route stadswandeling door Kopenhagen

De route die we volgden door Kopenhagen vind je hier terug. We begonnen bij de Peblinge sø, een mooi aangelegde vijver waar je de oude architectuur terugziet. We route eindigt uiteindelijk in Vrijstad Christiana.

Map Stadswandeling Kopenhagen

Het romantische Peblinge sø

De route begint bij de Peblinge sø, een romantische vijver inclusief een mooi paviljoen, zwemmende zwanen en een plek waar je in de zomer met je geliefde zelf ook in een zwaan kan stappen om de vijver over te peddelen. Aan weerszijden vind je hier de oude architectuur van Kopenhagen, prachtige statige gebouwen! Ook is hier 1 van de bekendste bruggen: de Dronning Louises Bro, oftewel Koningin Louise’s Brug. Dit is een populaire ontmoetingsplek in de zomer voor veel Kopenhagenaren.

Zwanen Peblinge So - Kopenhagen - HappyHikers

We liepen over de brug in de richting van het stadscentrum. Hier kwamen we langs de Torvehallerne, een versmarkt waar veel lekker eten te vinden is. We besloten hier te gaan lunchen. Vanaf hier liepen we verder naar het plein waar het Nørreport station is gevestigd (Nørreport vond ik altijd zo schattig klinken in het Deens!). Het station bevindt zich onder de grond en het plein is verder niet heel bijzonder maar voornamelijk druk. We sloegen linksaf richting het Rosenborg Slot.

Rosenborg Kasteel - Kopenhagen - HappyHikers

De botanische tuinen en Rosenborg Kasteel

Vanaf het Nørreport plein liepen we naar de botanische tuinen. We zijn de botanische tuinen niet in geweest want het hek waar we langs liepen zat helaas op slot. In de winter zijn de tuinen ook een stuk minder mooi, in de zomer waren we er wel natuurlijk voor omgelopen. Misschien een reden om weer eens terug te gaan naar Kopenhagen? Vanaf hier kwamen we bij het Rosenborg kasteel. Het kasteel hebben we niet van binnen bekeken maar de tuinen die erbij horen zijn ook zeker een bezoek waard. Je kunt wel een rondleiding krijgen door het kasteel, waar onder andere kroonjuwelen te zien zijn. Hierdoor ga je terug in de tijd van koning Christian IV en zijn opvolgers (1607 -1710) welke het paleis gebruikten als zomervertrek.

Treurwilg Rosenborg Kasteel - Kopenhagen - HappyHikers
Tuinen Rosenborg Kasteel - Kopenhagen - HappyHikers
Zin in meer natuur terwijl je in Kopenhagen bent? Ga wandelen in het mooie Dyrehavn!

Frederikskerk & Kastellet

We verlieten de tuinen aan de achterzijde om door te steken richting de Frederikskerk, een kerk met een lange historie. Ten tijde van de bouw was er na een aantal jaar gebrek aan financien waardoor de bouw werd gestaakt. Dit zorgde er mede voor dat de bouw erg lang duurde en het oorspronkelijke plan nooit is uitgevoerd. De eerste steen werd gelegd in 1794 en de kerk zou voor een groot gedeelte uit Noors marmer worden gebouwd. Dit bleek zo kostbaar dat in 1770 de bouw werd gestaakt en de kerk als onafgebouwde ruine bleef staan voor 150 jaar. In 1894 was de bouw voltooid en werd de kerk opengesteld voor publiek. Het is een prachtig gebouw dat veel gelijkenissen kent met de Sint-Pieter in Rome. We waren gelukkig net op tijd om er een mooie foto van te nemen voordat er een buslading Chinezen werd gedropt. Voor de rest viel het ons wel op dat er relatief weinig toeristen waren, misschien het voordeel van een stedentrip in de winter?

Kastellet - Kopenhagen - HappyHikers

Kopenhagen kent een rijke geschiedenis en dus is het niet gek dat er nog een kasteel in de stad ligt. De vestiging en verdedigingswerken zijn hier nog goed terug te zien. Op dit moment is het een gebied waar  mensen wonen, al hebben we er ook een aantal soldaten zien rondlopen. Het Kastellet is erg typerend met woningen die overeen komen met arbeidershuisjes in mooie kleuren. Het was een leuke plek om langs te lopen tijdens de stadswandeling door Kopenhagen.

Oud pakhuis - Kopenhagen - HappyHikers

Architectuur & De kleine zeemeermin

Nadat we de toegangspoort uit waren gelopen kwamen we in een nieuwe gedeelte van Kopenhagen. Hier waren oude pakhuizen mooi opgeknapt met een indrukwekkende architectonische twist, iets waar de stad natuurlijk bekend om staat. Wat dat betreft was het zeker een goed gebied om doorheen te lopen tijdens een stadswandeling door Kopenhagen. Hierna hadden we een mooi uitzicht over de haven en Fort Trekroner (waar je ook een nacht kunt overnachten, hoe geweldig zou dat zijn?). Helaas was aan de overkant van het water een industriegebied te zien, al is hier ook een energiecentrale welke een indoor skibaan heeft, een gekke combi van die Denen…. Vanaf dit punt zijn we naar de iconische kleine zeemeermin gaan zien. Plottwist: ze is ook echt klein. Hilarisch om te zien dat hier zoveel toeristen omheen staan terwijl er ook vele andere mooie beelden langs het water in de stad staan.

Beeld aan de haven - Kopenhagen - HappyHikers
Operagebouw - Kopenhagen - HappyHikers

Langs het water liepen we terug richting Nyhavn. Ook langs het water staan mooie architectonische gebouwen, zoals onder andere de operagebouw. Vanaf de kleine zeemeermin is het zo’n 20 minuten wandelen totdat je bij Nyhavn aankomt. De mooie gekleurde panden aan de haven hebben wel iets speciaals, zeker in de zomer schijnt dit een leuke plek te zijn voor de Denen om na het werk te gaan borrelen. Zelf vonden we het voornamelijk erg toeristisch maar toch besloten we hier even te stoppen voor de lunch. We hadden er immers al een aantal kilometers opzitten en waren al even op pad.

Nye Havn - Kopenhagen - HappyHikers

Vrijstad Christiana – Eindpunt stadswandeling door Kopenhagen

Vanaf Nyhavn zijn we het water overgestoken en kwamen we uit bij Vrijstad Christiana. Hier gelden geen regels voor het bouwen van huizen en dus zijn mensen hier ook zelf aan de slag gegaan. Hierdoor zijn mooie resultaten ontstaan. Waar het gebied vroeger erg hippyachtig moet zijn geweest misten we toch een beetje sfeer in de winter. Wie weet is het er in de zomer wel erg relaxt maar nu kwamen we voornamelijk andere toeristen tegen. Toch blijft het wel een boeiende plek om te zijn en om misschien inspiratie op te halen van hoe het ook anders kan.

Vrijstad Christiana - Kopenhagen - HappyHikers

Hier eindigde voor ons de stadswandeling door Kopenhagen, het werd namelijk tijd om op zoek te gaan naar champagne en kransekage om Oud&Nieuw te vieren. Hierna gingen we weer terug richting het hotel om nog even te relaxen voordat we die avond uit eten gingen, want goede restaurants hebben ze wel in Kopenhagen! Al met al is het een geslaagde citytrip geweest waarin we ook nog een gebied buiten de stad hebben kunnen verkennen, zie ook het artikel over Dyrehaven.

Overige foto’s Stadswandeling door Kopenhagen

Mooie straat

Mooie wijk Kopenhagen - HappyHikers

Huizen in het Kastellet

Woningen Kastellet -Kopenhagen - HappyHikers

Architectuur in Kopenhagen – oude pakhuizen & nieuwbouw

Architectuur - Kopenhagen - HappyHikers

Schouwburg Kopenhagen naast Nyrehavn

Schouwburg Kopenhagen - HappyHikers

Frederikskerk

Friderikskerk - Kopenhagen - HappyHikers

Je verder voorbereiden op je citytrip naar Kopenhagen?