Göteborg – Stadswandeling

Een van onze stops tijdens onze trip naar Zweden was Göteborg de tweede stad van Zweden; na de hoofdstad Stockholm. Een echte havenstad gelegen in het zuiden van Zweden direct aan de Noordzee. Natuurlijk hebben we ondanks ons korte verblijf in de stad nog wel tijd gemaakt voor een mooie stadswandeling. Als je de kaart van de stad bekijkt valt op dat er verschillende parken in de stad liggen afgewisseld met groene boulevards. Een uitstekende stad voor een mooie stadwandeling. Een opvallende wandeling door bossen, mooie uitzichtpunten en elanden. De route kan je vinken hier te klikken.

Feskakorka vanaf de andere kant - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
Stadsgezicht Göteborg - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers

Via de Kungsparken naar hipsterparadijs Haga

We sliepen op de rand van het historische stadscentrum, Inom Vallgraven, met uitzicht op de Kungsparken. De wandeling begon met een stuk langs het kanaal en door het Kungsparken. Kungsparek zijn een stadpark wat rond het historisch stadscentrum heen ligt. Zo is natuur ook in het centrum nooit ver weg. We liepen in westelijke richting en langzaam het park uit. Via een drukke weg kom je in de hippe wijk Haga.

Haga is een oude wijk aan de rand van het centrum van Göteborg. De wijk is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wijk vol met hippe koffie, eettentjes en allerlei mode en meubel boetiekjes. Midden in de wijk loopt de shopstraat Haga Nygata, deze straat mag je niet missen bij een Göteborg. Het is de plek als je op zoek bent naar een leuke lunchspot of wil shoppen. Het bijzondere aan de wijk is dat het volledig bestaat uit authentieke houtenhuizen met rode daken. Ooit was het plan om de wijk te slopen en te vervangen met nieuwbouw. Gelukkig is het nooit wat geworden met de nieuwbouw.

Haga de plek voor fika - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
Haga - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers

Ben je op zoek naar een stadswandeling dichter bij huis. Klik dan hier voor onze stadswandeling Rotterdam.

Klimmen naar Skansen Kronan

Aan de rand van Haga ligt een heuvel met daarbovenop een fort met de naam Skansen Kronan. We hadden gelezen dat je vanaf heuvel een prachtig uitzicht over de stad zou hebben, dus besloten omhoog te klimmen. Via een steile trap gevolgd door een mooi wandelpad. Achteraf bleek dat het een stevige klim was met stukken met een stijging van maar liefst 10%. Eenmaal boven gekomen konden we genieten van het uitzicht. Tussen de bomen door keken we uit over de daken van Haga en andere delen van Göteborg. Vanaf de heuvel heb je een goed uitzicht over de brede rivier die dwars door de stad loopt en waaraan de haven van Göteborg ligt. Het fort zelf is ook de moeite waard. Het is gebouwd in de 18e eeuw om de stad te beschermen. Sinds de bouw van het fort is de stad nooit meer aangevallen. Het fort is ook opengesteld voor publiek. Helaas was het toen we er waren nog niet open. We zouden in de middag al terugvliegen en waren vroeg op pad gegaan die dag.

Klimmen naar Skanses Kronan - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
Skansen Kronan - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
Uitzicht over de stad - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers

Olivedal een onbekend deel van Göteborg

Vanuit Skansen Kronan liepen we verder naar het zuiden van de stad richting het grootste stadspark van Göteborg. De wandeling liep door de wijk Olivedal een verrassend deel van de stad. Hier liggen de luxe appartementen tussen de heuvels, waarop Göteborg deels is gebouwd. Ook hier vielen weer de vele boetiekjes op, die misschien wel de moeite waard zijn om te bezoeken.

Gotische kerk - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers

Ben je nog niet uitgekeken op de Nordics. Klik dan hier voor onze stadswandeling Kopenhagen.

Slottsskogen het stadpark van Göteborg

Slottsskogen is een prachtig park midden in Göteborg niet ver van het centrum. Het park is zeker een bezoek meer dan waard, als je in de stad bent. Slottsskogen is deels gelegen op een heuvel waardoor het park een natuurlijk relief heeft. Het landschap is hierdoor bijzonder afwisselend van brede wandelpaden in combinatie met gras tot bos. In het park zijn verschillende attracties gebouwd; zo kan je de kunstacademie van Göteborg bezoeken en natuurlijk de het Natuur Historische museum. Zelf gingen we liever naar een bijzondere dierentuin midden in het park. In de deze dierentuin kan je geen olifanten en tijgers bewonderen, maar enkel dieren uit Scandinavië. Ben je dus maar kort in Zweden is dit je kans om otters en rendieren van dichtbij te bewonderen.

Herten in het stadspark - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
Rendierien in het stadspark - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers

Botanische tuin

Aan de overkant van het park liggen de Botanische tuinen van Göteborg. De botanische tuin heeft maar liefst een totale oppervlakte van 40 hectare en dus zeker de moeite waard als je de tijd hebt. Binnen kan je maar liefst 12000 verschillende planten bekijken. Zelf sprak de moestuin ons erg vanwege het groot aantal lokale groente en fruit bomen en planten. Geweldig om te zien wat je allemaal wel niet in je eigen achtertuin zou kunnen laten groeien. Ook is er een Aziatische rotstuin genoeg variatie om van te genieten. Helaas hadden we geen tijd voor een bezoek, maar volgende keer als we in Göteborg gaan we gegarandeerd een bezoek brengen.

De weg terug naar het centrum

We besloten ongeveer weer dezelfde weg terug naar het centrum te lopen als hoe we gekomen waren. Als je hier geen zin hebt kan je natuurlijk ook gebruik maken van de tram of van de elektrische steps, die je overal in de stad terug kan vinden. Zelf besloten we terug te wandelen. Aan het einde werden we beloond met een fraai uitzicht over de haven van Göteborg.

Stadstram - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
Elektrische step - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers

Feskakorka en shoppen

Aan het einde van de weg kwamen we weer bij het kanaal wat het historisch centrum van de rest van de rest van de stad scheidt. Als je de kade volgt kom je al snel bij de Feskakorka of Viskerk in het Nederlands, dit is de visafslag van Göteborg. In het mooi vormgegeven gebouw vind je verschillende visboeren, waar de bekende Zweedse delicatessen kan proberen. Zelf vonden we het een beetje toeristisch aandoen, maar het gebouw is wel mooi. We liepen verder langs de kade verder het centrum in. Als je tijd hebt is het centrum van Göteborg zeker de moeite waard. Het is misschien niet super groot, maar je vind er wel een overdaad aan hippe kledingzaken en Scandinavisch design. Tot slot is het centrum ook een goed moment voor een welverdiende fika,

Feskakorka - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
De markthal - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
Hip shoppen en Fika - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers
De plek voor Fika in de stad - Stadwandeling Göteborg - HappyHikers

Je stedentrip naar Gotenburg nog beter voorbereiden?