Stadswandeling door Dublin

In de laatste paar dagen van onze vakantie in Ierland waren we in Dublin, de hoofdstad van Ierland.  Natuurlijk liepen we tijdens ons bezoek ook een mooie stadwandeling en door de geschiedenis van deze veelzijdige stad. Als je op zoek bent naar een leuke route voor een stadswandeling in Dublin kan je de route terugvinden via deze link. Of bekijk de kaart hieronder.

Routekaart Dublin - HappyHikers

Trinity College en de book of Kells

Het startpunt van onze stadswandeling door Dublin is het wereldbereoemde Trinity College. De centraal gelegen universiteitscampus van Dublin.. De oude universiteit van de stad gesticht in 1592 en van de bekendste universiteiten van Europa. Als je naar binnenloopt via de poort kom je op de prachtige binnenplaats met verschillende standbeelden van denkers die verbonden zijn geweest met de universiteit. Als je tijd hebt kan je de bibliotheek van de universiteit kunnen bezoeken. Niet alleen is het een van de grootste bibliotheken ter wereld, maar herbergt het ook het Book of Kells. Een prachtig geïllustreerd boek uit achtste eeuw van het nieuwe testament. Een monument uit de Europese geschiedenis en zeker de moeite waard.

HappyHikers - Plein Trinity College

Wandelen door St. Stephens Green

Na Trinity College lopen we door naar St. Stephens Green een park midden in het historisch centrum van Dublin. In het park is een wandeling uitgezet waarbij je door de geschiedenis van de Paasopstand van 1916 loopt. Door middel van borden wordt uitgelegd wat er in het park is gebeurd tijdens de mislukte Paasopstand van  tegen de Engelsen overheersing.

De bedoeling van de Ieren was om snel het park in handen te krijgen vanwege zijn strategische ligging. Helaas bij het lezen van de verschillende bordjes wordt duidelijk dat het uitliep op een drama. Veel Engelse soldaten verbleven op het moment van de opstand in verschillende hoge gebouwen rond het park en konden zo de Ieren tot overgaven dwingen. Natuurlijk kan je ook gewoon genieten van de mooie wandelpaden langs vijvers waarin veel eenden en zwanen langzaam voorbij dobberen.

HappyHikers - St Stephen's Green

Toch liever wandelen door de Ierse natuur. Klik dan hier.

Dublin Castle en het gemeentehuis

Toen we eenmaal uitgekeken waren verlieten we het park aan de noordkant en liepen we verder via de achttiende-eeuwse gebouwen, waar nu veel overheidsinstellingen gevestigd zijn. We wandelen langs mooie gevels en brede stoepen richting het oude stadscentrum naar Dublin Castle. Dublin Castle is gebouwd tussen 1208 en 1220. Ooit gebouwd door Normandiërs om de stad te beschermen en in de loop van de geschiedenis vooral een symbool van de Engelse overheersing van Ierland.

Zo hebben bijvoorbeeld verschillende leiders van de opstanden tegen de Engelse hebben hier gevangen gezeten. Daarnaast was het hoofdkwartier van de Engelse gezant voor Ierland. Na de onafhankelijkheidsoorlog wordt het kasteel alleen nog gebruikt voor ceremoniële taken. Als je een stukje verder loopt kom je langs een het gemeentehuis van Dublin een fraai gebouw uit de 18e eeuw.

HappyHikers - Dublin Castle

HappyHikers - Stadhuis bij Dublin Castle

Christ Church Cathedral

We lopen verder westelijke richting via Castle Street naar een van Dublin meest iconische gebouwen, namelijk Christ Church. De kathedraal gebouwd in 1030 in de gotische stijl en is de oudste van de twee kathedralen in de stad. In de vroege middeleeuwen was de kathedraal het middelpunt van de stad en dat kan je nog goed zien. Want hier vind je nog een heleboel kleine huizenblokken met kleine straatjes in vreemde bochten. Een herinnering dat de steden vroeger in cirkeltjes rond de centrale kerk werden gebouwd. De Kathedraal is het bezoeken waard het geeft een mooi beeld van Dublin in de middeleeuwen zeker in combinatie met het museum, wat in het gebouw er naast is gevestigd. Vergeet niet door het plein rond de kerk te lopen hier vind je verschillende opgravingen die herinneren aan een lang vergeten tijd.

HappyHikers - Christ Church Dublin

Op zoek naar nog een wandeling door een historische stad. Klik dan hier.

Saint Patrick Cathedral

Vanaf hier kan je aantal dingen doen, als je klaar bent met geschiedenis van de stad kan je besluiten in oostelijke richting te lopen en naar Guinnes Brouwerij te gaan. Of je kan op de bus stappen voor een bezoek aan de beruchte Kilmainham Gaol, een gevangenis waar vele verzetshelden uit de Ierse geschiedenis zijn opgesloten. We besloten toch nog een stukje middeleeuwse geschiedenis mee te pakken en liepen naar Saint Patrick Cathedral. De kathedraal vernoemd naar de beschermheilige van Ierland en de man die het christendom naar Ierland bracht. De kathedraal is gebouwd in 1191 en de grootste kerk van Ierland. Zelf vonden we Christ Church met zijn plek midden in de stad mooier, maar nog altijd is het een bezoek meer dan waard.

HappyHikers - Standbeeld Trinity College

Langs de Liffy, Temple Bar en Ha’penny brug

Na een bezoek aan Saint Patrick Cathedral was het weer tijd om terug te gaan. We liepen weer terug in de noordelijk richting naar de oever van de Liffy. De rivier die Dublin in tweeën splits. Lopen langs de rivier is een echte aanrader, want niet alleen geeft het je de kans om over een brede boulevard te lopen ook heb je prachtig uitzicht op het historisch deel van de stad. Loop richting de Millennium brug en sla rechtsaf of langs het Dublinse uitgaanscircuit te lopen met de beroemde Temple Bar. Links en rechts zie je de vele pubs die de Dublin rijk is. Als je er klaar mee bent kan je weer linksaf slaan en verder lopen langs het water. Hier kan je ook oversteken via de Ha’penny brug een voetgangersbrug gemaakt van gietijzer.

HappyHikers - Graffiti

Het havengebied van Dublin

Als je doorloopt langs de oever van de Liffy kom je langzaam in een modern deel van de stad. Het nieuwe financiele centrum aan de oostkant van de stad bij de haven. In dit deel van de stad verreizen in snel tempo nieuwe kantoorgebouwen en luxe appartementen om aan de vraag te voldoen. Misschien zie je hier wel dat de Brexit nu echt snel dichterbij komt. Waar het merendeel van Dublin zich kenmerkt door gebouwen uit de 19e eeuw is het hier moderne architectuur. Alles is modern en dat komt mooi naar voren in het prachtige zonnige weer. Vanaf hier kan je gemakkelijk weer terug naar Trinity College via de Samuell Beckett brug en Hannover Street, als je die volgt kom je snel weer uit bij het beginpunt Trinity College.

Je verder voorbereiden op je citytrip naar Dublin?