Den Haag – de ultieme stadswandeling om zelf te wandelen

Stiekem ben ik wel verknocht aan Den Haag. Nou is dat niet zo gek omdat ik er ben opgegroeid en er op de een of andere manier ook ben blijven wonen. Maar Den Haag is ook echt een mooie stad en daarom willen we graag deze stadswandeling door Den Haag met jullie delen. Een stadswandeling door Den Haag  langs historische gebouwen, brede lanen, iconische gebouwen en volop mogelijkheden om even bij te komen met een hapje of een drankje bij verschillende mooie tentjes. In dit artikel zullen we niet alleen een beschrijving geven over de wandeling, maar ook iets verder ingaan op de achtergrond van de verschillende gebouwen die we onderweg tegenkomen. Tot slot willen we jullie graag wijzen op een paar geweldige plekken waar je wat kan eten of drinken.

Voor de link naar de route klik hier. 

Route van stadswandeling door Den Haag

Binnenhof

De stadswandeling door Den Haag begint op het Binnenhof midden in het centrum van de Nederlandse politiek. Volgens de overlevering is Den Haag hier ontstaan toen Graaf Floris IV van Holland het gebied kocht en een jachtslot opliet bouwen. De omgeving was toen nog onbewoond en bosrijk. Zijn zoon heeft het complex vervolgens uitgebreid met de Hofkapel, Ridderzaal en de Gevangenpoort. Het binnenhof kreeg met verschillende grachten en muren de uitstraling van een echt kasteel. Als je de tijd hebt, kun je hier even stilstaan bij de Binnenhof fontein. De fontein, ontworpen door Pierre Cuypers eind 19e eeuw, is niet van goud zoals ik altijd dacht toen ik kind was, maar “slechts” van bladgoud.

Stadswandeling Den Haag - Binnenhof

Torentje en het Mauritshuis

Als je vervolgens doorloopt langs de Ridderzaal loop je eerst onder de Binnenpoort door, die de Ridderzaal verbond met de woningen ernaast. Daarna loop je het binnenhof uit onder de Mauritspoort door. Hier kijk je uit op het Plein. Als je een stukje het plein oploopt heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Den Haag. Misschien moeilijk voor te stellen, maar hier was vroeger een uitgebreide boomgaard. Aan je linkerhand zie je het torentje, de werkplek van onze premier. Het torentje deed oorspronkelijk dienst als tuinhuisje voor de Graven van Holland en was met een bruggetje verbonden met een tuin die op de plek van het Mauritshuis lag. Het Mauritshuis is een museum vol met Hollandse meester uit de gouden eeuw, zoals Vermeer, Rembrandt, Paulus Potter, Jan Steen en is zeker een bezoek waard.

Stadswandeling Den Haag - Het Torentje

Hofvijver

We vervolgen onze stadswandeling door Den Haag door na het Mauritshuis gelijk linksaf te slaan richting de Lange Vijverberg en langs de Hofvijver te lopen. Al ziet het er tegenwoordig niet meer zo uit, de Hofvijver was oorspronkelijk een meer dat verbonden was met de Haagse beek, welke van het Haagse bos tot en met Kijkduin loopt. De reden dat het eilandje in het midden niet is afgegraven bij de aanleg van de huidige Hofvijver is niet bekend. Een van de betere verhalen hierover is dat het eiland het zicht van adellijke families op de executieplaats aan de andere kant van het binnenhof moest afschermen.

Korte Voorhout

Eenmaal voorbij de Hofvijver lopen we naar het Korte Voorhout. Het Korte en het Lange Voorhout vind ik zelf een van de mooiste stukken van Den Haag. Een brede laan met hoge bomen en omringd door prachtige herenhuizen. Als ik hier loop kan ik mij voorstellen hoe hier vroeger de welgestelde liepen te flaneren. Je kan ervoor kiezen deze plek verder te bekijken door het Lange Voorhout ook uit te lopen, maar onze weg vervolgd zich langs het statige Hotel Des Indes (het gele gebouw op de hoek).

Stadswandeling Den Haag - Eschermuseum

Hotel Des Indes

Hotel Des Indes is een hotel met internationale allure. Zo zijn hier in het verleden verschillende staatsdiners gehouden door buitenlandse vorsten en regeringsleiders. Hiervoor werd dan eerst het hotel tot buitenlands grondgebied verklaart. Tijdens de oorlog werd het een populaire ontmoetingsplek voor hoge Duitse officieren, die niet wisten dat op zolder in de duiventil joodse onderduikers waren verstopt. Alle onderduikers hebben de oorlog overleefd.

Stadswandeling Den Haag - Hotel Des Indes

Denneweg

Onze stadswandeling door Den Haag komt nu langzaam in een ander gedeelte van de stad. In de straat Denneweg vind je leuke plekken voor de lunch, persoonlijk raad ik Egg Benedict aan op het einde van de straat. De straatnamen in dit deel verraden wat hier vroeger was. Zoals mijn persoonlijke favoriet de Jan Evertstraat, de straat is niet vernoemd naar een historisch figuur maar naar jenever. In deze straat stond vroeger namelijk een grote herberg. Hier loop je het oorspronkelijke dorp uit en kom je in het 19e eeuwse deel van Den Haag.

Stadswandeling Den Haag - Denneweg
Misschien ook leuk nu je in Den Haag bent: Duinwandeling door Meijendel

Mauritskade

Aan het einde van de Denneweg sla je links af, alternatief kan je de straat oversteken en langs de Haagse gracht lopen. Je zie het misschien niet aan de huizen, maar je loopt langs een historische grens. Een grens die zwaar bevochten is in politiek en juridisch opzicht. Want aan de overkant van het water woonde vroeger de groot grondbezitters. In de 18e en 19e eeuw hadden die hier grote landhuizen neergezet. Het Haagse gemeentebestuur wilde graag uitbreiden en had geldgebrek, dus was het plan om grond te belasten. Als je bij het stenen bruggetje aankomt kan je even stoppen en om je heen kijken.

Belastingen

Een bijzonder voorbeeld van deze strijd kan je zien in de school, het witte gebouw aan de rechterkant net voorbij het bruggetje. De familie die het heeft laat bouwen wilde het gemeentebestuur te slim af zijn door in zijn huis een school te plaatsen. Hierdoor was het gebouw van algemeen nut en niet belastingplichtig. Echter met het verstrijken van de jaren zag het schoolbestuur zijn kans schoon en waren zij in staat zich het gehele gebouw toe te eigenen voor de gevestigde school. Aan de overkant van de straat vind je het geboortehuis van een Den Haag’s bekendste schrijvers Louis Couperus. In het huis is tegenwoordig een museum gevestigd.

Plein 1813

Ga de brug over en geniet van de rust in deze bosrijke laan. Halverwege de laan sla je linksaf naar Plein 1813. Een fraai vormgegeven plein wat herinnerd aan de oorlog tegen Napoleon en de uiteindelijke overwinning en de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden. Boven op het moment staat de Nederlandse maagd afgebeeld. Aan verschillende kanten van het moment staan afbeeldingen die verwijzen naar het Koningshuis en Bijbelse verhalen.

Stadswandeling Den Haag - Plein 1813

Langs de bomen

Er is nog meer te zien op dit plein als je naast een van de grote bomen gaat staan die om het monument omringen. In de bomen zie je misschien wel sporen van prikkeldraad. Dit herinnert aan de tweede wereldoorlog, toen was in het witte gebouw het kantoor van Anton Mussert, de leider van de NSB, gevestigd. Je kan nu rechtdoor lopen en vervolgens weer rechts. Wanneer je linksaf zou slaan loop je langs het Mesdag museum, wat zeker een bezoek waard is.  Maar we gaan hier rechtsaf. Als je deze weg volgt kom je uit bij het Vredespaleis.

Stadswandeling Den Haag - jonge zwanen

Vredespaleis

Het Vredespaleis een van de meest iconische gebouwen van Den Haag en van de het international recht. Hier zetelt het International gerechtshof en het Permanente hof van arbitrage. Het idee voor het Vredespaleis kwam oorspronkelijk van Tsaar Nicolaas II, welke het niet eens was met de wapenwedloop en graag een manier wilde vinden om conflicten vreedzaam te beslechten. De uiteindelijke bouw van het Vredespaleis kwam in een stroomversnelling na de eerste Haagse Vredesconferentie, waar werd besloten tot het opzetten voor een permanent hof van arbitrage. Filantroop Andrew Carnegie (Vredespaleis ligt aan het Carnegieplein) heeft door middel van een schenking gezorgd voor de bouw van het Vredespaleis.

Vredespaleis: een gezamenlijke onderneming

Het Vredespaleis is een gezamenlijke onderneming van landen, dit komt het beste naar voren bij het onderhoud van het gebouw. De klokkentoren is geschonken door het Verenigd Koninkrijk, welke ook verantwoordelijk is voor het onderhoud daarvan. De klok zelf komt uit Zwitserland. Nederland neemt de tuin voor zijn rekening. Succesvol was het Vredespaleis uiteindelijk niet. Een jaar na de opening brak in Europa de eerste wereldoorlog uit. Behalve het mooie uitzicht is er nog meer te zien op het plein. Rechts van het hek staat een vlam welke de vrede symboliseert. Om de vlam liggen stenen, elke steen is afkomstig uit een ander land.

Stadswandeling Den Haag - Vredespaleis

Richting het Noordeinde

Als je klaar bent met rondkijken bij het Vredespaleis vervolgen we de stadwandeling door Den Haag richting het Zeeheldenkwartier, een wijk vol met kleine ateliers. We lopen rechtdoor richting het Anna Palowna plein, welke vernoemd is naar de Russische vrouw van Koning Willem II. Na een tijdje, wanneer je net het water bent overgestoken, zie je aan je linkerhand een groot gebouw met bewaking voor de deur. Het heeft lang geduurd voor ik zelf wist wat het was, maar dit zijn de koninklijke stallen. Hier wordt niet alleen de gouden koets bewaard maar ook de paarden van de Koninklijke familie hebben hier hun onderkomen.

Paleistuin en aanbellen bij de marechaussee

Wij lopen rechtdoor langs de muur van de Koninklijke stallen, nadat de muur ophoudt zijn we aangekomen bij de paleistuinen van Paleis Noordeinde. Je kunt ervoor kiezen een klein rondje te lopen of natuurlijk even uit te rusten in het gras. Geniet vooral van de rust die deze stadstuin biedt. Vanuit de paleistuin kijken we uit op de achterkant van het Paleis Noordeinde. Als je rechts aanhoudt kom je bij een klein steegje, sla hier in. Zo kom je bij een dichte deur, maar via de bel aan je linkerhand kan je aanbellen bij de marechaussee. Vraag of ze de deur willen open doen en zo kan je verder met je stadswandeling door Den Haag.

Misschien vind je dit ook interessant: Westduinpark in Den Haag: mooie combi van bos en duinen

Paleis Noordeinde

Via de deur kom je in een van de oude gedeeltes van Den Haag, met smalle steegjes en hofjes. Een leuk stuk van de stad om s’avonds nog een hapje te eten of een drankje te doen. Voor nu slaan wij twee keer links af richting het Paleis Noordeinde, het huidige werkpaleis van Koning Willem-Alexander. Het gebouw heeft een 18e eeuwse uitstraling maar heeft een lange geschiedenis want er zijn stukken gevonden uit 1370 waarin al geschreven wordt over het Paleis Noordeinde.

Stadswandeling Den Haag - Paleis Noordeinde

Meer in de regio wandelen?

Johan de Witt en het Gevangenenpoort: afsluiting van deze Stadswandeling door Den Haag

Van het Paleis Noordeinde beginnen wij aan het laatste stuk van onze stadswandeling door Den Haag. We lopen weer richting de Hofvijver. Als je naar de Hofvijver loopt, kom je eerst nog langs een van de zwartste pagina’s uit de Haagse historie. Naast de Gevangenenpoort is de plek waar de gebroeders De Witt door de Haagse schutterij gelyncht zijn op 20 augustus 1672. Ter herinnering staat een standbeeld van de broers op de vermeende plaats van de moord. Als je wil bijkomen zijn hier verschillende cafés waar je een drankje kan doen. Hier sluiten we de stadswandeling door Den Haag af.

We hopen dat je het leuk vond om een rondje te lopen door onze Hofstad en hebt genoten van wat je onderweg allemaal bent tegengekomen. Heb je nog iets bijzonders meegemaakt op de route? Laat het ons even weten hieronder in de comments, dat vinden we leuk om te lezen!

Tips voor onderweg

Den Haag heeft iedereen wel wat te bieden met zijn mooie stadsparken en natuurlijk het Scheveningse strand. Maar daarnaast kan je nog veel andere dingen zien en beleven in de Den Haag. Zo zijn er maar liefst 8 grote musea in Den Haag. Door de grote verscheidenheid aan musea is er voor iedere interesse bijna wel een museum. Ben je gek op auto’s bezoek dan Louwman Museum. Toch liever moderne kunst loop dan tijdens het wandelen langs het Kunstmuseum Den Haag, Beelden aan Zee of het Museum Voorlinden. Voor de historische meesters kan je terecht bij de Mesdag Collectie, Galerij Prins Willem V en natuurlijk het Mauritshuis (o.a. het Melkmeisje van Vermeer). Dompel jezelf liever onder de historie van deze bijzonder stad bezoek dan het Haags Historisch Museum of als je durft de Museum de Gevangenepoort. Geen zin in een museum combineer je stadswandeling dan met een bezoek aan met een van de vele cultuurgezelschappen die Den Haag rijk is, zoals het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest of Het Nationale Theater. Dit kan bijvoorbeeld in de Koninklijke Schouwburg, Diligentia, of schattige theater Pepijn. Als je hier allemaal geen zin in hebt kan je natuurlijk altijd nog het terras op bij het Plein of de Grote Markt, daar is het in ieder geval lang gezellig.