Stadswandeling door Berlijn langs vele hoogtepunten

Tijdens een fantastisch weekend in Berlijn hebben we een geweldige stadswandeling door Berlijn gemaakt die we graag met jullie willen delen.  Een stadswandeling door het hart van de stad langs veel historische plekken, pittoreske straten en architectonische hoogtepunten. De wandeling heeft een totale afstand van 11 kilometer.

De stadswandeling door Berlijn

We begonnen onze wandeling op de Hackescher markt, een ideale plek om nog even snel wat eten te halen voor onderweg (wat we dan ook met veel plezier deden). Vervolgens naar Museumeiland, een eiland midden in Berlijn, vol met kunstmusea en een vermelding van Unesco. Hier kan je genieten van de 19e eeuwse gebouwen en kan je een mooi museum bezoeken. Maar aangezien we nog lange wandeling voor de boeg hadden besloten we onze stadswandeling te vervolgen via de Bodestaβe richting Neue Wachte en langs het 19e eeuwse operahuis. Via de derde afslag kom je op het Bebelplatz, waar de beruchte boekenverbranding heeft plaatsgevonden tijdens de tweede wereldoorlog. Als enthousiaste boekenlezer uiteraard een gruwel en belangrijk om bij stil te staan.

De route van onze stadswandeling door Berlijn

Onze lunchplek

We vervolgden onze weg richting het zuiden naar de Gendarmenmarkt tussen de Französischer Dom en de Deutscher dom. Helaas was er nog geen kerstmarkt, want hier is altijd de grootste kerstmarkt van Berlijn. We liepen de Marktgrafenstaβe af en gingen linksaf bij de Rudi-Dutschke Straβe. Als je de weg volgt kom je uit op een plein wat lijkt op een bouwval, maar niks is minder waar, want op Prinzessingärten kan je heerlijk tot rust komen en geweldig lunchen.

Prinzessengärten is daarom onze lunchplek voor onze stadswandeling door Berlijn. Midden in het plein bevindt zich namelijk een biologisch moestuin verscholen achter een hekwerk. De moestuin is een lokaal buurtinitiatief samen met krakers, die de grond ooit kraakte na langdurig uitstel van de lokale werkzaamheden. Hier kan je genieten van een warme maaltijd (vegetarisch) en na het eten naar hartenlust rondkijken op dit bijzondere terrein. Het terrein is gericht op duurzaamheid en eigen kracht, alle bouwwerken zijn dus zelf gebouwd. Toen we er waren was het helaas alweer herfst en was de oogst voor het jaar al binnengehaald. Uiteraard komen we graag een keer terug in het voorjaar als alles groeit en bloeit.  

De moestuin van de Prinzessinnengarten

Met een goede maaltijd gingen we weer verder op onze stadswandeling via de Prinzenstraβe, Gitschiner Straβe en vervolgens omhoog bij de Lindenstraβe om zo uit te komen bij het Joods museum. Niet alleen een interessant en belangrijk museum maar ook een zeer indrukwekkend gebouw. Een ‘must see’ als je in de stad bent.

De prachtige gevel van het Joods museum in Berlijn

We volgden de bordjes Checkpoint Charlie, terwijl links en rechts stukken Berlijnse muur op ons pad kwamen, om uit te komen bij een plek die meer Amerikaans dan Duits aanvoelt. We liepen daarom snel door naar het Topographie des Terrors. Een informatief en belangrijk museum over de Naziterreur. Naast het museum is een bijzonder stuk muur te zien. De grond is er deels afgegraven, waardoor eens te meer duidelijk wordt dat er gewoon door huizen is doorgebouwd bij de aanleggen van de muur.

De laatste kilometers

Na al deze historie was het tijd voor wat luchtigers en vervolgenden we onze stadswandeling richting het Potsdamer Platz. Via de Niederkirchestraβe en de Stresemanstraβe. Eenmaal aangekomen bij het Potsdamer Platz wachten ons een aangename verrassing namelijk de eerste kerstmarkt van het seizoen. Onder het genot van een beetje glühwein konden we even bijkomen van onze inspanningen.  

Na de glühwein liepen verder omhoog via de Ebertstraβe waarmee je langzaam het bestuurlijk hart van Duitsland binnen wandelt. Aan je rechterhand zie op een gegeven moment het indrukwekkende Joods monument staan. We vervolgde onze weg richting de Brandenburger Tor en de Reichstag. Wederom prachtige gebouwen en iconen voor de stad, die uiteraard niet mochten ontbreken tijdens stadswandeling.

Ondertussen was het avond geworden en konden we genieten van de vele lichtjes rond de Brandenburger Tor. Hierna was het tijd om terug lopen naar Hackescher markt. Het slot van onze stadswandeling door Berlijn liep over de boulevard Unter der Linden, een mooie shopstraat midden in de stad. Uiteindelijk kom je weer uit bij de Neue Wachte waar we vervolgens dezelfde route terug over Museumeiland konden nemen. 

Tips voor een weekendje Berlijn

Nu wij er toch zijn nog snel wat tips voor Berlijn. Altijd al de prachtige dome van de Reichstag te bezoeken vergeet vooral niet te reserveren. Zonder reservering kom je namelijk niet binnen. Een bezoek aan het Reichstag is ook goed te combineren met onze stadswandeling door Berlijn. De Reichstag ligt op onze route en is s’avonds te bezoeken. Tegenover de Reichstag ligt het geweldige Tiergarten, dit is zeker een bezoekje waard. Het is een stadspark wat zich kan meten met de Franse parken of Central Park in New York.

Tot slot willen we graag onze nieuwe favoriete activiteit in Berlijn met jullie delen, namelijk Berliner Unterwelten. Een absolute ‘must do’ in Berlijn! Onder leiding van enthousiaste en goed geïnformeerde (en in ons geval hele grappig Nederlandse) gids ga je in de verborgen tunnels onder Berlijn. In schuilkelders uit Koude oorlog en de Tweede oorlog krijg je een uniek historisch perspectief te zien. Voor ons een echte eye opener over het leven tijdens de Koude oorlog.

Aanbeveling voor leuke buurt om te overnachten

Wij zochten een goed hotel dichtbij het centrum in een leuke hippe buurt van Berlijn. We kwamen uit bij Hotel Zoe in de wijk Hackesche markt. Een fijn hotel wat al onze boxen aantikt; een fijn bed en een goede schone badkamer. De Hackesche markt ligt op loopafstand van het Museumeiland en het centrum van Berlijn. Toch is het typische Berlijns stuk van de stad, waarin lokale bakkertjes en een geweldige shop straat niet ontbreken. En dat op nog geen twee minuten lopen van de metro! Tevens is het goed te bereiken met OV vanaf het vliegveld, ook niet onbelangrijk.

Nog verdere inspiratie nodig voor je stedentrip?