Stadswandeling door Antwerpen

Zoals we vorige maand al schreven hebben wij in september een stadswandeling door Antwerpen gemaakt. Antwerpen een mooie gezellige stad op korte afstand. Een ideaal stad voor een kortuitstapje en een nieuwe wandeling. Via deze stadswandeling door Antwerpen zie je niet alleen al bijzondere en historische plaatsen die Antwerpen te bieden heeft, maar is er ook gelegenheid te shoppen. Onze stadswandeling door Antwerpen loopt namelijk door de belangrijkste shopstraat van Antwerpen. Voor een kaart van de route klik hier. Tot slot geven we ook graag ons eet tips mee voor Antwerpen.

Antwerpen Centraal Station - HappyHikers

Station van Antwerpen en diamantenbuurt

Onze stadswandeling door Antwerpen begon bij het station Antwerpen Centraal niet alleen omdat wij een hotel hadden tegenover het station, maar ook omdat het een prachtig gebouw is. Het gebouw is een geweldige mengeling van moderne en 19e eeuwse architectuur. Als je de grote ontvangsthal binnenloopt zie je nog het prachtige oude stationsgebouw, waar het moderne station tegenaan is gebouwd. Vooral bijzonder zijn de verdiepingen met perrons, die worden verbonden met lange steile roltrappen. Oke, dat vond Saska minder leuk, maar kijk vooral even goed om je heen. Vanuit het station lopen we de diamantenbuurt in. Hier wemelt het van de juweliers met etalages vol met diamanten. Van oudsher wordt de wijk bewoont door een hechte Joodse gemeenschap. Wat je kan zien aan traditioneel geklede mensen die er rond lopen. Hierdoor is het bijna een stap terug in de tijd.

Stadspark Antwerpen

Via de Diamantenbuurt komen we uit in het stadspark van Antwerpen. Aangezien we geen wandeling kunnen maken zonder door het groen te lopen. Het is geen groot park maar door de vele kringelende paden kan je mooi langs de vijvers en bomen lopen. Door hele park kan je links en recht konijntjes vinden. We hebben zelfs wat tamme konijnen gezien, blijkbaar hadden verschillende Antwerpenaren geen zin meer in hun huisdier. We waren eigenlijk best wel verrast met de grote hoeveelheid konijnen, de populatie doet het duidelijk goed. Als je goed oplet vind je midden in het park een bunker uit de tweede wereldoorlog. De ingang is wel geblokkeerd, zodat alleen de vleermuizen er in en uit kunnen. Via een drukke weg laten we het park achter ons en gaan we richting de binnenstad van Antwerpen.

Bunkers in het Stadspark - HappyHikers

Ben je ook op zoek naar een stadswandeling dichter bij huis? Lees dan ook onze stadswandeling Rotterdam.

Den Plantoniek en het Rubenshuis

Niet ver van het stadspark ligt een botanische tuin, deze behoorde vroeger bij het er naast gelegen klooster. Beide zijn zeker de moeite waard om goed te bekijken. In het klooster zit nu een hotel, mocht je een keer op een bijzondere plek willen overnachten. In de botanische tuin vind je uiteraard een grote variatie aan planten en bomen. Nou zijn we geen plantenexperts, maar het is altijd leuk om te kijken of je nog iets herkend. Achterin vind je grote kassen waarin enorm veel verschillende cactussen zijn te vinden. Vervolgens houd je in Den Plantoniek links aan om eruit te lopen. Via een drukke weg, waar je links en rechts verschillende musea kan vinden van stadspaleizen van industriëlen, loop je naar het Meir. Voordat je in het Meir aankomt loop je langs het voormalig stadspaleis van Peter Paul Rubens, de bekende Vlaamse schilder. Binnen vind je niet alleen een aantal van zijn bekende werken, maar er wordt ook verteld hoe hij woonde en leefde. Het museum is zeker de moeite waard.

Den Plantoniek - HappyHikers

Het Meir en Onze Lieve Vrouwen Kathedraal

Eenmaal aangekomen in Meir kan je shoppen naar hartenlust. Je loopt nu in de belangrijkste shopstraat van Antwerpen hier vind je alle grote ketens. Maar Antwerpen biedt meer, want aan de linkerkant van deze straat vind je allerlei kleine boetieks met een grote variatie van design en kunst. Soms ook al heel leuk als je op zoek bent naar inspiratie. Echter loopt onze route door via het Meir naar de Onze Lieve Vrouwen Kathedraal. De belangrijkste kerk van Antwerpen, de toren kan je dan ook door de hele stad zien. We zijn hem zelf niet binnen geweest, je kan maar zoveel kerken zien denk ik soms. Rond de kerk struikel over de vele restaurantjes en kroegen, want voor de kerk ligt het belangrijkste plein van Antwerpen. Aan het plein ligt ook het fraaie stadhuis van Antwerpen. Het gebouw werd helaas gerestaureerd, maar hopelijk zijn de werkzaamheden weer afgerond als je er bent. Eigenlijk moet je midden op het plein gaan staan en even een rondje draaien want naast de kerk en het stadhuis staan er om het plein ook de prachtige gildehuizen. De gildehuizen zijn rijk versierd om het succes van de gildes te tonen.

Gilde huizen - HappyHikers

Uitzicht over het water en het Steen

Vanaf het centrale plein lopen we door naar de Schelde. De revier die de stad zijn welvaart schonk. Tegenover het punt waar je de stad uitloopt is een uitzichtpunt gebouwd, die je mooi uitzicht geeft over de schelde en de stad die achter je ligt. Vervolgens kan je hier een lang stuk langs de oever lopen. Tijdens het wandelen kom je onder andere langs het Steen. Een gebouw dat vele functies heeft gehad in de loop van geschiedenis. In de 13e eeuw gebouwd als toegangspoort tot de burcht van Antwerpen en later dienst gedaan als rechtbank en gevangenis. Het gebouw wordt nu verbouwd als welkomstgebouw voor toeristen. Als je verder wandelt kom je langs een grote opslag van schepen en zo kom je langzaam de haven van Antwerpen binnen.

De Antwerpse haven

De haven van Antwerpen is wel echt een geweldige nieuwe trekpleister geworden van de stad. Als je op zoek bent naar nieuwe hippe restaurants moet je hier naar toe. De haven van Antwerpen is totaal vernieuwd met moderne architectuur en restaurants in de oude loodsen. Zelf hebben wij hier heerlijk gegeten met uitzicht op de haven. Vanaf de kade heb je uitzicht op de haven met een aantal nieuwe gebouwen. Zoals is het Museum aan de Stroom geopend. Een bijzonder modern rood gebouw met daarin wisselende tentoonstellingen, maar ook een gratis toegankelijk dakterras van waaruit je een geweldig zicht hebt over de stad en daarbuiten. Verderop staat er nog een nieuw museum, het Red Star Line Museum. In het Red Star Line Museum vind je de verhalen van Europese immigranten op hun weg naar een nieuw leven in Canada of de Verenigde Staten. Zo vind je onder meer het verhaal van Albert Einstein.

Belgische studentenleven en het Begijnhof

Na het aflopen van de kade vervolgen we onze stadswandeling door Antwerpen terug richting het station van Antwerpen. Je loopt via de Universiteitswijk naar beneden, links en rechts kan je het Belgische studentenleven goed zien. Het viel ons op dat het minder zichtbaar is dan in Nederland, maar misschien herken je het minder. Het stuk van de stad is weer heel anders dan de andere delen van de stad die we bezocht hebben. Weg zijn de kalkstenen muren en brede straten. Bijna aan het einde van de wandeling kom je langs het Begijnhof een van de laatste plekken, die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. In het Begijnhof konden vrouwen zelfstandig leven zonder een kloostergelofte af te leggen. Het vormt een afgesloten woongemeenschap met een kerk en gemeenschappelijke tuin. De kleine woningen worden nog altijd bewoond. Binnen het Begijnhof is het stil en waan jezelf terug in de 16e eeuw door steegjes met kinderkopjes gelegd. Vervolgens loop je verder richting station en via de laatste restanten van de oude Spaanse stadsmuur naar het station.

Begijnhof - HappyHikers

Heb je interesse in historie? Lees dan ook onze stadswandeling door Den Haag.

Voor de volgende stadswandeling door Antwerpen

We vonden onze korte stedentrip naar Antwerpen meer dan geslaagd en we komen zeker nog een keer terug. Deze keer hebben we gekozen voor een stadswandeling door Antwerpen via het noordelijk stuk van het centrum. Via de haven en de Universiteitswijk, maar ook in het zuidelijk deel van het centrum is er veel te zien. Zoals het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het Museum van Hedendaagse Kunsten. Tot slot willen we misschien nog volgende keer nog wel meer tijd doorbrengen in de haven door een rondje te lopen over “het Eilandje”. Kortom nog genoeg te zien voor een tweede bezoek. Tot slot nog wat tips voor als jezelf besluit naar Antwerpen te gaan.

Tips en tricks voor een bezoek aan Antwerpen

  • Felix Pakhuis, voor een geweldig diner na een lange stadswandeling.
  • Het Frites Atelier, Nederlandse glorie in België het frietsatelier van Sergio Herman.
  • WASBAR, voor een voedzame en heerlijke lunch (en als je nog iets wil uitwassen natuurlijk).
  • Moochie Frozen Yoghurt, bedoel je acai berry bowl wat wil je nog meer.
  • Hampton by Hilton Antwerpen Central Station.

Je bezoek nog verder voorbereiden?