Trekvogelpad: Rhenen naar Ede dwars over de Grebbeberg

Na de prachtige wandeling van de dag ervoor was het tijd voor de volgende etappe van het trekvogelpad. De etappe van Rhenen naar Ede een etappe dwars over de Grebbeberg. Een wandeling over de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug direct de Gelderse foodvalley in. We begonnen ochtends vroeg na een rustige nacht op Grebbeberg bij het opstaan zagen al dat er een behoorlijk pak bewolking in de lucht hing. Buiten was het ook al een beetje aan het regenen, maar dit mocht de pret niet drukken. Wie weet in Ierland kan het zo maar nuttig zijn, dat wandelen in de regen.

Meer weten over het trekvogelpad? Check deze pagina.

Grebbeberg

De wandeling begon waar de dag ervoor gebleven waren op de Grebbeberg. We liepen langs het pad via we de dag ervoor naar ons hotel waren gelopen. Langs de woning van een bekende ondernemer (iets met panda’s je kent hem wel). Onder bomen merkte we gelukkig weinig van de regen. Langzaam slingerde we langs de rand van de Grebbeberg. Rechts van de Grebbeberg ligt een prachtig rivierenlandschap, met grasland en de Neder-Rijn die langzaam meandert door het landschap. Terwijl we aan het wandelen waren konden we het mooie landschap al een paar keer goed bekijken tussen de bomen.

Tijdens het wandelen verbazen we ons over hoe stijl de hellingen zijn van de Grebbeberg. Het is een bijna on-Nederlands heuvel midden in het Nederlands laagland. Natuurlijk ooit ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Na een paar kilometer wandelen komen we bij een prachtig uitzichtpunt met een toren. Enthousiast beginnen kijken we of er op kunnen want vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de Blauwe Kamer. Helaas was de uitzichttoren niet meer toegankelijk. Althans je kon er niet meer opklimmen, dus liepen we door naar de opening in de bomen om vanaf daar de Blauwe Kamer te kunnen bekijken.

HappyHikers Rhenen naar Ede dwars over de Grebbeberg - over de Grebbeberg

Ben je enthousiast geworden over Utrechtse Heuvelrug lees dan ook over de NS Wandeling door het gebied. 

De blauwe kamer

Vanaf het punt heb je een mooi uitzicht over de Blauwe Kamer een uniek vogelreservaat midden in de uiterwaarde van de Neder-Rijn. Ooit was er in het gebied een boerderij en daarna een steenfabriek, maar gelukkig is het land inmiddels teruggegeven aan de natuur. Nu is het een uniek stuk natuur geworden, waar verschillende vogels broeden of een tussenstop maken tijdens hun jaarlijkse migratie. Het gebied beweegt mee met de waterstand en dit zorgt voor een dynamisch stuk natuur. Waardoor de oevers ruimte geven aan vissen en het gebied volop bewoont wordt door kleine zoogdieren. Alhoewel je een mooi uitzicht hebt over het gebied kan je dit natuurlijk niet zien vanaf de Grebbeberg. Wel weten we zeker dat snel nog een keer terugkomen voor een aparte wandeling door de Blauwe Kamer, want het is zeker de moeite waard.

HappyHikers Rhenen naar Ede dwars over de Grebbeberg - Blauwe Kamer

Gallowayrunderen

Na dit korte intermezzo lopen we langzaam naar het einde van de Grebbeberg. Eenmaal aan het einde gekomen staan we in een midden in een kudde Gallowayrunderen. De Gallowayrunderen zijn ooit uitgezet in de Blauwe Kamer samen met Koninkspaarden, maar aangezien de Grebbeberg en de Blauwe Kamer onderdeel zijn van de ecologisch infrastructuur zijn deze deels met elkaar verbonden. De kudde heeft al flink wat kalveren en ze houden ons dan ook strak in de gaten. We besluiten een klein beetje van het pad af te wijken zodat we niet midden door de kudde hoeven te lopen. Al snel laten we de kudde achter ons en dalen we af van de Grebbeberg.

Slag om de Grebbeberg

Op weg naar beneden lopen we langs een heftig stuk van de Nederlandse geschiedenis. Want het was hier dat het Nederlandse leger in 1940 probeerde de Duitse inval te stuiten. Tijdens het wandelen zien we een bunker en loopgraaf in de heuvel ingegraven. Bij de bunker (of kazemat) staat een bord met informatie over wat hier in die dagen heeft plaatsgevonden. Bij het verlaten van het bos komen we uit het bij het monument ter nagedachtenis van de slag om de Grebbeberg. Tegenover het monument is een begraafplaats van de gesneuvelde soldaten. Naast de begraafplaats is een klein museum waarin je verhalen kan vinden van verschillende soldaten tijdens de slag. De plek grijpt toch aan ondanks dat het alweer bijna 80 jaar geleden was. Het zijn diverse verhalen van jongen mannen de plek is een bezoek zeker meer dan waard.

HappyHikers Rhenen naar Ede dwars over de Grebbeberg - Kazemat op de Grebbeberg
HappyHikers Rhenen naar Ede dwars over de Grebbeberg - Monument voor de Slag om de Grebbeberg

Meer info over het trekvogelpad?

Onderweg naar Gelderland

Na de Grebbeberg lopen we verder door de bossen op weg naar Ede en laten we de Provincie Utrecht achter ons. Na een klein stuk door het bos kom je bij de Grif of het Valleikanaal. Onderweg zien we links en rechts nog wat kazermatten en een bezet ooievaarsnest. De Grif is meanderend kanaal door uitgestrekt grasland. Helaas is het nog maar net lente en staan veel dieren nog in de stal. Na de mooie route van gisteren en het eerste stuk van de wandeling hadden we een beetje opgezien tegen dit deel van de route. Maar dit leek onterecht ook hier genoeg moois te zien langs het water. Zoals het hoge riet wat zorgde voor beschutting tegen de wind en de regen.

HappyHikers Rhenen naar Ede dwars over de Grebbeberg - Wandelen langd de Grift

De Grift

Het kanaal ooit aangelegd op verzoek van Bisschop Davidsgrift voor het vervoer van turf tussen Rhenen en Veenendaal. Later is het kanaal verbreed als werkverschaffingsproject in de jaren 30 en doorgetrokken tot aan Een. Via de Grift loop je de Gelderse Vallei in nu hip gemaakt onder de naam foodvalley. Zoals hierboven al schreven waren onze verwachtingen niet zo hoog meer en het wandelen langs het kanaal werd ook wel een beetje saai. Gelukkig kwamen we bij een brug die we moesten oversteken en lieten we de Grift achter ons. Hier kwamen we bij een mooie verrassing want er was hier een project gaande waarbij deel van het grasland teruggegeven gaat worden aan de natuur. De kade van het kanaal word hierbij afgebroken en het grasland mag meer verwilderen. Waardoor een natuurlijke oever wordt gecreeerd goed voor kleine zoogdieren vissen. Het is nu al een ideale plek voor vogels, maar vanaf zijn 2022 helemaal als  de Binnenlandse Hooilanden klaar zijn. Dus wil je deze etappe ook lopen loont het misschien nog even te wachten.

HappyHikers Rhenen naar Ede dwars over de Grebbeberg - Binnenlandse Hooivelden

Foodvalley

Toen we het land hadden doorkruist kwamen we bij het laatste deel van de route. Hier liepen we door de foodvalley en dus langs veehouderijen. In het eerste stuk kan je via een aantal boerenpaden nog langs mooie stukjes komen. Stiekem dromen we van een groter stukje land voor een paar kippen en misschien een geit. Kris kras lopen we steeds verder de vallei in lopen we een flink aantal kilometer langs de kant van de weg langs stallen met koeien en manages. Hier worden we een stuk minder blij van. Gelukkig volgt nog een kleine verrassing richting het einde waar na een stukje omhoog bij een prachtig uitzichtpunt komen. Bij het punt heb je een mooi uitzicht over Veenendaal en de vallei. Langs een mooi bospad lopen we uiteindelijk richting Ede. Het laatste stuk is helaas langs de autoweg richting Ede. Uiteindelijk een zeer gevarieerde etappe en een die mooier is dan doet vermoeden.

Meer weten over het trekvogelpad? Check deze pagina.