De Camino Frances – Puenta la Reina naar Villatuerta

Na een korte nacht slaap, zo’n slaapzaal is namelijk wel even wennen met de vele geluiden waardoor je niet in slaap komt, gaan de eerste wekkers al om een uur of 6. Gelukkig hadden we de avond ervoor alles al klaar gelegd en waren we dus zo omgekleed en klaar om te gaan.  De herberg waar we sliepen in Puenta la Reina was onderdeel van een hotel wat ernaast lag. De faciliteiten waren erg goed, doucheruimtes erg netjes en ze hadden de grote slaapzaal opgesplitst zodat er wat meer privacy was. We hadden gekozen voor het luxe buffet ontbijt, wat een verwennerij! Lekkere cake, sapjes en yoghurt, maar ook verschillende broodjes met veel soorten beleg. De energie hadden we wel nodig voor de wandeling van Puenta la Reina naar Villatuerta dus hebben we de tijd voor genomen voor het ontbijt.

De benen voelen we wel van de wandeling de dag ervoor… Vooral de scheenbenen vonden de wandeling over de kiezels naar beneden niet erg leuk merken we. Gelukkig zijn het geen echte blessures en hopen we het eruit te lopen tijdens de wandeling. Voor de rest hebben we gelukkig geen last van blaren of andere pijntjes, tot dusver gaat alles dus goed.

Routebord Puenta la Reina - Estella - Camino Frances - HappyHikers

De brug over en de berg op: van Puenta la Reina naar Villatuerta!

We gingen weer op pad. Het was half 9 dus een prima tijd. We zouden die dag zo’n 18,5 km gaan lopen dus we hoopten rond 14:00 aan te komen in Villatuerta. Vandaag hadden we ook maar eens een app aangezet (de dag ervoor vergeten…) om te kijken hoe lang we er over deden en wat de hoogteverschillen dan ook daadwerkelijk zijn. Hier gaat de Camino niet om, maar toch grappig om te kijken.

Niet lang nadat we het dorp uitliepen had ik al het gevoel dat er iets in m’n schoen zat. De schoenen maar weer uit, maar ik heb niks kunnen ontdekken natuurlijk. Kort daarop begonnen we aan de klim van de dag. Een stijging van zo’n 140 meter binnen een kilometer wandelen is niet iets wat wij als Nederlanders gewend zijn. We moesten dan halverwege ook wel eventjes stoppen om weer op adem te komen. Eenmaal boven leverde dit wel mooie uitzichten op!

Uitzichten Camino Frances - HappyHikers

Even een break

Na de klim waren we na zo’n 7km al wel toe aan een pauze. We besloten wat te drinken te kopen bij een supermarktje in Cirauqui en even een pauze in te lassen. De wandeling gaat immers niet op tijd maar om de beleving. Na onze break liepen we langs een poort waar we ons boekje voor de derde keer konden stempelen. De route het dorpje uit was erg leuk. Je liep wel weer stijl naar beneden met zelfs een klein trappetje om over een brugje heen te kunnen. Hier kwamen we ook nog een lieve hond tegen die wel even geaaid wilde worden. Mijn dag was meteen weer goed!

Net na het dropje ga je de snelweg over met een brug. Hierna kwamen we bij een gebied die een stel mooi had aangekleed als rustplaats voor de Camino wandelaars. Hadden we dit maar eerder geweten… Zo’n pittoreske plek in een boomgaard met bankjes waar je heerlijk even kon uitrusten, de sfeer was er erg goed. Maar we hadden immers net gestopt dus besloten verder te lopen.

De rest van de route en lunch

De route liep veel “langs” de snelweg. Niet direct ernaast, maar je hoort het wel als er motoren en vrachtwagens rijden. Dit vonden we toch een beetje de charme van de wandeling wegnemen om heel eerlijk te zijn. Na nog een uurtje te hebben gewandeld besloten we om weer een pauze te houden in Lorca. Weer een heerlijke salade en een vegetarische lasagne gegeten.

We merkten dat we toch wel wat vermoeid waren, al hadden we niet echt meer last van onze benen gelukkig. Even de schoenen uit en de voeten wat rust geven hielp ook, zo konden we het laatste stukje wel weer aan. Hier raakten we ook aan de praat met de Amerikanen die we de dag ervoor hadden gezien bij het ontbijt, grappig! Je komt eigenlijk continue dezelfde mensen tegen, het lijkt me dat je elkaar aan het eind van de rit wanneer je aankomt in Santiago de Compostella erg goed kent! De route alleen lopen kan dus ook prima.

Alberque numero 2

Na de lunch was het nog een uurtje lopen naar Villatuerta. Daar aangekomen konden we gemakkelijk een herberg vinden. Eerst maar even liggen en de benen omhoog, want na 2 dagen begin je ze wel te voelen. Na een verfrissende douche konden we ook in dit dorpje bij het beekje zitten in de schaduw om na te praten van de wandeling van de dag. Vervolgens nog even met het thuisfront gebeld en een drankje gedaan op het buurtpleintje. Hier hadden we ook maar wat gegeten, maar wat we hadden besteld was veelste veel! Oeps! Gelukkig konden ze het ook voor ons inpakken zodat we de dag erop eten hadden voor onderweg. We gingen al vroeg slapen wat ook wel weer een voordeel was aangezien onze kamergenoten de volgende ochtend al om half 7 op pad gingen. Het blijft wennen, slapen in zo’n herberg.

Route Puenta la Reina - Villatuerta - Camino Frances - HappyHikers
De statistieken van de tweede dag:

Zoals je hierboven kunt zien was het traject van Puenta la Reina naar Villatuerta 18,5 km lang en hebben we er 5 uur over gedaan inclusief lunchpauzes. Persoonlijk geloof ik de calorieën die je zou hebben verbrand niet, ik vind 3000 namelijk wel erg veel.. De hoogte verschillen komen daar in tegen wel overeen met het boekje. Toch leuk om zo een beetje terug te lezen

Meer informatie over het wandelen van de Camino?