Plaggenstekerspad (12 km)- Klompenpad Hoenderloo over de heide en door het bos

Eind April wandelden we het plaggenstekerspad bij Hoenderloo. De mooiste stukken van de wandeling zijn toch wel de heide (Schenkenshul) en door bosachtig gebied lopen en de mooie ruime villawijk. Wel is het meerendeel van het pad verhard (asfalt) en zijn er onderweg veel vakantieparken & campings, iets wat we toch wel beduidend minder vonden.

Ben je benieuwd naar meer klompenpaden? Hier vind je alle klompenpaden die we hebben gelopen terug.

We namen de bus richting halte De Krim en liepen naar het startpunt. Het begon goed, lekker onverharde paden en meteen een bos gevoel. Toch namen we in het begin van de route een verkeerde afslag (volgden het LAW en sloegen links af, in plaats van een stukje rechtdoor en naar rechts). Hierdoor kwamen we al snel op een punt waarbij we dachten, “zijn we hier al? dat hebben we snel gelopen!”. Maar daar klopte dus niks van, dus na een stukje teruglopen weer het juiste pad genomen.

Veel vakantieparken?

Het eerste gedeelte van de wandeling loopt langs & over een vakantiepark (de Wildrust), en ook nog wel een stukje langs de weg bij de buitenwijken van Hoenderloo. Dat vinden we wel wat minder, want het is best een drukke weg met weinig ruimte voor de wandelaar. Het valt ons al snel op dat er veel vakantieparken in het gebied rondom Hoenderloo zijn, vanaf de weg zien we er nog 2 liggen.

We verlaten de Krimweg en komen op mooiere paden. Eindelijk onverhard en zonder verkeer, dit is meer het klompenpad gevoel. Aan het eind van dit stukje slaan we rechtsaf en denken: weer een camping? Het is er druk, wat ook wel begrijpelijk is voor een mooi en lang weekend waarin het buitenland nog niet echt een optie is. Gelukkig zien we de heide voor ons op het pad. Dat belooft veel goeds!

De heide Schenkenshul

Het mooiste gedeelte van dit pad is misschien wel het wandelen over de Schenkenshul. Helaas waren we in het voorjaar, en dus geen heide die in bloei staat, maar toch was dit prachtig. Even een stukje niemandsland en wandelen zonder rekening te hoeven houden met auto’s of fietsers. En: onverharde paden! Daar worden we blij van.

Vanaf de Schenkenshul heb je mooie uitzichten over de regio, en zie je echt het glooiende landschap terug. De loofbomen begonnen net weer blad te krijgen, wat zorgt voor mooie kleurwisselingen in het landschap, de loofbomen staken mooi af tegen de naaldbomen.

Van heide naar bos

Na de Miggelenbergweg over te hebben gestoken verruilen we de heide voor bos. Dit voelt ook wel fijn en we genieten van de geuren van het bos. Wat is dat toch met een zonnige dag en een bos? Het ruikt heerlijk! Al snel lopen we een terrein op, waarvan we er later achter komen dat dit een Landal park is, de zoveelste (maar wel de laatste) op deze route.

Op dit stuk is het best druk, de huisjes zullen wel vol zitten met dit lange weekend vol mooi weer. Het stuk over het park vinden we niet zo interessant, we lopen inmiddels weer over asfalt en ook al lopen we in een natuurlijke omgeving, het voelt niet als in de natuur lopen. Vanuit het park lopen we een kleine zandverstuiving op, deze is ontstaan doordat er veel bos is gekapt. Even verderop op een scoutingterrein zijn ze een soort film aan het opnemen, inclusief crew en alles. Wel grappig om te zien. Gelukkig lopen we inmiddels weer onverhard.

De villawijk van Hoenderloo

Na een mooi bospad zien we al hier en daar wat mooie huizen tussen de bomen. Wanneer we linksaf slaan merken we helemaal dat we in een straat lopen met veel mooie vrijstaande huizen. De luxe kant van Hoenderloo is dit, met huizen van boven de miljoen euro. Het loopt er wel mooi, en we hebben het dan ook over de huizen, wat we mooi vinden en wat niet (dromen mag, toch?). Wel weer asfalt helaas, dit is het merendeel van de route het geval.

De Hoenderloo Groep

Vanuit het bos en de villawijk komen we bij het terrein van de Hoenderloo Groep. Het is er verlaten, want de jeugdzorg locatie is helaas sinds augustus 2020 gesloten. Het voelt raar aan, om daar zo te lopen. Er klopt iets niet op die plek, het is te leeg, terwijl er juist leven hoort te zijn. We zijn benieuwd wat er met de locatie gaat gebeuren nu het in handen is van een projectontwikkelaar.

We lopen nog langs een weiland met een wijze oude geit die wel geaaid wilde worden. Vanaf het terrein lopen we nog een stukje langs park de Hoge Veluwe. Vanaf hier is weer een bushalte waar we de bus richting Apeldoorn kunnen pakken. Aangezien we ook wel 45 minuten verkeerd hadden gelopen besloten we dat we het wel mooi vonden op dit klompenpad. Het was fijn een wandeling te kunnen maken maar we hebben niet het specifieke klompenpaden-wauw gevoel bij deze wandeling. We zullen hem zelf niet nog een keer gaan lopen.

Meer klompenpaden wandelen?