NS wandeling – Uiterwaarden van Cortenoever (12,5km)

Vandaag liepen wij de NS wandeling Uiterwaarden van Cortenoever een route langs de IJssel van Brummen naar de vestingstad Zutphen. Tijdens de wandeling loop je over de dijk en kijken je uit over de wijdse uiterwaarde van de IJssel.

Zelf liepen we de route in het begin van het voorjaar, dus konden we niet op verkenning over het Laarzenpad halverwege de route. Buiten het broedseizoen (15 maart – 15 juli) is het mogelijk om de wandeling met 4 km uit te breiden en de uiterwaarden nog verder te verkennen. Desondanks is het een mooie wandeling met mooi vergezichten en veel vogels, ideaal voor het voorjaar.

Van start in Brummen

De wandeling start in Brummen een charmant dorp aan de IJssel. Vanaf het station loop je via een bosrijke laan met mooie villa’s, al snel het gezellige centrum van het dorp in. De huizen verraden het landelijke karakter van het dorp, met links en rechts verschillende oude boerderijen die inmiddels enkel nog dienst doen als woning. De huizen met houten luiken vormen een mooie afwisseling.

Lopen over de uiterwaarden van Cortenoever

Eenmaal uit het dorp ga je onder de autoweg door en loop je richting de dijk. De dijk die je eigenlijk de rest van de wandeling niet meer verlaat totdat je Zutphen in de verte ziet verschijnen. Helaas loop je tijdens het wandelen over de dijk over een recent aangelegd fietspad en is er weinig ruimte om niet onverhard te wandelen.

Tijdens het wandelen over de dijk kan je vooral genieten van vergezichten over de IJssel die langzaam door het landschap meandert. Aan de linkerkant van de dijk kijk je uit op boerderijen. Aan de andere kant kijk je uit over de Cortenoever, de uiterwaarden, wat in het voorjaar een uniek broedgebied vormt voor allerlei vogels. Als je naar boven kijkt tijdens het wandelen zie je dan ook regelmatig overtrekkende ganzen die een plek zoeken om de zomer door te brengen.

Gelukkig lopen we wel veel door de natuur, geen drukke autowegen te bekennen in het middengedeelte van de wandeling. We komen nog langs een zorgboerderij met allerlei dieren en een moestuin. Dat lijkt ons later ook wel mooi, buitenaf wonen met een grote moestuin en wat konijnen en kippen.

Langs twee kastelen naar Zutphen

We lopen ook nog langs twee kastelen. Kasteel Reuversweerd, welke volledig in de stijgers staat, en ook nog kasteel Laag-Helbergen, welke we eerst niet herkenden als kasteel. Het is meer een enorm hoge boerderij / edelmanshuis. We vervolgen onze weg over de dijk richting een gemaal en de brug die ervoor zorgt dat we de IJssel droog kunnen oversteken om vervolgens Zutphen in te lopen.

In Zutphen blijven we langs de IJssel lopen en herkennen we zelfs nog wat oude kenmerken van een vestingsstad. De Sint Walburgiskerk verraad dat we in de oude binnenstad van Zutphen aankomen. Een leuk en karakteristiek centrum zoals je zou verwachten van een Hanzestad. We kennen Zutphen nog niet, maar willen zeker nog eens terugkomen om cultuur te snuiven wanneer alles weer “normaal” open mag.

Hoe we de wandeling hebben ervaren…

Alhoewel dit genoeg moet zijn voor een mooie wandeling valt het ons toch een beetje tegen. Voorafgaand aan de wandeling wilden we langs de IJssel lopen, maar deze zie je in de eerste helft van de route weinig. Het weer hielp ook niet met een gure wind en temperatuur van maximaal 8 graden. We hadden warmer verwacht, en het koud hebben tijdens een wandeling helpt niet mee bij het wandelplezier.

Misschien dat we de wandeling nog een keer moeten lopen in de zomer als we ook het Laarzenpad in kunnen. Daarnaast nemen we ons voor de volgende keer de route in omgekeerde volgorde te lopen, dan kijk je meer richting de Cortenoever en voor ons gevoel is het uitzicht dan mooier.