Wandelen door Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

Andalusië kent vele mooie historische steden en het typische Spaanse leven, maar ook een aantal van Spanje’s mooiste natuurgebieden. Tijdens onze vakantie (eind juni) verbleven we in de buurt van Alcaucín, een klein dorp in de heuvels, zo’n half uur rijden van Torre del Mar. Een prachtige omgeving waar je bijna niet anders kan dan tot rust komen. Vanaf de tuin hadden we een vrij uitzicht op de heuvels en een rivier die de vallei van vers water voorziet. Het water wat langzaam zijn weg naar beneden vindt, komt uit het prachtige Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Om deze reden besloten we een wandeling te maken door het Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama.

HappyHikers - Routekaart

Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama

Om bij het park te komen moet je al een flinke klim maken daarom besloten we het eerste gedeelte richting het recreatiegebied met de auto te doen. Eenmaal in het recreatiegebied, met de prachtige naam El Alcázar, zie je rotspartijen en op de achtergrond de steile klim van de belangrijkste berg van het Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Het recreatiegebied is een ideale plek om het park te verkennen en als tijd hebt de berg Pico de la Maroma te beklimmen. Het hoogste punt in het gebied met 2068 meter. Het recreatiegebied is het startpunt van verschillende wandelingen door  het Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Als je niet op zit te wachten op grote hoogteverschillen zijn er ook andere routes uitgezet door het park. We besloten de kortste route van 5 kilometer te lopen: de ruta botánica. Je maakt bij deze route een rondje door het natuurpark waarbij je eerst een klim maakt en vervolgens over een onverharde weg weer het laatste stukje terugloopt naar het recreatiegebied. Loop bij het recreatiegebied langs de BBQ plekken, en het minieme beekje (straaltje water?) wat er aan de rechterhand loopt, omhoog. Als je het recreatiegebied afgaat sla je rechtsaf voor het begin van de route. De route is soms wat lastig te volgen en gaat voor je gevoel soms off-road. Maar ga uit van je gevoel dan komt het goed.
HappyHikers - Natuurpark

HappyHikers - Rotsformaties

Omhoog het natuurpark verkennen

De wandeling begint met een lang pad omhoog en dan bedoel ik een pad in de ruimste zin van het woord. We waren er in de zomer toen alles nog vol in blad stond. In het natuurpark hebben de planten geen last van de droogte zoals in de omringende omgeving. Dit kom door de verschillende beekjes met bergwater. Onderweg mag je daarom een beetje klimmen en je weg door de bladeren vinden. Ik kreeg hier een nostalgisch gevoel van want toen ik klein was vond ik niks leuker dan me door struikgewas een weg vooruit vinden. Onderweg moet je een aantal maal ook een klein beekje oversteken, maar dit is goed te doen. Je kunt gebruik maken van de grote keien die er liggen, dus geen reden voor natte voeten.

Langs de berg omhoog zie je links en rechts ook inhammen en kleine grotten. Een paar keer weken we even van het pad af om ze van dichtbij te bekijken. Deze grotten werden vroeger veel gebruikt door struikrovers en rebellen die door de eeuwen heen zich hier verstopten. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog zaten in het Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama bijvoorbeeld linkse rebellen verscholen voor de troepen van Franco.

HappyHikers - Foto natuurpark

Veel natuurschoon

In het natuurpark zie overal om je heen prachtige rotspartijen, wat een adembenemend uitzicht geeft. De streek is bekend om zijn marmer. Dit herken je gedurende de hele wandeling terug door de witte en grijze pieken bovenop de heuvels in het Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Het is dus ook niet gek dat hier nog de meeste Iberische steenbokken leven. Steenbokken kunnen goed klimmen op de steile bergwanden, iets wat ik zelf als steenbok natuurlijk stiekem ook wel zou willen.

Verder herinneren we ons ook nog de heerlijke geuren die we roken terwijl we over het pad liepen. Veel planten stonden nog in bloei want de zomer kwam laat voor dit gedeelte van Spanje. Ook vind je langs het pad veel rozemarijnstruiken en andere eetbare kruiden. Deze geuren maakten de wandeling wel extra speciaal.

HappyHikers - nieuwe bomen ontdekken

Uitzicht op meer

Eenmaal boven op het platte stuk aangekomen ging de route een stuk langs de rand van de berg. Geen paniek, het pad is breed en zelfs Saska, die normaal gesproken snel last heeft van hoogtevrees, had vond het niet eng. Hierdoor waren we niet langer omringd door bomen en struiken en konden we onbelemmerd de vallei in kijken. Vanaf hier zagen we de verschillende dorpjes in de verte. Een perfecte plek voor mooie kiekjes.

Aan de andere kant van de weg ligt een glooiend veld waarbij mijn gedachte was: hierboven zou vast wel het hoogste punt zijn…. Dus ik besloot van de weg af te gaan en naar boven te lopen. Helaas was het overmoed want al snel bleek de heuvel uitzicht te geven op een volgende heuvel, waarachter weer een heuvel te voorschijn kwam. De bergtop Pico de la Maroma hebben we dus niet gehaald, en om heel eerlijk te zijn, niet eens gezien. Gelukkig blijft er zo ook nog wat te dromen over voor ons volgende bezoek.

HappyHikers - Foto uitzicht op het meer

HappyHikers - Foto natuurschoon

De weg naar beneden

Waar je je op de heenweg  een weg moet banen door de lage begroeiing, is de weg naar beneden een stuk toegankelijker. Hier loop je over een onverharde weg. Langs de kant van de weg vind je verschillende soorten bomen en kom je soms een groot bord tegen met informatie over de flora en fauna van het gebied. Eenmaal weer in het recreatiegebied El Alcázar aangekomen was het alweer middag en begon het behoorlijk warm te worden. Als we een keer terugkomen naar het park gaan we eerder op pad om de hitte voor te zijn. We hebben over de 5 kilometer zo’n anderhalf uur gedaan, inclusief korte pauzes om wat te drinken en foto’s te nemen.

HappyHikers - De weg naar beneden

Tips

Sla de kust dit jaar eens over en ga op ontdekkingstocht door het echte Spanje. Ontdek de authentieke Spaanse dorpjes die prachtig gelegen zijn tussen de olijfboomgaarden en zelfs vijgenbomen, zie de foto hieronder. Een voorbeeld is het aan de voet van het Natuurpark Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama gelegen Alcaucín maar ook Canillas de Aceituno is leuk om doorheen te lopen.

Tot slot mag natuurlijk een bezoek aan de nabijgelegen steden Granada en Malaga niet ontbreken. Ook is het gebied ideaal te combineren met het lopen van de lange afstandswandelingen GR 242 en GR 249 (deze staan ook nog op ons lijstje…).

HappyHikers - Foto verse vijgen