Naturbyn – terug naar de natuur in Zweden

Een tijdje terug waren we op vakantie in Zweden, een waar wandelparadijs, al was het maar vanwege het allemansrecht. Een heerlijk land om in contact te komen met de natuur. Met een specifiek doel in het hoofd verbleven we een week samen in Naturbyn. Een klein eco-resort midden in de Zweedse bossen. In dit artikel nemen we graag mee naar deze bijzondere plek midden in hartje Zweden.

De pier - HappyHikers

Naturbyn – het park

Naturbyn is gelegen in de provincie Varmland in de buurt van Karlstad. Een boerenstreek waar bossen en boerenland elkaar afwisselen. De streek staat vooral bekend om zijn vele meren. De ligging van het park kon dan ook niet beter. Weliswaar lag het aan de openbare weg en is het eerst volgende dorp 3 kilometer verderop, door een grote bomenstrook is het er toch heerlijk rustig. Naturbyn ligt niet alleen omgeven door bossen, het park zelf is ook met name bedekt door hoge bomen, waardoor je je tijdens je verblijf echt in een bos waant. Aan de rand van het park ligt een uitgestrekt meer van maar liefst 15 kilometer lang. Ideaal voor zwemmen, vissen en natuurlijk kanoën, dus er was genoeg om van te genieten.

Vraag je je af wat mee kan nemen op vakantie naar Naturbyn? Neem dan eens hier een kijkje.

Wandelen door de Zweeds bossen - HappyHikers

De hutten

Het unieke aan Naturbyn zijn de hutten waar je tijdens je verblijf in kan slapen. Het park heeft namelijk geen standaardvakantiehuisjes, maar bestaat uit 6 met de handgemaakte houten hutten. De hutten zijn zo gebouwd dat ze een geheel vormen met de omgeving. Zo zijn er twee boomhutten, een van vijf meter hoog en de ander wel 10 meter boven de grond.

De boomhutten zijn in de bomen gebouwd en de hutten worden omringd door takken, hierdoor zit je echt in de bomen. Naast de boomhutten zijn er ook drie hutten op de grond. Deze zijn minder avontuurlijk, maar hebben wel een groen dak, wat inmiddels is dichtgegroeid. We hebben begrepen dat je in de vroege zomer aardbeien kan eten van het dak. Tot slot is er nog een hut op het water. Het boothuis drijft rustig rond op het meer, waardoor je ieder moment van de dag een ander uitzicht kan hebben.

Boothut  -HappyHikers
Hut in het bos - HappyHikers

Onze boomhut

Zoals we net al zeiden sliepen we een week lang in een boomhut. Bij aankomst waren we blij dat we voor boomhut van tien meter hoog hadden geboekt. Deze boomhut had namelijk wel een houtkachel om de hut warm te houden tijdens de avonden. Ondanks het mooie weer (bijna geen bui gezien) was het s ‘nachts al behoorlijk koud. De eerste nachtvorst van het seizoen hebben we alweer gehad. Voor de rest was de hut simpel aangekleed met een tweepersoonsbed en twee stoelen en kleine tafel. Buiten op de veranda kon je ook heerlijk zitten, want ook daar stonden twee stoelen en een klein tafeltje. Al het meubilair was ook gemaakt met de hand gemaakt, wat een vakmanschap.

De andere boomhut - HappyHikers
De Hut - HappyHikers

Geen wifi

We waren op zoek naar een leuke plek om een paar dagen door te brengen in Zweden. Bij het afwegen van de verschillende opties viel al snel onze keuze op Naturbyn, zeker nadat we gelezen hadden dat er geen wifi was in Naturbyn. We waren daarna meteen verkocht. Hoe heerlijk om een week de telefoon eens uit te doen. Even geen berichtjes, zinloze e-mails of weet ik niet wat allemaal. Terugkijkend op de week was het ook super fijn, want wat kan er nou gebeuren in de ene week. Heerlijk hoe je mentaal bij kan komen door niet continue aan je scherm gekluisterd te zitten.

Uitzicht over het meer 7 - HappyHikers

Geen elektriciteit

Geen WIFI is misschien een heerlijk vooruitzicht, maar een week geen elektriciteit is weer heel wat anders.  Vooraf hadden we hier best wel wat vragen over: hoe houd je boodschappen koud zonder koelkast en dat worden wel heel veel kaarsen. Achteraf hebben we ons om niks druk gemaakt. Het was een verademing om te leven met de stand van de zon. Heerlijk om te gaan slapen kort nadat de zon ondergaat en wakker worden bij het eerste ochtendlicht. Ik heb denk ik in jaren niet zoveel geslapen. En die koelkast? Ach, een paar kisten met ijs erin koelt ook prima.

Uitzicht op de boothut - HappyHikers

Vuurtje stoken

Omdat er geen elektriciteit noch gas is op het park kan je eindeloos vuurtjes stoken. Niet alleen om je hut te verwarmen, maar ook voor het koken en het nemen van een warme douche. Het koken begon voor ons een week lang met een paar goede latjes maken met een bijl. Het is opvallend hoe snel je er handigheid in krijgt als je het een paar keer doet. Om vervolgens een goed vuurt te bouwen. Eerst met wat makkelijk brandbaar materiaal, zoals boomschors. Als je een vlam hebt snel de kleine latjes er om heen leggen.

Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat er voldoende ruimte is voor zuurstof. Tot slot, als je een stabiel vuur had, deden we er soms nog wat grote blokken op, als we langer wilde koken. De extra hindernis bij het koken zet je wel aan het denken. Want hoe makkelijk is het wel niet thuis met een waterkoker en een oven. Deze extra hindernis zorgde er wel voor dat we heerlijk uitgebreid gekookt hebben, wat heerlijk ontspannend is.

Uitzicht op de bomen - HappyHikers

Toch liever iets dichterbij huis, zoals de Veluwse Zoom.

Varmland

Naturbyn ligt midden in Varmland tussen Karlstad en Oslo in Noorwegen in. Het is zeer gevarieerde streek van Zweden, want het is niet alleen de graanschuur van het land. De provincie is vooral bekend om zijn vele meren, het heeft er maar liefst 10.513. Ook Naturbyn ligt aan een prachtige meer van wel 15 kilometer. Zweden staat misschien bekend staat om zijn eindeloze kust en bergachtige binnenlanden. In Varmland vind je een landschap wat bestaat uit glooiende heuvels waarin bossen en veeteelt elkaar harmonieus afwisselen. Gelukkig bestaat de streek voor 77% uit bos en natuurlijk zijn er ook een aantal mooie natuurgebieden die je kan bezoeken. De streek kent een verrassend mild klimaat met zomerse temperaturen rond de 20 graden en voor Zweedse begrippen weinig regen, dus zeker de moeite waard voor een bezoek.

Koe in de wei - HappyHikers
Tijd voor een frisse duik - HappyHikers