Onze mooiste wandelingen van 2018 – echte aanraders!

Het jaar is weer voorbij gevlogen! We zijn nu alweer meer dan een jaar met HappyHikers bezig. We hebben heel wat afgelopen maar zijn nog lang niet klaar, er is nog zoveel te ontdekken, in zowel Nederland als daarbuiten. Mocht je wat wandelinspiratie op willen doen, dan hier de mooiste wandelingen van 2018 in willekeurige volgorde!

 Pamplona – puenta la reina

Misschien omdat het de eerste dag wandelen op de Camino Frances was, maar dit gedeelte van de route is me het meeste bij gebleven. We waren nog fris en het wandelen ging dus ook prima, er zat een kleine klim in de route maar de uitzichten waren prachtig. Het geluid van de graanvelden in de wind was mooi, net zoals de aankomst in Puenta La Reina. We hadden een mooie Alberque met fijne slaapzalen. Dezelfde middag hebben we nog lekker op het gras gezeten in de zon om bij te komen van de wandeling. Het dorpje was mooi en gezellig. De mooie kerk van Obanos herinner ik me ook nog goed, net zoals het eerste kerkje waar we onze eerste stempel hebben ontvangen, dat was wel een speciaal moment.
Zandvlaktes op de Hoge Veluwe - Trekvogelpad - HappyHikers

Trekvogelpad Otterlo – Hoenderloo

Eind juli liepen we een gedeelte van het trekvogelpad. De eerste dag van Ede naar Otterlo (ook een mooi stuk trouwens), en na een nacht slecht slapen in een tent, op zondag het gedeelte van Otterlo naar Hoenderloo door nationaal park de Hoge Veluwe. We begonnen de dag door Otterlo heen, zeker ook een leuke plaats om te overnachten, met prima hotels en leuk uitziende restaurantjes (wij balen met onze in elkaar gedraaide maaltijd van de avond ervoor…). Al snel kwamen we aan bij de Hoge Veluwe, we waren gelukkig al vroeg vertrokken dus hebben meerdere malen reeën kunnen spotten en het licht was nog geweldig. Sowieso loopt het mooi door het nationale park, goed aangegeven routes en veel bankjes waar je zou kunnen lunchen. Het landschap was afwisselend, van bomen tot zandvlaktes, erg mooi en zeker een aanrader!
Ganzen, heel veel ganzen - HappyHikers

Friese Woudenpad Lauwersoog – Dokkum

Al aan het begin van het jaar begonnen we op het Friese Woudenpad. Ook hier was het idee om een geheel weekend te lopen, maar door een blessure ging dit helaas niet door. Die 30 kilometer van de eerste dag was toch te ambitieus geweest! We vonden zelf het gedeelte tussen Lauwersoog en Ee het mooiste, dit is een stuk korter en hiermee pak je tevens alle hoogtepunten mee. We liepen eerst Lauwersoog uit via de Sluis en over de dijk. Dit zorgt voor mooie uitzichten over de waddenzee. Daarna volgt een stuk door weilanden, dit hadden we zelf ook nog nooit eerder gedaan, maar was erg leuk (en modderig) om zo te lopen!
Via het Lauwersmeer en Ostmahorn vervolgden we onze weg, hier hielden we de eerste theepauze van de dag. Het gemaal Dongerdielen in Emazuzijl was ook een mooi punt om langs te lopen. Hierna staken we door om weer langs het Lauwersmeer te lopen. Het meest bijzondere moment van de dag: we hebben een vos gespot! Hij was op 5 meter afstand, maar helaas omdat we te veel geluid maakten rende hij er snel vandoor. Verderop in een weiland stonden nog wat reeën te grazen. Een half uur later werden we ook nog getrakteerd op een trektocht van vele honderden ganzen. Wat een magisch moment, zoveel vogels die over je heen vliegen!
Wiild spotten bij de Paleispark van het Loo - HappyHikers

Paleispark het Loo 13,5 km

Aan deze lijst met de mooiste wandelingen van 2018 mag ook zeker het rondje van 13,5 kilometer door Paleispark het Loo niet ontbreken! Deze wandeling maakten we in afgelopen winter, alweer bijna een jaar geleden. De route had een fijne afwisseling tussen de gebouwen die ooit gebruikt waren door de koninklijke familie (het paleis, koetshuis, de gebouwen aan het meer etc.), en helemaal alleen door het bosgebied lopen waarbij je een half uur tot een uur gewoon niemand anders tegenkwam. We kwamen helemaal tot rust en tot onszelf. Ook al was het nog wat koud onderweg, de route was top en zouden we zo weer een keer doen!
Uitzicht over zandverstuiving - De Kijfhoek en Bierlap - HappyHikers

Meijendel – de Kijfhoek en Bierlap

Hierbij dan de afsluiter met het lijstje van mooiste wandelingen van 2018. Niet ver bij ons vandaan ligt het waterwinningsgebied Meijendel. We zijn hier meerdere malen wezen lopen, maar de mooiste wandeling hebben we gemaakt in het gebied de Kijfhoek en Bierlap. Hiervoor kun je een toegangsbewijs halen bij het bezoekerscentrum van Dunea (€2 per persoon). In dit gebied is het vrij wandelen, er zijn wel wat paden aangelegd met groene paaltjes, maar je mag zelf weten waar je wandelt. Dit voelde heel fijn, zelf zijn we dan ook veel “off-road” gaan lopen. We hebben er duinen beklommen en hadden hierdoor een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Ook zagen we nog een ree  wegrennen! Het is een mooi gebied om door te wandelen. We komen zeker een keer terug om er weer van te genieten. Echt een aanrader!

Wat zijn jullie mooiste wandelingen van 2018?

Welke wandelingen staan er op jou lijstje van mooiste wandelingen van 2018? Misschien breng je ons nog op ideeën! We zijn benieuwd naar wat inspiratie!