Meijendel – Reeenroute en Eikenroute combi (6km)

Op een mooie maar koude zondagochtend waren we toe aan frisse lucht en besloten bij ons in de buurt te gaan wandelen. We kozen ervoor om naar Meijendel te gaan omdat we daar de laatste keer een mooie wandeling hadden gemaakt door de Bierlap en Kijfhoek. We wilden wel weer terug naar dit unieke stukje Nederland en kozen ervoor om de Reeenroute en Eikenroute bij Meijendel te combineren, waardoor we gezamenlijk zo’n 6 kilometer hebben gelopen vanaf het beginpunt.

Vogelkijkwand - Eikenroute

De blauwe route van Meijendel – Eikenroute (3,2 km)

De blauwe route begint bij de pannenkoekenboerderij in Meijendel.  Deze route wordt ook wel de Eikenroute genoemd en is op zichzelf 3,2 kilometer lang. Zoals je zou verwachten bij de naam van de route loop je voornamelijk door een gebied met veel eikenbomen. Daarnaast kom je via deze route langs een vogelkijkwand, erg leuk en mooi om te zien (zie bovenstaande foto).

De rode route van Meijendel – Reeenroute (2,6 km)

De rode route, ook wel de reeenroute genoemd, is een stukje kleiner en begint bij parkeerplaats Kievietsduin als je hem op zichzelf wilt lopen. Bij deze route kom je niet langs het bezoekerscentrum en de pannenkoekenboerderij, maar deze zijn niet echt ver weg en kun je alsnog bereiken met een extra stukje lopen (bijvoorbeeld via de witte route). De route leidt je langs zowel bosgebied als open duinen (wat soms een uitdaging kan zijn om door het mulle zand te ploeteren). Een erg veelzijdige wandeling op zichzelf dus!

Meijendel

Onze wandeling : combinatie van de reeenroute en eikenroute

Op de koude zondagochtend was het prachtig weer. We begonnen zelf al eerder in het duingebied en zagen daar de schapen op een heuvel staan te grazen. Deze zorgen ervoor dat het gebied in tact blijft en dus het mooie duinlandschap behouden blijft. Het was een prachtig gezicht zo ‘s ochtends vroeg! Daarnaast hebben we ook van het uitzicht genoten, een fijn zonnetje en stralend blauwe luchten, prachtig!

Maar goed, onze gecombineerde route begonnen we bij de Tapuit, het bezoekerscentrum van waterwinningsbedrijf Dunea. Hier begint de blauwe route (Eikenroute) en gelukkig lopen we snel de bossen in, weg van de “bewoonde wereld” en terug de natuur in. Niet lang na het begin komen we bij een uitkijkpunt, ook hier is het uitzicht prachtig! Zo’n 10 a 15 minuten later komen we langs de optie om af te slaan richting de vogelkijkwand. Ik ben blij dat we hiervoor zijn gegaan want het gezicht was prachtig. Het landschap waar we op uit kijken vonden we allebei heel speciaal, zeker met de strakblauwe luchten en een fijne ochtendzon. Helaas hebben we geen bijzondere vogels kunnen spotten maar de meerkoetjes waren ook erg leuk om te zien.

Reeenroute

Meer in de regio wandelen?

Verder met de Reeenroute

Snel na de vogelkijkwand ging de Eikenroute over op de Reeenroute, hiervoor sla je linksaf wanneer je een blauw-rood paaltje tegenkomt. Na het oversteken van een weg ga je via een kleiner pad omhoog met een trap. Nu voelt het echt alsof je door de natuur loopt in plaats van over vooraf aangelegde paden. Ook hier kom je weer langs een uitkijkpunt. Nieuwsgierig als we zijn wilden we hier toch even stoppen. Even lekker een mandarijn gegeten en genieten van het uitzicht.

Het duinlandschap begint nu echt zichtbaar te worden. Er is steeds meer zand en het lopen gaat ook wat zwaarder. Meer open plekken en lage begroeiing zorgt er ook voor dat je verder kunt kijken. Op een gegeven moment is er een kleine zandvlakte, dat was pas ploeteren! Toch zijn de uitzichten en de omgeving hier prachtig. Het is echt een wandeling met veel verschillende soorten natuur die allemaal samenkomen, we vinden het echt een aanrader. Op de weg terug waren we wel de route even kwijt, gelukkig gaan veel wegen terug richting het bezoekerscentrum en liepen we een beetje op gevoel. We vonden het een super zondagochtend waarin we even helemaal bij konden komen van een drukke werkweek en genieten van de natuur. De combinatie van de reeenroute en eikenroute is zeker aan te bevelen!

Mos op boomtak
Besjes en strakblauwe lucht