Wat meenemen voor een dag wandelen?

Een fijne wandeling door de natuur maken helpt ontspannen en de drukte van de week los te laten. Vaak zoek je van te voren wel even op welke route je wilt gaan wandelen. Maar bij wandelen is niet alleen de route belangrijk. Zeker als je langere afstanden wilt gaan afleggen is het belangrijk om even stil te staan bij wat je mee moet nemen. Hieronder een overzicht wat wij meenemen voor een dag wandelen.

Checklist voor een dag wandelen

  1. Drinken, zeker bij lange wandelingen nemen we altijd twee flessen mee met water.
  2. Hydro Flask, in het najaar gevuld met warme thee en hartje zomer gevuld met gekoeld water.
  3. Snacks voor onderweg. Ideaal voor tijdens het wandelen.
  4. Lunchpak voor onderweg. Wat is gezelliger dan onderweg even te picknicken.
  5. Camera, voor het vastleggen van die bijzondere momenten tijdens het wandelen.

Eten & Drinken

Ten eerste is het belangrijk om wat te eten en drinken mee te nemen. Wanneer je een wandeling gaat maken van meer dan 15 km, zoals wij vaak doen. verbrand je veel energie maar moet je er ook voor zorgen dat je goed gehydrateerd blijft. Bij een wandeling van 15 km verbrand je gemiddeld zo’n 950 calorieën. Zorg er dus voor dat je suikerhoudende voeding zoals fruit (=gezond!) meeneemt. Verder maken wij vaak ook iets lekkers voor onderweg. Ditmaal waren het appelflappen, maar dit verschilt per keer. Soms stoppen we ook onderweg voor iets lekkers, maar dit kan natuurlijk niet bij elke wandeling.

Tip: eet wat noten voordat je gaat wandelen. Noten hebben een hoge voedingswaarde maar omdat ze niet uit suikers bestaan duurt het langer voordat ze worden omgezet in energie.

Ook al is het nog fris buiten tijdens het wandelen, toch verlies je vocht door het zweten. Om optimaal van je wandeling te kunnen genieten en ervoor te zorgen dat de lichaamsbeweging de effecten heeft die je ervan zou verwachten is het dus belangrijk om goed te blijven drinken. Wij nemen dan ook altijd een waterflesje (dopper = geen extra plastic afval!) mee en tegenwoordig zijn we ook fan van onze thermosfles (hydroflask) van 0,7L waarin we thee meenemen. Hierin blijft het de hele dag warm, wat fijn is als het nog fris is tijdens de wandeling. In totaal hebben we dus zo’n 1,6 L water/thee mee. Eenmaal thuis na de wandeling is het belangrijk ook weer voldoende te drinken.

Wat meenemen voor een dag wandelen- - Happy Hikers

Waarom is het zo belangrijk voldoende eten & drinken mee te nemen?

Nu vraag je je misschien af, dit paar uur kan ik toch wel zonder? Dat kan zeker wel, maar voor een fijne wandeling is het belangrijk regelmatig pauzes te nemen. Wanneer je eten en drinken meeneemt zorgt dit ervoor dat je ook vaker een pauze neemt. Een pauze is fijn tijdens het wandelen om je voeten even rust te geven van de inspanning.

Daarnaast is het wandelen leuker wanneer je je niet oververmoeid voelt van de x aantal kilometers die je al hebt afgelegd. Regelmatig iets eten zorgt ervoor dat je energie in balans blijft en je spieren voldoende energie krijgen om te verbranden. Regelmatig een pauze inlassen tijdens het wandelen zorgt dus niet alleen even voor een rustmoment tijdens de wandeling maar ook voor een sneller herstel na de wandeling.

Hetzelfde geldt voor gehydrateerd blijven. Hydratatie is nodig om voldoende energie te blijven houden tijdens de wandeling. Daarnaast is het makkelijker om op het moment zelf voldoende te blijven drinken dan wanneer je licht uitgedroogd bent dit weer te proberen herstellen. Neem dus voldoende drinken mee tijdens je wandeling.

Overige dingen die we meenemen voor een dag wandelen

Er zijn nog een aantal dingen die we meenemen tijdens het wandelen. Ten eerste is er natuurlijk niet altijd een wc in de buurt. Als vrouw is het wel handig als je dan wc papier meeneemt voor het geval dat. Hiervoor nemen wij dan ook altijd zakdoekjes mee voor onderweg. Je weet maar nooit! 😉

Aangezien we vaak foto’s maken met onze mobiel en ook hierop de route in de gaten houden, is het vervelend als opeens je batterij op is. Hiervoor nemen we dan ook een powerbank mee (onze favo is deze) en vergeet hierbij dan ook niet het snoertje mee te nemen. Anders heb je er immers nog steeds niks aan.. (geloof me, is me al vaker overkomen..) Dit is misschien niet voor iedereen van toepassing, maar wij hebben mobieltjes van +2 jaar oud dus dit is voor ons wel nodig.