Landgoederenroute en de Horsten (OV-stapper) 20 KM

In Juli liepen we tijdens een warme zondag deze combi van de landgoederenroute en de Horsten. Dit is deels een oude OV stapper (voorloper van de NS wandelingen). Het is een mooie route waarbij je veel door het bos loopt, dit was perfect voor een warme dag met een felle zon. Wel vonden we het zelf irritant dat er van de OV stapper geen GPS versie beschikbaar was, hierdoor zijn we een aantal keer verkeerd gelopen. Volgende keer ons maar iets beter voorbereiden! Als je in de buurt van een grote stad loopt is het helaas wel zo dat je er bijna niet aan ontkomt om verkeer te horen, dit is helaas ook zo bij deze route. Ben je op zoek naar stilte, dan zouden we zelf een andere route aanraden.

Lees ook: Duinwandeling door Meijendel
Route landgoederenroute en de horsten - HappyHikers

De Route: Landgoederenroute en de Horsten

De route is hier terug te vinden via google maps. Mocht je liever met GPS coordinaten lopen, download dan het .kml bestand en zet deze om via de website gpsies.com. De totale lengte van de route is zo’n 20 kilometer. Je komt onderweg veel bankjes tegen waar je even kunt uitrusten en bij het Theepaviljoen in de Horsten hebben we zelf heerlijk geluncht!

Eelco Haagse Bos - HappyHikers

Startpunt: Centraal Station Den Haag

We beginnen de route bij Centraal Station Den Haag, het is immers deels een oude OV stappers. Dit maakt wel dat de route voor iedereen goed toegankelijk is. Vanuit hier lopen we richting het Haagse Bos langs de herten in het koekamp. Eenmaal aangekomen bij het Haagse Bos hebben we het gevoel dat we toch de stad een beetje achter ons laten. We lopen hier door een mooi stukje bos waar we andere wandelaars tegenkomen en af en toe een fietser. Even een drukke weg oversteken en we zijn weer terug in de natuur. We zien reigers en zwanen in de Haagse Bosvijver.

Vijfer Haagse Bos - HappyHikers

Huis ten Bosch

Vanuit het bos loop je opeens tegen Huis ten Bosch aan. Op dit moment staat het nog volop in de stijgers, maar de Koninklijke familie zal hier weer zijn intrede gaan doen wanneer het “Huis” volledig gerenoveerd is. Die prinsesjes boffen maar, zo midden in de mooie natuur wonen! Het rijksmonument is gebouwd in de 17e eeuw en werd destijds gebouwd als zomerverblijf voor stadhouder Frederik Hendrik.

Richting Landgoed Marlot

We lopen verder door nog een strookje bos richting landgoed Reigersbergen om van hieruit door te lopen richting landgoed Marlot. Onderweg komen we nog langs de achterzijde van het Louwman museum, waar zich een grote collectie auto’s bevindt. We lopen landgoed Marlot binnen langs de oude fruitmuren die zich nog op het landgoed bevinden. Hierachter was vroeger een boomgaard. We lopen langs een weiland het meer bosrijke gebied binnen. Hier staat aan het einde van de oude beukenlaan een mooi standbeeld. Via de oude beukenlaan lopen we het landgoed af om een klein stukje door een woonwijk te lopen. Het is gelukkig niet vervelend lopen langs de mooie panden die daar staan.

Landgoed Marlot - HappyHikers

Wassenaar

We steken de drukke N14/N44 over en lopen snel daarna de bossen van Wassenaar in. Weg uit de drukte van al die auto’s en bomen om ons heen die de hitte van de zon gelukkig goed tegenhouden. Langs kasteel de Wittenburg lopen we een stukje Wassenaar in. Allemaal mooie grote huizen met veel groen er omheen. Niet alles is onze smaak, maar goed, die verschillen dan ook. Als er ergens een mooie golden retriever tevreden op het gras ligt bij een mooi huis dan smelt toch stiekem ons hart wel een beetje, het perfecte plaatje? We laten de bebouwing weer snel voor wat het was en lopen verder langs Rust en Vreugd.

Landgoed de Wiltzangk - HappyHikers

Landgoed Wiltzangk

Na Wassenaar lopen we door richting het volgende bosgebied op landgoed Wiltzangk. Om eerlijk te zijn verdwalen we een beetje in dit bos en hebben we hier een rondje gelopen, oeps! De omgeving is wel mooi dus erg is het niet. Wel jammer is het constante geluid van auto’s over de N44… Misschien is deze route meer voor op een autoloze zondag (als die nog bestaan?!)?

Saska Landgoed de Wiltzangk - HappyHikers

Vergeet niet een beetje links aan te houden om te voorkomen dat je langs de N44 loopt, de wijken in Wassenaar lopen namelijk een stuk prettiger en rustiger. Bij het kruispunt kun je gebruik maken van de Erik Hazelhoff Roelfzema Tunnel aan de linker kant en hoef je niet over te steken bij het ruiter stoplicht…. Ja, je raadt het al, dat ging bij ons dus even verkeerd…. Gelukkig vonden we snel de weg weer en liepen we zo richting de ingang van de Horsten. Hier stond een man met een ijskraam waar we een lekker hoorntje met een bolletje frisse appeltjes ijs hebben gekocht.

Theepaviljoen de Horsten - HappyHikers

De Horsten

Voor de Horsten kun je een dagkaart kopen van €1 per persoon in de automaat. Zorg er dus voor dat je wat contant muntgeld bij je hebt! We hadden nog maar net ons ijsje op toen we al bij het theepaviljoen aankwamen. Eelco had hier al eerder gezeten en dus besloten we om hier te gaan lunchen. We waren blij met een tafel in de schaduw want in de zon was het eigenlijk niet uit te houden… 27 graden in Nederland is niet echt een pretje. We aten een vegetarische salade en een broodje geitenkaas. Even lekker uitrusten zodat we het laatste gedeelte van de wandeling weer door konden.

Uitkijktoren de Horsten - HappyHikers

Na onze stop vervolgden we de route en kwamen we langs een uitkijkpunt op de Seringenberg. Eerst hadden we niet door dat hij er was maar toen we er al voorbij waren besloten we toch om te keren om een kijkje te nemen. Het uitzicht was erg mooi en de klim er naartoe was goed aangelegd, al had je wel het gevoel dat je maar in een rondje bleef lopen… We zagen de overheidsgebouwen in Den Haag, kerktorens in de verte maar net niet de trein die langs Voorschoten rijdt. Van het landgoed werd goed gebruik gemaakt, er lagen mensen in het gras te zonnen en een gezin was voetbal aan het spelen.

Eenmaal weer beneden liepen we verder. We vonden het landgoed erg mooi en ook wel een verademing omdat we niet de hele tijd op de route hoefden te letten. Tijdens routes kun je soms wel een beetje verdwalen en is het fijn om een GPS te kunnen volgen zodat je weet of je nog de goede kant uit loopt. Net over het bruggetje heb je op een gegeven moment aan je rechterhand een groen paaltje staan, sla hier in om meer in de natuur te lopen en via mooie zitjes te komen. Mocht je niet hebben geluncht of gezeten bij het theepaviljoen dan heb je hier een tweetal mooie plekjes om dat alsnog te doen.

Mooie zitplek op de Horsten - HappyHikers

Meer in de regio wandelen?

Terug richting Voorschoten

Nog een stukje langs de mooie weilanden en we lopen richting het spoor waar af en toe een gele NS-intercity voorbij raast. Hier staan nog een paar boerderijen op het landgoed. Eenmaal de Horsten af lopen we onder de spoortunnel door en slaan we meteen linksaf richting Voorschoten (de landgoederenroute loopt hier verder rechtdoor en vervolgens naar rechts, terug richting Den Haag). Dit laatste gedeelte is niet erg bijzonder. Aan het eind lopen we nog langs park Rosenburgh en dan hebben we de landgoederen voor de dag alweer gehad. We verbazen ons nog over alle faciliteiten van de Britse School en kunnen gelukkig binnen een paar minuten nadat we station Voorschoten hebben bereikt de sprinter nemen richting Den Haag.

Onze mening: Landgoederenroute en de Horsten

Het was een fijne wandeldag waarbij we er echt even uit zijn geweest. Het was prima vertoeven in de bossen zonder dat we de hele dag de hete zon op onze huid hadden. Mocht je gaan voor een wandeling in de natuur zonder het geluid van auto’s, dan is deze route niet echt iets voor jou. Ben je daar in tegen geïnteresseerd in alle landgoederen en wil je een makkelijk bereikbare route met het OV? Dan is dit zeker een aanrader!

Zelf hebben we het meest genoten van het wandelen door het Haagse Bos en over de Horsten. We gaan zeker nog een keer terug naar de Horsten om daar de verschillende routes uit te proberen, maar dan pakken we wel gewoon de fiets…