Kopermolenpad (13 KM) – Wandelen in Wenum Wiesel langs landhuizen en weilanden

Nu het voorjaar zijn intreden heeft gedaan in ons land is het weer tijd om onze wandelschoenen aan te doen. Er stond een mooie wandeling op het programma, het Kopermolenpad. Het Kopermolenpad is een van de vele klompenpaden in de buurt van Apeldoorn met een afstand van 13 kilometer. Ideaal voor een middag wandelen.

Klompenpaden zijn uitgezette wandelroutes, die je langs veelal historisch paden leiden. Hierbij moet je denken aan kerkpaden, veenkades en jaagpaden over boerenland. In het afgelopen jaar hebben we ze ontdekt en we vinden ze geweldig. Niet alleen liggen er een aantal klompenpaden in de buurt van waar we wonen, maar de paden zijn goed aangegeven en opvallend rustig. Vandaar dat we besloten om het Kopermolenpad te lopen in de buurt van Wenum-Wiesel. Een klein dorp net boven Apeldoorn. Alhoewel de route is aangegeven vind je hier een link naar de route.

Wenumse-Molen-Kopermolenpad-HappyHikers

De route

De route gaat in een rondje en kan op verschillende punten worden ingekort. Waardoor je een wandeling van 5, 10 of 13 kilometer te lopen. Ook het startpunt van de route is heel flexibel met maar liefst drie opstappunten, waaronder een punt bereikbaar met OV (Bushalte Papegaaiweg in Wenum Wiesel). Zelf begonnen we de route bij historische Wenumse Watermolen midden in het historisch centrum van Wenum-Wiesel. De route is onderweg bijzonder goed aan geven. Zelfs de punten waar je de route kan inkorten zijn duidelijk terug te vinden. Een kaart of GPS zijn zeker niet nodig tijdens deze wandeling. Een kaart van de route vind je hier. Een andere mogelijk is om Klompenpadenapp te gebruiken ideaal voor als je vaker een klompenpad wil lopen.

Benieuwd naar een ander klompenpad. Kijk dan ook naar ons artikel over het Fliertpad.

Wenumse Watermolen

De wandelroute begint bij de Wenumse Watermolen een historische molen midden in het oude dorp. De molen is met recht historisch te noemen, want de molen werd al vermeld in teksten in 1313. In 18e eeuw werd de molen uiteindelijk omgebouwd tot kopermolen en is daarmee gelijk de naamgever van het klompenpad. Het meertje waar je tijdens het eerste stuk van de wandeling heenloopt is speciaal aangelegd in die tijd voor de molen. Het leuke aan de molen is dat hij nog steeds in gebruik is. Lokale boeren gebruiken de molen voor het malen van graan en veevoer. Toen we er waren was de molen dicht, maar het is zeker een bezoek waard. Achter de molen is er ruimte voor imkerij en vind je wat informatie over bijen. Zeker de moeite waard om even te bekijken voordat je begint aan het Kopermolenpad.

Bijenkasten-Kopermolenpad-HappyHikers

Wandelen langs landhuizen en uitgestrekte weilanden

Het begin van de wandeling loopt over de weilanden. Tijdens het wandelen merken we hoe erg we de voorjaarszon weer gemist hebben. Lopen in de rust met alle ruimte om je heen is soms zo fijn. Na een kort stuk door een weiland ruilen we het open landschap in voor de met bos omgegeven weg. Een langgerekte weg met aan beide zijde mooi uitgebouwde oude boerderijen. De weg is mooi vanwege zijn ligging het uitzicht over de weilanden en verderop de Wenumsche beek. Na het overstekken van een drukke weg kom je bij Gewoon Gastvrij een restaurant. Het restaurant is een andere startpunt van het Kopmermolenpad. De route gaat immers in een rondje en kan op ieder willekeurig punt worden gestart.

Voormalig tracee aanleg A50

Het is een vreemde kop voor een paragraaf op onze blog, maar zeker het benoemen waard. Tijdens de wandeling over Kopermolenpad loop je namelijk over een weg die in de jaren 30 bestemt was voor de aanleg van de A50 tussen Apeldoorn en Zwolle. Gelukkig moest er een stuk van het Kroondomein voor worden opgegeven en heeft Koningin Wilhemina daar nooit mee ingestemd. Zo kwam de A50 uiteindelijk iets voorbij Apeldoorn. Tijdens het wandelen van Kopermolenpad zijn we haar dankbaar, want een weg door het mooie landschap zou enorm zonde zijn geweest. De aanleg van de weg kan is nog wel altijd terug te zien in het landschap. Aan verschillende zandheuvels langs de kant van de weg.

Vistrap-Wenumsebeek-Kopermolenpad-HappyHikers

Het dorp Wiesel

Na een kort stuk langs de weg tussen de bomen een groot weiland komen we bij het dorp Wiesel. Wiesel is het tweelingdorp van Wenum en samen vormen ze de plaats Wenum-Wiesel. Het dorp is prachtig gelegen tegen het Kroondomein aan en omringd door bossen en weilanden. Bij het lopen van het Kopermolenpad loop dwars door het dorp en kan je genieten van de rust en ruimte. Toen we het Kopermolenpad aan het wandelen zagen we veel bewoners bezig met het snoeien en omhakken van de heggen en bomen. Iets wat erg interessant vonden, want we zelf net twee bomen geveld in eigen tuin. Toch goed om te kijken hoe andere dat weer doen. Wat nog meer opvalt tijdens het wandelen tijdens Wiesel zijn de vele houtsculpturen langs het Kopermolenpad. In de resten van stammen hebben de bewoners mooie houtsnijwerken gemaakt.

Genoeg van alle akkers en weilanden. Loop dan eens een mooi stuk over de Asselse hei.

De Ploeg

Het Kopermolenpad loopt verder langs een met bomen omringde bomen, hier kom je wederom in de rust. Halverwege de weg staat een bord van het Klompenpad, de route gaat verder over een weiland richting een witte 19e eeuwse villa. De villa is onderdeel van het Landgoed de Ploeg. De villa is lange tijd bewoond door een adellijke familie en tijdens de tweede wereldoorlog door een echte verzetsheld. Helaas kwamen de Duitsers hem op het spoor en is hij in de hal van het gebouw doodgeschoten. Gelukkig doet nu niks meer denken aan die tijd. Rond de villa zie je mooie glooiende weilanden en paarden.

De-Ploeg-Wiesel-Kopermolenpad-HappyHikers

De zandhegge

Na het passeren bij het landgoed loop je langs het Kroondomein en zie je het bos van karakter veranderen. Weg zijn de hegge en de loofbomen in plaats er van nu een dicht bos met sparren en andere naaldbomen. Het stuk langs het Kroondomein is niet ver en al snel komen we bij de Greutselweg. Een oude handelsweg over de Veluwe naar Erlburg. De weg is nu meer ontzichtbaar geworden door de intensieve bewerking van het land in de 18e en 19e eeuw. Door het afplaggen is nu een zandvlakte ontstaan. Deze vormde echter een bedreiging voor de landbouwgrond in de buurt en daarom is in de 18e eeuw een wal gemaakt van op plaatsen wel 10 meter hoog. Helaas is het zand en heide gebied hierdoor wel verloren gegaan. Het landschap is gelukkig wel herstelt en is nu thuis voor een groot aantal kleine roofdieren. Misschien een leuk idee voor een andere wandeling.

Meer klompenpaden wandelen?

De wijsßelsche encke

Als we het Kroondomein achter loopt het Kopermolenpad een kort stuk terug over dezelfde route. Gelukkig sla je alweer snel linksaf en kom je weer in een nieuwe omgeving. Wederom is het decor kleine boederijen met weilanden. We zijn bij de wijsßelsche encke een uniek gebied. Het is kampenlandschap met allemaal kleine eenmansenken. Vroeger werden de schapen van de verschillende samengevoegd tot een grote kudde, zodat een herder ze naar de heide kon leiden. Aan het eind van de dag werden de dieren weer afgeleverd bij de verschillende boeren. Zo kon het land extra bemest worden met grond uit heide. de schapen binnen het gebied door een herder over de heide geleid. Op verschillende plekken in het landschap zie je nog de oude boederijen staan en ook vind je nog een oude schaapskooi onderweg.

Wandelen-over-oude-lanen-Kopermolenpad-HappyHikers

Als je toch in de buurt bent is dit ook een geweldige kans om de Paleistuinen te ontdekken.

Terug naar de molen

Ondertussen lopen we langzaam terug naar het oosten richting de molen. Dit deel van het Kopermolenpad loopt langs weilanden en akkers, waar helaas niet nog niet zoveel te zien is. Aangezien het inmiddels alweer laat is geworden besluiten we het laatste deel van de route niet meer te wandelen en door te steken richting de molen. Het laatste deel van de route loopt langs weilanden en de Grift een smalle rivier die is verbreed en het Apeldoornse kanaal is gaan heten. Oftewel nog een heleboel dingen om te ontdekken en genoeg inspiratie voor een volgende wandeling. Want de route is perfect te combineren met het Holsterpad een ander klompenpad.